Krize středního věku! Proč vzniká a lze ji nějak využít k zlepšení vztahu? | Moje zdraví

Krize středního věku! Proč vzniká a lze ji nějak využít k zlepšení vztahu?

Krize středního věku! Proč vzniká a lze ji nějak využít k zlepšení vztahu?
Je krize středního věku nutná? • Autor: iStock.com
19. března 2024 • 06:00

Co je krize středního věku? A jak z ní vytěžit to nejlepší? Není to jen oblíbená zápletka filmů a románů, kdy si najednou muž koupí červený sporťák v dárkovém balení i s mladou přítelkyní. V realitě vidíte najednou se rozvádějící kolegyni či životní obrat o 180 stupňů. 

Krize středního věku postihuje každého jinak, ale dotýká se mužů i žen stejně. Lidé se v průběhu života neustále mění, a navíc střední věk je dlouhý. Některé stereotypy o krizi středního věku jsou oprávněně pravdivé a některé ovlivňují pouze určité typy osobností v různé míře. Zatímco někteří lidé získávají novou chuť do života, jiní se cítí na dně. Jedna věc je však jistá: každý se nějakým způsobem vypořádává s krizí středního věku, která však není diagnózou duševního zdraví. O tom, zda jsou krize středního věku vůbec skutečné, odborníci vedou debaty už desítky let. 

Video se připravuje ...
„Depresemi trpí nejvíc střední manažeři, mají malý vliv,“ řekla psycholožkaVIDEO 

Jak krize vypadá?

Dle řady výzkumů je patrné, že u lidí ve věku 40 až 60 let klesá pocit štěstí. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádí, že tato věková skupina má nejvyšší míru deprese.

Jedním z důvodů je, že střední věk je obdobím, kdy si začínají uvědomovat, že už nejsou „mladí“. Tato změna v myšlení může lidi donutit k tomu, aby přehodnotili vše ve svém životě, včetně manželství a kariéry. To může být příčinou toho, proč je střední věk spojen s vysokou mírou rozvodů a manželských problémů. Kromě toho jsou lidé ve středním věku obecně už delší čas v jedné práci či ve své kariéře, a najednou si začnou uvědomovat, že nedosáhli věcí, po kterých toužili a které chtěli.

Naštěstí střední věk vůbec nemusí být krizí. Ve skutečnosti je střední věk fantastický čas na pozitivní změny v životě. Takže spíše než kupovat sporťáka z rozmaru zkuste ze středního věku vytěžit co nejvíc pro sebe.

Zaměřte energii do sebe

Je běžné, že lidé ve středním věku hlásí syndrom vyhoření. Můžete se cítit přepracovaní. Možná jste ve stresu z péče o své děti nebo stárnoucí rodiče. Možná se ve vztahu potýkáte s finančními a jinými potížemi. Bez ohledu na to, co řešíte, zastavte se, dýchejte a rozhodně si začněte vymezovat čas pro sebe. Máte pocit, že je to sobecké? Nikoliv. Odborníci na duševní zdraví se shodují, že zaměření na sebe je neuvěřitelně důležité. Pokud si uděláte čas a zeptáte se sami sebe, co chcete a co cítíte, může to být první krok k tomu, abyste věděli, zda potřebujete změnu, nebo ne. Než se tedy pustíte do razantních změn, ​​udělejte si čas na přemýšlení o tom, jak se vám věci v posledních letech vyvíjely a kam chcete, aby se vyvíjely.

Všímejte si změn ve svém životě

Střední věk přináší změny, ať už týkající se vzhledu, zdraví, schopností, možností a jiných věcí. Tyto změny se často dějí rychle a člověk je nestíhá ani registrovat, uvědomit si je, prožít. Zpracovat to, že možná své mladší kolegy nestíháte v IT novinkách, a nehroutit se, ale uvědomit si, že za vámi stojí zkušenosti, a z těch těžit.

Mnoho odborníků na duševní zdraví souhlasí s tím, že jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je vyhradit si čas na uznání těchto změn. Jednoduše to znamená, že je dobré si změny aktivně uvědomovat. Pro některé lidi to může znamenat zapisování událostí do deníku, ale i postačí jen  si najít čas a prostor na to, abyste se zamysleli nad všemi změnami, které jste za posledních několik let zažili. Co je obzvláště přínosné? Udělejte si čas na vděčnost a uvědomte si, jaké pozitivní změny se vám staly. Poděkujte za ně.

Naučit se něco nového

Naučit se něco nového má mnoho výhod. Dokáže to udržet vaši mysl aktivní, dá vám něco, z čeho budete nadšení, a dá vám úžasný pocit hrdosti a úspěchu. Proto je to tak hojně doporučováno odborníky na duševní zdraví, zejména lidem ve středním věku. Je to také skvělý způsob, jak si odpočinout a udělat si trochu času pro sebe. Co si osvojíte, je na vás. Zamyslete se, po čem jste vždy toužili, ale nebyl na to čas. Naučit se malovat, uběhnout maraton, zkusit programovat, začít studovat na univerzitě…

Znovu se spojte s přáteli a rodinou

Terapeuti a výzkumníci jsou zajedno v tom, že pro duševní zdraví jsou důležité sociální vazby. Na váš život bude mít obrovský pozitivní vliv, když kolem sebe máte lidi, se kterými můžete sdílet úspěchy a oslavy, lidi, se kterými si můžete dobře popovídat, a lidi, na které se můžete spolehnout v těžkých časech.

Zejména ve středním věku je běžné cítit se izolovaný a osamocený. V takové situaci vám pomůže oslovit rodinu a přátele a snažit se zůstat ve spojení. Abyste se znovu spojili, nemusíte plánovat večírek nebo velkou událost. Nejlepší je začít jednoduchým pozdravem, ať už jde o odeslání zprávy vaší sestře, zprávy na Facebooku místnímu příteli nebo e-mailu příteli, kterého jste roky neviděli.

Udělejte si čas na svůj milostný život

Bohužel se středním věkem jsou často spojeny manželské potíže. Terapeutům jsou běžně hlášeny rozvody, aféry nebo prostě ochlazení romantických a sexuálních citů. To samozřejmě neznamená, že úpadek vztahů je nevyhnutelnou součástí středního věku. Manželští a rodinní terapeuti doporučují, abyste si v tuto chvíli udělali čas na přemýšlení o tom, co od sebe, svého života a svého partnera chcete. Činnosti, jako je plánování romantické dovolené, chození na rande nebo péče o to, abyste si jeden druhého více vážili, mohou vést ke šťastnému milostnému životu ve středním věku. Jste-li sami, popřemýšlejte, co od budoucího vztahu chcete.

Najděte nové způsoby, jak zůstat aktivní

Cvičení je důležité. Kromě mnoha fyzických výhod může zlepšit vaše duševní zdraví a pozornost a snížit stres. Možná že sport, který jste doposud praktikovali, vás už nenaplňuje a nudí, je třeba čas na změnu.

Nebojte se vykročit ze své komfortní zóny, pokud jde o cvičení. Lekce společenského tance, turistická skupina nebo volejbalový tým, to vše může být skvělý způsob, jak zůstat fit. Navíc se stanou zábavným a nenáročným způsobem, jak získat pár nových přátel. Změna ve cvičení či nový start vás můžou motivovat, zlepší vám náladu a zvýší vaši sebedůvěru.

Osvojte si zdravý návyk

Malé změny dokážou velké věci. Střední věk je ideální čas začít s novým zdravým návykem.

Nemusíte předělávat celý svůj životní styl – můžete si vybrat malou změnu a držet se jí. Posílíte tím duševní a fyzické zdraví. Můžete začít chodit každý den v práci po schodech, nosit si z domova plánovaný oběd, každé ráno si dát ovoce nebo dbát na to, abyste pili dostatek vody. Můžete také zvážit odstranění některých méně než zdravých návyků, jako je pití sladkých limonád nebo kouření.

Věnujte čas projektu, který vás baví

Ve středním věku je běžné cítit nespokojenost s prací. Můžete se cítit vyhořelí, znudění nebo že jste promarnili čas v kariéře, kterou nemáte rádi. I když může být lákavé zítra najednou s prací skončit, existují lepší způsoby, jak tento pocit zvládnout. Odborníci se shodují na tom, že střední věk je ideální čas pracovat na něčem, co vás baví.

Možná jste vždy chtěli napsat román, postavit si dílnu, organizovat tábory pro děti nebo zkusit obchodovat na burze. Bez ohledu na zaměření projektu, na kterém vám opravdu záleží, se nadopujete energií a stanete se optimističtější. Navíc vám to může přinést další zdroj příjmů, nebo dokonce posunout vaši kariéru.

Zvažte terapii 

Můžete si myslet, že terapie je pouze pro období úzkosti, traumatu nebo krize, ale není tomu tak. Terapie je skvělým nástrojem i pro období přechodu. Střední věk může být vhodný čas na rozhovor s terapeutem či koučem. Ti vám mohou pomoci utřídit pocity z minulých událostí, zvládnout váš současný stres a naplánovat vaši budoucnost. Mohou vám pomoci vytěžit ze svého středního věku maximum a mít jistotu, že se vydáte vpřed. Kromě toho, pokud střední věk přinesl velké změny, jako je rozvod, manželské potíže nebo smrt či neustálý boj s  minulostí, terapeut vás může provést vašimi myšlenkami a pocity.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.