Vitaminy, které MUSÍTE užívat SAMOSTATNĚ! Odhalte tajemství, které změní váš život k lepšímu | Moje zdraví

Vitaminy, které MUSÍTE užívat SAMOSTATNĚ! Odhalte tajemství, které změní váš život k lepšímu

Vitaminy, které MUSÍTE užívat SAMOSTATNĚ! Odhalte tajemství, které změní váš život k lepšímu
... • Autor: istock.com
24. května 2023 • 06:00

Vitaminy jsou přínosem pro naše tělo. Pomáhají doplnit vše, co běžnou stravou zkrátka získat nezvládneme. Přesto bychom měli vědět, kdy které z nich užívat, aby efekt byl co nejpřínosnější. Zároveň je důležité vědět, jaké vitaminy užívat pospolu, a jaké naopak NIKDY!

Ne všechny vitaminy a minerály jsme schopní doplnit stravou. Respektive bychom toho často museli sníst tolik, že by se to do nás vůbec nevešlo. Proto máme doplňky stravy, které nám tento handicap pomáhají vyřešit.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenstvíVIDEO 

I zde ale záleží na tom, jak vitaminy užíváme. Některé bychom měli brát na lačno, jiné při jídle a další rozhodně samostatně. Proč? Protože tím zvýšíme jejich potenciální účinek. A to se zkrátka vždycky počítá.

Neplatí to však u všech vitaminů. Skutečnost je taková, že existují vitaminy, které se vstřebávají lépe samostatně, a pak jsou tu takové, jejichž vstřebatelnost nabývá na významu spolu s jinými. Které vitaminy bychom rozhodně neměli užívat společně?

Hořčík a vápník/multivitamin

Hořčík je dobré užívat večer. Podpoříme tím zklidnění těsně před spaním. Mnoho lidí však užívá hořčík spolu s multivitaminem, a to již může být problém. Vitaminy jsou účinné, pokud je užíváme tak, aby jejich vstřebatelnost byla co nejvyšší. To v kombinaci hořčíku s multivitaminem rozhodně neplatí. Multivitamin brání některým menším minerálům obsaženým v hořčíkové kapsli, aby se správně vstřebaly. To platí například pro železo a zinek.

Vitaminy D, E a K

Pokud se rozhodnete užívat vitamin K, měli byste se vyvarovat jeho užívání spolu s dalšími vitaminy, které jsou také rozpustné v tucích. Bráníte tím jeho plnému využití a potenciálnímu přínosu. Mezi vitaminy rozpustné v tucích mimo vitaminu K patří také vitaminy A, D, E.

Pro maximalizaci vstřebávání těchto vitaminů se doporučuje užívání s dvouhodinovým intervalem

Pokud se vám stane, že vitaminy rozpustné v tucích přece jen užijete společně, nemusíte mít strach. Neublíží vám to, jen jde o cestu, která je pro tělo méně efektivní.

Rybí olej a ginkgo biloba

Ačkoliv jsou rybí olej stejně jako ginkgo biloba skvělé doplňky stravy, neměly by být užívány společně. Důvod je prostý. Rybí olej, který většinou užíváme ve formě omega-3 nenasycených mastných kyselin, má schopnost ředit krev. Tento účinek má ale také ginkgo biloba. Užíváním obou potravinových doplňků současně tak můžete zvýšit riziko nekontrolovaného krvácení nebo snížit srážlivost krve.

Měď a zinek

V případě, že trpíte nedostatkem mědi, dejte si při jejím užívání pozor na to, abyste ji neužívali současně se zinkem. Zinek je sice skvělým prvkem pro naši pleť i imunitní systém, ale je také jakási brzda plné vstřebatelnosti mědi v lidském organismu. 

Pokud musíte užívat oba přípravky, zkuste mezi nimi dodržet interval alespoň dvou hodin

Železo a zelený čaj

Zelený čaj sice není doplňkem stravy, ale je to lahodný nápoj obohacený o antioxidanty, který si mnozí z nás vychutnávají pro jeho zdraví prospěšné účinky. Bohužel užívání doplňků stravy se železem spolu se zeleným čajem není příliš vhodnou kombinací.

Zelený čaj totiž může způsobit nedostatek železa, pokud je užíván ve velkém množství po delší dobu. Železo pak na oplátku může snižovat účinnost zeleného čaje.

Řešení? Snažte se v dny, kdy užíváte železo, vynechat zelený čaj a opačně. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.