Jak zachránit svůj sexuální život, když trpíte úzkostí? | Moje zdraví

Jak zachránit svůj sexuální život, když trpíte úzkostí?

Jak zachránit svůj sexuální život, když trpíte úzkostí?
Komunikace o problémech je základ úspěchu • Autor: iStock.com
10. listopadu 2018 • 06:00

Úzkost a stres jsou vedlejším produktem našeho rychlého způsobu života. Snažíme se uspět v práci, být „in“ před svými kolegy i přáteli. To vše s sebou ale nese i jedno velké riziko – můžete totálně vyhořet a propadnout se do těžké deprese. Z té se někteří jedinci mohou dostávat dlouhé týdny a měsíce. Navíc vám vše výše popsané může ještě zničit i váš do té doby pohodový vztah. Budete vůči partnerovi nevraživí a v posteli to pro vás bude naprostá katastrofa.

Co ale dělat, pokud se se svým partnerem už nemůžete ani v klidu pomilovat? Jak se dostat do pohody, abyste nežádoucí emoce z vaší hlavy dostali pryč a mohli zase normálně žít, i co se týče vašeho sexuálního života?

Úzkost může snížit vaše libido

Úzkostné pocity mohou potlačovat vaši chuť na sex mnoha způsoby. Panika a strach mají totiž kromě psychiky i fyzický účinek na naše tělo. Tyto stavy totiž zvyšují produkci stresových hormonů, jako je například adrenalin. A pokud se vaše tělo nemůže fyzicky uvolnit milováním, o to bude váš psychický stav horší. Bohužel některé léky používané k léčbě psychických problémů snižují i naše libido.

Najděte odborníka, než bude pozdě

Děs a panika vás mohou jednoduše od vašeho partnera odcizit. Budete spolu sice žít, ale bude se jednat spíš už jen o blízké přátelství, které bude mít od nějakého vroucího milování hodně daleko. Je potřeba tohle všechno prolomit a bohužel sami to asi nezvládnete. Proto je nejlepší vyhledat psychologa či psychiatra, který by vám měl umět pomoci.

Na orgasmus zapomeňte

Pokud jste v depresi, můžete zapomenout i na to, že byste se vůbec dostali k orgasmu. I při milování totiž máte myšlenky neustále někde jinde a „tam dole totálně selžete“. A jak praví staré moudro – pokud to nefunguje v posteli, může být i s vaším vztahem brzo konec. Co tedy dělat? Pokud jste na tom psychicky špatně, asi vám nezbude nic jiného než se s partnerem vydat k sexuologovi.

Nestyďte se

S výše popsaným ale souvisí i další problém. Nemusíte být totiž zrovna v depresi, ale i tak můžete například před milováním s novým partnerem cítit silnou úzkost. Je to například způsobeno myšlenkami na to, co asi bude říkat na váš „výkon“, bude se mu líbit vaše tělo? Jsou to asi běžné věci, ale někdo nad nimi přemýšlí až moc. Takže se snažte tyhle pocity vytěsnit, jak jen to půjde. Nemyslet na nic jiného než na slast a spojení s milovaným člověkem.

Řekněte, co chcete

Pokud jste s partnerem v hezkém vztahu, ale v sexu vám to zrovna neklape, může to být původcem vaší deprese. Není ale nic jednoduššího než partnerovi říct, co máte v sexu rádi, co vás baví. Nesmíte se v žádném případě stydět. Je potřeba mluvit narovinu a říct si o to, co chcete. Jen tak se zase dostanete do pohody a váš vztah nabere ty správné grády.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.