Co je to kratom: Jaké má účinky a proč je zdraví nebezpečný? | Moje zdraví

Kratom: Účinný stimulant i smrtící droga. Co přesně je zač a jak moc je nebezpečný?

Kratom: Účinný stimulant i smrtící droga. Co přesně je zač a jak moc je nebezpečný?
Kratom • Autor: CNC
8. listopadu 2022 • 06:00

Ačkoliv se kratom možná nachází na vrcholu své popularity, a to především ve světě fitness příznivců, nese si také svá úskalí. Která to jsou a jak moc je pro nás tento prášek skutečně nebezpečný? 

Téma, o kterém se příliš nemluví

Zatím! Do nedávné doby se o něm spíše šeptalo, dnes stačí jeho název zadat do vyhledávače a vyběhne vám xy e-shopů, kde je možné ho koupit. Avšak zatímco někde ho seženete jako stimulant podobný kofeinu, jinde se prodává jen jako sběratelský předmět. Proč?

Video se připravuje ...
Blesk Podcast: Kratom může zabíjet děti. Látku lze koupit legálně, varuje adiktologVIDEO 

Co je to kratom?

  • kratom (Mitragyna speciosa) je strom rostoucí v jihovýchodní Asii a je příbuzný s kávovníkem
  • obsahuje mitragynin a 7-hydroxymitragynin
  • chová se jako stimulant a způsobuje euforii
  • pravidelné úžívání vede k závislosti a při předávkování hrozí agresivita, nevolnost, úzkost nebo dokonce smrt

Pokud vás zajímá vše, co je přírodní, určitě jste tu správně. Ani zde ale příroda není všemocná. Kratom jsou sice rozemleté lístky rostliny Mitragyna speciosa, toto „jen“ má však svá úskalí. Mitragyna speciosa patří do stejné skupiny, do níž se řadí kávovník či chinovník. Kávovník, jak asi tušíte, je zdrojem kofeinu, chinovník chininu. Zatímco kofein je využíván jako stimulant, chinin se používá jako antimalarikum. Je tedy jedním ze základních léčiv. 

Mezi hlavní složky, které jsou v kratomu zastoupené, se řadí mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Jde tedy o velmi silný stimulant, který díky své schopnosti vázat se na opioidní receptory může navozovat pocity euforie. A to i přesto, že to opiát není. 

Jaké druhy kratomů známe

Kratom se dělí do 4 skupin převážně podle toho, jaké má zbarvení. Respektive, jaké zbarvení mají žilky lístků, ze kterých se prášek nakonec vyrábí. S tím pak souvisí i síla jeho účinků.

  • zelený kratom – podporuje přirozenost a uvolněnou náladu, jeho stimulační účinky se nacházejí v mezích normy
  • žlutý kratom – silný stimulant
  • bílý kratom – má podobné stimulační účinky jako káva či fitness „nakopávač“, proto je oblíbený mezi sportovci nebo neustále se učícími studenty
  • červený kratom – jako jediný působí naopak. Má tedy zklidňující účinky a pomáhá při bolestech

I když je kratom mnohými považován za skvělý stimulant, úskalí, která s sebou nese, bychom neměli přehlížet. Důvodů, proč být obezřetní, je hned několik. Tím nejdůležitějším ale je, že nikdy předem nevíte, jak vaše tělo na danou látku bude reagovat. Co přesně se tedy může stát a zdali třeba právě pro vás pak nebude tato droga fatální.

Je kratom legální?

Kratom je sice v České republice legální a koupit si ho můžete v celé řadě e-shopů, jako potravina či potravinový doplněk je však zakázaný. Co to znamená? Pokud se vám kratom podaří sehnat, málokdy to bude jako potravinový doplněk, většinou vám bude nabízen jako sběratelský předmět. Důvodem je fakt, že dosud zcela neznáme jeho přesné složení.

Navíc fakt, že ho zakoupíte jako sběratelský předmět, nenutí prodejce kontrolovat jeho přesné složení. Jde tedy o účinný způsob, který prodejce zbavuje jakékoliv zodpovědnosti za jeho skutečné účinky. 

 

Je kratom droga?

Díky vysokému obsahu stimulačních látek je kratom za drogu skutečně považován. Pokud ho užíváte denně, pravděpodobnost závislosti prudce stoupá. Při předávkování se pak může objevit agresivita, úzkost, celková nevolnost, či v některých případech dokonce smrt

Na co je třeba myslet

Protože kratom působí jako stimulant, neměl by se dál kombinovat s jinými stimulanty, jako jsou kofein, alkohol, kokain či látky obsahující amfetaminy. Důvodem je především to, že přesné účinky této látky zatím nejsou dostatečně prozkoumány, a tudíž se neví, jak přesná může být reakce našeho těla. 

Pokud patříte mezi jeho příznivce, je asi dobré řídit se pravidlem „Všeho s mírou“. I tak je ale dobré myslet na to, že drogy do našeho života zkrátka nepatří

Víte, jaký je celkový podíl kuřáků v jednotlivých evropských zemích?

Autor: Valentina Lebová, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.