Saunování v létě pomáhá zlepšit termoregulaci a adaptování na vysoké teploty | Moje zdraví

Saunování v létě pomáhá zlepšit termoregulaci a adaptování na vysoké teploty

21. srpna 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Pobyt v sauně přináší celou řadu zdravotních benefitů pro lidské tělo i mysl. Napomáhá detoxikaci, zvyšuje obranyschopnost organismu, zrychluje regeneraci a poskytuje celkové uvolnění a relaxaci. Účinky sauny na zdraví jsou ještě významnější a trvalejší při pravidelných návštěvách, bylo by tedy chybou nedopřát si saunování i během letních měsíců.

Pravidelné návštěvy sauny pomáhají chránit tělo před zátěží způsobenou letními vedry a pobytem v klimatizovaných prostorách. Díky zlepšení termoregulace totiž dochází k omezení nadměrného pocení. Ukázaly to výsledky studie University of North Carolina at Chapel Hill a Univerzity tělesné výchovy v Krakově.

Autor: Saunia, s.r.o.

„Mnoho lidí se domnívá, že chodit do sauny má smysl pouze v zimě. Americko-polská studie jasně dokazuje, že zdravotní přínosy návštěvy sauny jsou velké i v létě. Pobyt v sauně má svá pravidla, po intenzivním, maximálně patnáctiminutovém zahřátí přichází rychlé zchlazení a odpočinek. Díky tomu se tělo naučí efektivně pracovat se změnami teplot, z čehož pak těží při běžném fungování,“ říká Bohumil Píše, ředitel společnosti Saunia (více zde).

Autor: Saunia, s.r.o.

Jedním z hlavních argumentů pro saunování v létě je zlepšení termoregulace. Lidské tělo disponuje mechanismy pro udržení stálé tělesné teploty, která je pro fungování organismu nejoptimálnější. V letních měsících je tělo vystavováno častým teplotním šokům při přechodech mezi klimatizovanými interiéry a rozpálenou ulicí, následkem je pak zvýšená únava i oslabený imunitní systém. Při pobytu v sauně při teplotě mezi 80–100 °C se povrch těla ohřívá na zhruba 40 °C a receptory v kůži vysílají signál k zahájení termoregulačních procesů. Při nich se rozšiřují cévy, zvyšuje tok krve a dochází k pocení. Díky tomuto „tréninku“ následovanému rychlým zchlazením – tzv. tepelné aklimatizaci – není tělo vystaveno takovému stresu při náhlých změnách teplot. Omezí se i extrémní reakce organismu, jako je nadměrné pocení, které je v létě pro mnoho lidí problémem hlavně ze společenského pohledu.

Více informací o pozitivních přínosech saunování najdete na webu www.vseosaunovani.cz

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.