Mýty, které děsí: Léky jsou chemie, je lepší je nebrat | Moje zdraví

Mýty, které děsí: Léky jsou chemie, je lepší je nebrat

Mýty, které děsí: Léky jsou chemie, je lepší je nebrat
... • Autor: istock.com
27. dubna 2023 • 14:00

Hodně lidí označuje léky za chemické jedy, kterým je nejlepší se vyhnout. Mají pravdu, anebo je to všechno trochu jinak?

Jen málokdo z nás laiků si uvědomuje, jak obrovský posun nastal v posledním století v oblasti vývoje léků. Zatímco před 100 lety se většina léčiv připravovala v lékárnách na základě tradičních receptur a z několika desítek léčivých látek, dnes existují tisíce medikamentů na nejrůznější nemoci, od vysokého tlaku až po rakovinu. Přesto se jim mnozí lidé snaží až krkolomně vyhnout a i běžná a neškodná léčiva za každou cenu nahrazovat alternativními produkty.

Video se připravuje ...
Chřipka a nachlazení v těhotenství. Víte které léky můžete užívat?VIDEO 

Co na to říkají lékárníci a farmakologové? Jsou takové snahy odůvodněné? Asi nejstručnější odpověď by mohla znít: nejsou. „Vývoji léků se dnes věnují vědecké týmy po celém světě, zkoumání jejich bezpečnosti a účinnosti probíhá celé roky předtím, než jsou lékařům a pacientům k dispozici. Přesto se setkáváme s názory, že je to chemie, a pacient je proto odmítá užívat,“ hodnotí situaci Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory a praktikující lékárník.

Základ v přírodě

Celá řada léků přitom vznikla úpravami přírodních látek, aby byly účinnější a bezpečnější. „To je případ i jednoho z nejznámějších léků s obsahem acetylsalicylové kyseliny, který byl původně izolován z vrbové kůry. Právě v původní, přírodní formě však způsoboval pacientům značné obtíže, a do široké praxe se tak dostal až díky přímé chemické syntéze,“ objasňuje doktor Krebs.

Chemie je všude

Lékárníci navíc argumentují, že chemie je vlastně všechno kolem nás. „Vzpomeňme si na chemii ve škole, vzorec vody H2O přece zná každý – i voda je chemická sloučenina. Stejně tak v rostlinách, v živočiších i v našem těle jsou chemické látky, například kortikoidy. Ty se přirozeně tvoří v našich nadledvinkách a jsou nesmírně důležité pro fungování organismu. Na základě jejich zkoumání byly vyvinuty léky s obsahem kortikoidů, které můžou mít různé lékové formy – například masti na různé kožní potíže, třeba na lupénku. Kortikoidy ve formě čípků jsou zase život zachraňujícím lékem u dětí s epiglotitidou (zánětem hrtanu – pozn. red.),“ vysvětluje odborník.

Chvála penicilinu

Farmakologové také připomínají, že chemie jsou i antibiotika, bez kterých před objevením penicilinu ročně umíraly miliony lidí. „Přitom penicilin je původně přírodní produkt plísně Penicillium notatum. Význam penicilinu asi nikdo nezpochybňuje, nicméně jeho první formu bylo možné aplikovat pouze do žíly, což není ani praktické, ani příjemné. A právě díky chemii se podařilo penicilin upravit tak, že ho dnes můžeme užívat ve formě tablet. A to je mnohem jednodušší i příjemnější,“ doplňuje Aleš Krebs. *

FAKTA PŘÍSNÁ KONTROLA Důležité je i to, že při vývoji léků je jejich účinnosti a bezpečnosti věnována pozornost, která není srovnatelná s žádnými jinými produkty. Je to právě proto, že ovlivňují naše zdraví, a protože nás mají léčit, ale můžou i ublížit, pokud se neužívají správně.

CO Z TOHO PLYNE? Označovat léky za chemické jedy je proto nesmysl. Naopak, zásadně zlepšují kvalitu života a prodlužují jeho délku. „Díky nim se naši rodiče dožívají vyššího věku, díky nim můžou normálně žít a pracovat například lidé s vysokým tlakem nebo cukrovkou, díky nim neumírají naše děti a tak by se dalo pokračovat. Chemie je v tomto smyslu často neprávem zatracována, přitom ve správných rukách bezesporu mění svět k lepšímu – a to především, pokud jde o léky,“ dodává doktor Krebs.

Informace o správném užívání léků najdete na webu České lékárnické komory www.lekarnickekapky.cz

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.