Léčba zvukem. Zbavte se stresu i bolestí pomocí zvuku vody nebo ticha | Moje zdraví

Léčba zvukem. Zbavte se stresu i bolestí pomocí zvuku vody nebo ticha

Léčba zvukem. Zbavte se stresu i bolestí pomocí zvuku vody nebo ticha
Ticho a moře léčí • Autor: iStock.com
11. srpna 2023 • 06:00

Zvuk je tady s námi odpradávna a každý den. Zpěvem a hudbou se motivujeme, oslavujeme i se uklidňujeme. Zvuk totiž dokáže změnit rozpoložení člověka. Proto je mocným nástrojem proti stresu, navrací emoční rovnováhu a léčí. Pojďte se dozvědět jak.

Když miminko pláče, je neklidné, začnete mu zpívat a pobrukovat. Když jste v napětí vy, pustíte si uklidňující hudbu, meditujete v tichu či při jemných tónech a cítíte se líp. Pro lepší výkon si do sluchátek pustíte při běhu pěkně energickou hudbu. Nebo si vzpomeňte na svou oblíbenou písničku, jak rychle to funguje, když ji slyšíte! Nálada se otočí o sto osmdesát stupňů. Čím to?

Video se připravuje ...
Harmonizace ayurvédské dóši kaphy se Zuzkou KlingrovouVIDEO 

Volba zvuku totiž mění naše rozpoložení, neboť dochází k určitému fyziologickému procesu. A tento proces využívá zvuková terapie, jež navozuje klid a prostřednictvím specifických frekvencí a vibrací v těle spouští přirozené léčivé mechanismy. Například Andreas Goldemann, celosvětově známý intuitivní zpěvák a léčitel, při zvukové terapii využívá svou vlastní nezaměnitelnou metodu, která uvolňuje negativní energie a celkově harmonizuje, léčí a povzbuzuje. "Zvuk jako léčivé médium je považován za první léčebnou terapii na světě, byla lidem dostupná odpradávna. Zvuková terapie je transformační léčebná metoda, která uzdravuje emoční a energetická zranění a otevírá prostor pro vytvoření nové životní energie. Péče o energii je klíčová pro zdraví a zvuková terapie je mocným nástrojem k uvolnění napětí, snížení hladiny stresu a nalezení emoční vyrovnanosti,” říká léčitel.

Výhody léčení zvukem

Popularita léčby zvukem, také zvané muzikoterapie, v poslední době velmi stoupá, a to díky tomu, že má velmi pozitivní účinky při léčbě řady mentálních, emocionálních, a dokonce i fyzických onemocnění, jako jsou deprese, úzkostné  poruchy, demence, poruchy autistického spektra, problémy s učením, poruchy spánku, některé druhy rakoviny. Při léčbě zvukem dochází v těle ke snížení bolesti, k uvolnění od napětí a stresu. Snižuje se také krevní tlak i hladina cholesterolu. Tím, že se zlepší spánek, tělo i mysl jsou odpočaté a mohou probíhat noční regenerační procesy.

V současnosti se všeobecně ví, že většina nemocí souvisí se stresem, a správný zvuk ho dokáže eliminovat. Například studie vibroakustické terapie (zvuky a vibrace aplikované přímo na tělo) zjistila, že tento způsob terapie je účinný při chronické bolesti a urychluje zotavení při zranění. Největší přínos má  léčba zvukem díky tomu, že podporuje relaxaci a přivádí tělo do parasympatického stavu, což je stav, kdy naše těla produkují oxid dusnatý, který otevírá cévy, zvyšuje účinnost našich buněk a reguluje krevní tlak, a kdy dochází ke zklidnění a zpomalení. Jinými slovy – cokoli, co vám pomůže vstoupit do uvolněnějšího stavu, pomůže snížit zánět a zesílí léčebnou reakci, což okamžitě prospěje vašemu fyzickému a duševnímu zdraví.

Jak léčení zvukem probíhá?

Můžete ho praktikovat s odborníkem nebo i klidně doma. Jedná se o velmi jednoduchou aktivitu, kterou zvládnete sami. Pusťte si relaxační hudbu nebo si stáhněte aplikaci s řízenou meditací. Začleňte ji kdykoliv během dne, kdykoliv, když budete cítit napětí. Velmi pozitivní účinky má zejména před spaním, to vám zrelaxuje mysl a lépe usnete.

Řízená lečba zvukem za pomoci léčitele může mít různé formy od řízených meditací přes tanec až po tzv. zvukové koupele. Pomocí různých aspektů zvuku se zaměříte na tělo i duši.

Sezení zvukové léčebné terapie se obvykle provádí tak, že účastník sedí nebo leží. Hudba může být přehrávána přes reproduktory nebo mohou být v místnosti použity nástroje. Když se použije k léčbě jako nástroj ladička, člověk zaznamená na těle i vibrace. Na některých muzikoterapeutických sezeních můžete být vyzváni k aktivní účasti. To zahrnuje zpívání, pohyb nebo vlastní používání nástroje. V jiných relacích můžete být požádáni, abyste zůstali tiše a uvolněně, aby zvuky mohly působit. 

Jaké tóny léčí? Ticho, oceán i šum

Zvukověterapeutické techniky jsou poskytovány pomocí tónových a rytmických nástrojů a hlasu. Používanými tónovými nástroji jsou himálajské a křišťálové zpívající mísy, gongy, monochord a buben. Vokálními technikami jsou tónování (zpěv jednoho tónu – obvykle s použitím samohlásky), alikvot (technika, kdy se zpívá více tónů současně) nebo mantra (zpívání sanskrtských slov).

 Ticho

 Mezi další možné léčebné zvuky patří ticho. Jedním z nejlepších způsobů, jak relaxovat a soustředit se, je být v prostředí, kde je určitá míra klidu a pohody. Například lidé, kteří žijí v blízkosti letišť či velmi rušných míst, si často stěžují na nedostatek spánku zapříčiněný hlukem, což způsobuje, že se většinou ráno probouzejí unavení a podráždění. Pokud to trvá delší dobu, může to dokonce vést ke kardiovaskulárním onemocněním. Ticho je přesný opak a hluboce regeneruje.

Bílý šum

Jde o zvuk, jenž je směsí všech zvukových frekvencí, které jsou slyšitelné lidským uchem, a ukazuje se, že tento šum má na člověka spoustu blahodárných účinků. Mnoho lidí popisuje bílý šum jako "souvislý zvuk sh“, druh zvuku, který můžete slyšet u vodopádu. Výzkum v časopise Archives of Disease in Childhood například uvádí, že děti usínají rychleji, když jsou vystaveny bílému šumu. U lidí trpících tinnitem (onemocněním, při kterém mají lidé pocit zvonění v uších) bylo také prokázáno, že jim bílý šum prospívá.

Zvuk oceánu

Spousta lidí chodí na pláž jen pro to, aby si tento zvuk poslechli, protože jim to podle nich pomáhá uvolnit se, vyčistit si hlavu a meditovat. Vzpomeňte si na své poslední dovolené, jak jste se nechali zvukem moře – narážením a pleskáním vln – také unést a jak vám bylo krásně. Doma si můžete moře připomenout pomocí on-line prostoru, když si do uší pustíte různou hudbu se zvuky moře.

Dešťové kapky

Zvuk dešťových kapek může zlepšit náladu stejně jako zvuk mořských vln narážejících do skal a písku. Mnoho lidí přiznává, že jemný zvuk dešťových kapek jim usnadňuje relaxaci a usínání. Když prší, vnímejte zvuk kapek, sedněte si k oknu a jen poslouchejte. Pokud neprší a potřebujete se zklidnit, zlepšit si náladu, můžete použít on-line nástroje, tento zvuk si vyhledat a začít poslouchat.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.