Kratomový čaj z Asie prý dokáže zbavit chronické bolesti i úzkosti. Je to pravda, nebo spíš škodí? | Moje zdraví

Kratomový čaj z Asie prý dokáže zbavit chronické bolesti i úzkosti. Je to pravda, nebo spíš škodí?

Kratomový čaj z Asie prý dokáže zbavit chronické bolesti i úzkosti. Je to pravda, nebo spíš škodí?
Kratom se používá nejen k výrobě čajů, ale může se také kouřit nebo polykat ve formě tablet • Autor: iStock.com
28. listopadu 2018 • 06:00

Připadá vám, že výše uvedený pojem by se hodil spíš do stavebnictví? No, nebojte se, nebudete si muset připravovat žádný čaj s příměsí štěrku či cihel. Vězte, že kratom je strom, který pochází z jihovýchodní Asie. A jak je to s jeho účinky?

Sušené listy jsou v menších dávkách pokládány za účinný stimulant. Ve větších dávkách má ale tento čaj spíše sedativní účinky. Někteří lidé jej dokonce používají pro potlačení příznaků opiátů. Nemělo by vám také uniknout to, že v mnoha zemích jsou jeho výroba a prodej nezákonné.

Americkými médii nedávno proběhla kauza jedné floridské matky, která tvrdí, že její dcera trpí trvalým poškozením mozku právě kvůli konzumaci výše uvedeného čaje. I na základě tohoto tvrzení americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) oznámil, že zaslal dvěma tamním prodejcům kratomského čaje varovné dopisy, ve kterých podotýká, že jeho výroba není podpořena žádným oficiálním výzkumem. Takže než si tento čaj koupíte a začnete jej pít, měli byste o něm něco vědět.

Jeho listy obsahují mitragynin, což je chemická látka, která má stejné účinky jako různá sedativa proti bolesti – jmenujme například látky morfin a kodein. Kratom navíc nemusíte jenom pít, lze ho i žvýkat, kouřit nebo jej užívat jako přípravek v kapslích. Už generacemi „bylinkářů“ a příznivců alternativní medicíny bývá používán jako přírodní lék pro tlumení bolesti, užíván je i proti úzkostem či depresi.

Kromě toho prý také zvyšuje sexuální výkon, zlepšuje nám náladu i tělesnou kondici. Výše uvedené ale není podloženo žádným odborným výzkumem, takže všechno jsou to jen domněnky, a dokud nebude sepsána nějaká směrodatná studie, jinak na kratom ani pohlížet nemůžeme.

Přece jenom už nějaké menší studie na světě máme. Díky nim například víme, že dávky od pěti do osmi gramů mohou vést k nežádoucím účinkům, jako jsou nevolnost, zvracení, ztráta chuti k jídlu, ztráta koordinace svalů. Jedinci mohou trpět i závratěmi, zácpou. Objevuje se u nich i rychlejší srdeční frekvence, nadměrné pocení či sucho v ústech.

Kratomový čaj může člověka i zabít

Pokud čaje vypijete velké množství, mohou být následky závažnější. Pacient naopak cítí silnou úzkost, objevuje se u něj zpomalené dýchání, znovu se objevují změny srdeční frekvence, zácpa, ale i záchvaty. Člověk ale může upadnout i do kómatu, ze kterého už se nemusí probudit a i přes snahu lékařů může zemřít. Proto zmiňovaný úřad FDA vydal už v listopadu roku 2017 upozornění, aby lidé výrobky s obsahem kratomu nekupovali.

FDA dokonce uvádí, že s užíváním kratomu je v USA spojeno už čtyřiačtyřicet úmrtí. Jeho účinky jsou navíc silnější, pokud je užíván ještě s dalšími léky – opioidy, jako je například hydrokodonem. A jak se to má s v úvodu zmíněným poškozením mozku? Jak už bylo řečeno, zatím nemáme na toto téma dostatek výzkumů, takže se nedá potvrdit ani vyvrátit, že v tom svou roli sehrál kratom.

I přesto všechno je kratom v USA legální a je označován za alternativní lék a dosud není nějak regulován. V některých státech USA je ale už nyní zakázán, jedná se o státy Alabama, Arkansas, Indiana, Tennessee a Wisconsin. V tuzemsku je také stále legální, ale důrazně vám doporučujeme se mu z výše uvedených důvodů vyhnout.

 

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.