Letní vztahové krize kvůli dovolené. Jak se jim vyhnout? | Moje zdraví

Letní vztahové krize kvůli dovolené. Jak se jim vyhnout?

Letní vztahové krize kvůli dovolené. Jak se jim vyhnout?
Problémová dovolená? Nemusí být • Autor: iStock.com
7. července 2023 • 06:00

Volno z práce, relax, sluníčko, exotické destinace, hodně času stráveného s dětmi. Zkrátka je na co se těšit. Ne všichni však ze společných letních dovolených jásají. Stres způsobený změnou každodenní rutiny, možná až příliš času stráveného pospolu, to vše dokáže s partnerským životem nemile zahýbat. 

A tak se letní čas, na který se všichni těšíme a který vnímáme jako vidinu odpočinku a zábavy, může rázem změnit v emocionální a stresující veličinu. Vzniklý tlak pak může z obyčejného těšení se vytvořit atmosféru plnou hádek a nevraživosti. Pokud se ani předtím vztah nenacházel v optimální rovnováze, může podobná letní krize s klidem vyústit v nečekaný rozchod. Co tedy dělat, abychom si dovolenou užili a nehádali se?

Video se připravuje ...
Retro: Takhle vypadala dovolená na Mácháči za socialismuVIDEO 

Dovolená a nový vztah

Pokud se nacházíte v novém vztahu, je pro vás letní dovolená u moře nebo v opuštěné chatce v horách naprosto ideální představou, jak svůj vztah prověřit. Pokud spolu chodíte krátce, vztah je plný emocí, vášní skrytých za růžovými brýlemi, které máte neustále na očích. Zkrátka a jednoduše, moc se neznáte. Letní dovolená tak pro vás může skutečně být krokem, jak jeden druhého lépe poznat a začít se víc milovat – nebo také může být důvodem k rozchodu.

Obecně platí, že pokud vztah trvá méně než 3 měsíce, společnou dovolenou většina z nich nepřežije. Čím je vztah delší, tím je prognóza společné dovolené pozitivnější. Proč tomu tak je?

Pro vysvětlení nemusíme chodit daleko. Léto, krásné počasí, řada možností, jak zahnat nudu a pobavit se, to je pro mnohé z nás velkým lákadlem, ovšem single život a potřebná svoboda hrají nemalou roli.

S létem přichází nepsaná touha po flirtování a dobrodružství, a tak se zdá, že jeden stálý partner je k tomu málo, nebo také moc. Život v páru se pro mnoho z nás může ze dne na den jevit jako svazující. 

Helen Fisher, biologická antropoložka a poradkyně pro Match.com, vysvětlila, co se v těle lidí v tomto období roku děje: “Léto může zvýšit naši hladinu dopaminu, což by mohlo podpořit rozchody. Všichni jsou venku, na sobě mají mnohem méně oblečení. Všude jsou pachy, pohledy a zvuky, které stimulují mozek. Sluneční svit, který snižuje hladinu melatoninu a dodává nám energii.“ Zkrátka jsme naladěni více tělesně, svobodně a s touhou experimentovat. Což může zahýbat i s kdejakým fungujícím vztahem, natož s tím, který trvá krátce. 

Dovolená vyřeší problémy?!

Některé páry mající trhliny a problémy ve vztahu se k letní dovolené obrací v naději, jak vztah opět vrátit do spokojených kolejí. Pak záleží na tom, jak moc velká vaše očekávání jsou. Proč čekat se zlepšováním vztahu až na dovolenou? Proč na vyřešení krize nepracujete už teď? Myslet si, že letní zábava vyřeší vaše manželské problémy, není na místě. Dokonce je to nereálné.

Takto zvolená letní dovolená je pak víc než čím jiným sázkou do loterie s malou nadějí na vítězství. Je třeba si uvědomit, že vztah, který prochází krizí, nemusí další tlak spojený s přípravou dovolené, změnou zaběhnuté rutiny a často také s velkým finančním výdajem ustát. „Naděje a optimismus jsou fantastické, ale musíte mírnit svá očekávání. Pokud se vašemu manželství nedaří, nemůžete očekávat, že se během letních aktivit podaří všechny rozepře napravit. Může to však vyvinout obrovský tlak na oba partnery,“ varuje Julie Holmquist pro Focus on the Family a dodává: "Dovolená obvykle nikdy nevyjde dokonale. A pokud jste již v krizovém období manželství, každý normální problém spojený s dovolenou posílí negativní věci, které si o svém manželství myslíte." 

Pokud ale přesto stojíte o to, se svým partnerem někam jet, volte kratší výlety,  známější prostředí a rovnou se domluvte, že během nich své vztahové problémy řešit nebudete. 

Aby dovolená nebyla stres a nepřinesla hádky

Co když bude špatné počasí? Máme na ni dost peněz? Nepotřebujeme spíš nové auto? Nebude to pro děti nuda? Už tohle vše může vyvolat stres a domácí hádky a i v pohodovém vztahu přispět k jeho pomalému ničení. Proto si před plánováním dovolené, odjezdem a v samotném průběhu dovolené srovnejte mezi sebou pár věcí.

Pokud máte oba různé představy o tom, co dělá dovolenou skvělým zážitkem, pak je zásadní kompromis. Hory, nebo moře? Proležet dovolenou na pláži, nebo sjíždět řeku? Ať už se budete každý rok střídat v rozhodování nebo se dohodnete, že vymyslíte něco mezi, schopnost dobře komunikovat a dospět k rozhodnutí, se kterým jste oba spokojeni, je skutečnou nutností. Když pojedete na dovolenou, na kterou se partnerovi nechce, nikdy skvělá nebude.

Buďte k sobě upřímní v tom, co od dovolené očekáváte, co chcete a co nechcete. Jaké věci jsou pro vás důležité a v čem jste ochotni slevit? Vzpomeňte si na minulé dovolené, které jste si užili, a zeptejte se jeden druhého, co na nich fungovalo a proč. Mnoho dovolenkových hádek je způsobeno nenaplněnými očekáváními, kdy si páry nesdělily své myšlenky a přání, co by chtěly, aby dovolená přinesla. 

Buďte realističtí ohledně toho, co si můžete dovolit. Hledáním a diskusemi ohledně dovolené na Bali nemá smysl trávit hodiny, pokud tomu váš rozpočet neodpovídá. Buďte finanční realisté. Plánování dovolené může stát hodně úsilí, takže se snažte o náročnou práci se podělit a zapojit se do příprav stejnou měrou.

Pamatujte, že nemůžete ovládat počasí. I když špatné počasí na dovolené může být skutečným zklamáním, není to konečná. Rozhodněte se předem, že počasí neovlivní vaši náladu. Koneckonců je mnohem snazší vypořádat se s deštivým dnem na dovolené než s náladovým manželem!

Zaměřte se na pozitiva. Možná to není vaše vysněná destinace, ale vždy se na dovolené najdou věci, které si můžete užít. Tak to projednou konečně zkuste!

Autor: Petra Kubalová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.