Tichý zabiják: Proč je nutné vysoký krevní tlak řešit včas? | Moje zdraví

Tichý zabiják: Proč je nutné vysoký krevní tlak řešit včas?

Tichý zabiják: Proč je nutné vysoký krevní tlak řešit včas?
... • Autor: istock.com
24. dubna 2023 • 14:00

Vysoký krevní tlak je onemocnění, které bychom neměli podceňovat. Potvrzují to i alarmující statistiky. Vede ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění, která jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí. Udržovat jeho hodnoty v normě je pro naše zdraví zásadní. Poradíme vám, co pro to udělat.

Jak rozumět krevnímu tlaku

Za normální se považuje tlak 120 na 80 mm rtuťového sloupce. První hodnota vychází ze srdečního stahu, tedy z maximálního tlaku, které je srdce schopné při stahu vytvořit. Druhá hodnota odpovídá nejnižšímu tlaku v srdci, který vzniká v době, kdy se srdce plní krví. Pokud je tlak dlouhodobě vyšší než 130 na
90 mm rtuťového sloupce, je naše tělo v ohrožení. Cévy se totiž jeho vlivem poškozují, což může vést až k infarktu myokardu nebo plicní embolii.

Video se připravuje ...
Unikátní technologie pro měření krevního tlaku pomocí selfie kameryVIDEO 

Bolesti hlavy a závratě

Pro zvýšený krevní tlak můžeme mít dědičné předpoklady, může ho ale také ovlivnit náš životní styl. Stoupá s nedostatkem pohybu, obezitou, dlouhodobým stresem, kouřením a pitím alkoholu nebo také s vysokým věkem souvisejícím se zhoršenou pružností cévních stěn. Tyto faktory můžou přispět k masivnímu vzestupu tlaku projevujícím se bolestmi hlavy, závratěmi, únavou nebo krvácením z nosu. V horších případech člověka trápí dušnost, nevolnost nebo má poruchy vidění.

Řešte ho včas

Vyvarujte se rizikovým faktorům, omezte sůl a živočišné tuky a více se hýbejte. Zmírnit riziko doživotní medikace umí i doplňky stravy s obsahem hlohu, celeru nebo vinné révy snižující krevní tlak a pečující o srdce a cévy. Pokud přípravek obsahuje konopí, podpoří se blahodárný efekt na celý kardiovaskulární systém.

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.