Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Emoce jsou informace, které je třeba správně zpracovat

10. února 2022 • 14:00

Chodit na terapie je normálním krokem. O to víc v dnešní době, kdy pandemie covid-19 neblaze zahýbala s životem každého z nás. V čem je terapie dobrá a skutečně může pomoci?

Jen málokdo může říct, že se ho vůbec nedotklo to, co se poslední dobou děje. Covidová pandemie se vším, co přinesla, je zkrátka velkou prověrkou naší psychické odolnosti, o které jsme si povídali s doktorkou Petrou Chvátalovou, psychiatričkou s celostním přístupem.

Video se připravuje ...
Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!VIDEO 

* Co si pod pojmem psychická odolnost vlastně máme představit?

Jde o schopnost odolávat stresu a určitým zátěžím, které přináší život. Můžeme sem zahrnout i schopnost stát si pevně za svým názorem, nepodléhat manipulaci a řídit se svou intuicí a pocity.

* Psychické problémy teď mají i lidé, kteří byli dříve jinak poměrně odolní, souvisí to opravdu s pandemií covidu, jak se říká?

Ano. Řada lidí přišla o práci a má existenční potíže, navíc jsme bohužel vystaveni různým manipulacím, které se v nás snaží vyvolat různé strachy. A pokud člověk není dostatečně odolný, může těmto strachům podlehnout. To pak vede k oslabení imunity i psychické odolnosti, je to začarovaný kruh. Zároveň vidím další rozměr. Covid v nás otevírá staré nezpracované věci. Setkávám se s tím často. Měla jsem pacienta, kterému se po prodělání covidu spustily vzpomínky na nezpracovaný rozchod, jedné klientce se zase poprvé v životě objevil strach z nemoci. Někteří lidé začali mít po prodělání covidu panické ataky.

* Smutný je občas každý. Jak poznám, že už jde ale o vážnější problém, například o depresi?

Smutek je často reakce na něco, co se nám přihodilo. Jako každá emoce má svůj začátek, průběh a konec. V takové chvíli nám může pomoct vyplakat se, dovolit si ty emoce prožít. Může trvat pár hodin či dní, ale většinou nás z něj dokáže něco dostat. Někomu udělá dobře procházka, hezký film nebo povídání s kamarádkou. To u deprese není. Ta trvá bez zlepšení minimálně dva týdny. Je pro ni charakteristické, že nejsme schopni prožívat radost.

* Co je potřeba udělat v ten moment?

Prvním krokem je uvědomit si, že tohle už nejsem já, a vyhledat odbornou pomoc. Může to být psycholog, psychoterapeut nebo v dnešní době je už i řada zkušených a kvalitních koučů, kteří si dokážou poradit s počínající depresí.

* Jak nám takový odborník může pomoct?

Především nastaví zrcadlo, dá nám nezávislý pohled na naši situaci. Objasní, co a proč se s námi děje, a znormalizuje naše prožitky. Lidé si často myslí, že to, co prožívají, je nenormální, že to nikdo jiný nezažívá, mají strach. Ale když zjistí, že je to v pořádku, a někdo jim vysvětlí, proč se to děje, často se zklidní. Další věcí je, že nás odborník naučí pracovat sám se sebou.

* Kde toho správného odborníka najít?

Určitě se zeptat na doporučení ve svém okolí, pokud tedy člověk nemá problém přiznat, že potřebuje terapii. Lze si ale vyhledat i reference na internetu. Je dobré si zjistit, jaké má odborník vzdělání, kvalifikaci, zda stále sám na sobě pracuje, vzdělává se. V neposlední řadě je možné to podpořit přáním, záměrem, že chci pro sebe najít toho nejlepšího terapeuta.

* Můžete přiblížit průběh terapie?

Záleží na typu. Máme klasickou psychoterapii, kde si povídáme, máme bodyterapii, kdy pracujeme s tělem. V každém případě je tam vždy zahrnutý rozhovor. Člověk se svěří se svými potížemi a terapeut má nástroje, kterými dokáže pomoct.

* O jaké nástroje například jde?

Je to například práce s tělem, s emocemi, s úzkostí nebo práce se zdroji. Někdo se vrací do traumat z dětství, někdo se zaměřuje na přítomný okamžik a budoucnost, záleží to na směru terapie.

* Co když se někdo terapie bojí nebo se stydí?

Prvním krokem je přijmout fakt, že jsem aktuálně tam, kde jsem, že potřebuji pomoct a že se zároveň stydím nebo bojím si o tu pomoc říct. Je dobré si už v momentě, kdy se člověk objednává k terapeutovi, říct, že je to pro něj náročné. Dobrý terapeut takového klienta uklidní už při prvním kontaktu.

* Jak dlouho trvá, než se člověk problémů zbaví?

To je individuální. Záleží, jak dlouho problém trvá a jak moc je uložen v našem podvědomí. Jde i o techniku a způsob, jakým ho člověk řeší. Terapie, které jdou více do hloubky, ať už je to práce s tělem, nebo s podvědomím, jsou velice efektivní a výsledky se mohou dostavit po pár sezeních.

* Co antidepresiva, kdy jsou řešením našich potíží?

Přirovnávám je ke kontrolce, která svítí v autě a ukazuje, že je někde porucha. Když ji přelepíme, abychom ji neviděli, a jezdíme vesele dál, problém nezmizí. Antidepresiva za nás zkrátka nevyřeší příčinu potíží, pouze potlačí symptomy. Nevyživí naše tělo, nedokážou nám vrátit sílu a stoupnout si sama za sebe například při konfliktech v práci. Nepošlou do háje šílenou matku, nenaučí vás dechové techniky a nedají vám pochopení, proč a co se vám právě teď děje.

* Co když má ale člověk skutečně těžkou depresi?

To je za mě situace, kdy je velmi důležitá výživa, aby tělo mělo dostatek sil se z deprese dostat. Poté je to individuální a záleží na závažnosti, zda jsou přítomny i sebevražedné myšlenky či psychotické příznaky. Obecně je to stav vhodný pro úzkou spolupráci s odborníkem psychiatrem, často také dochází k hospitalizaci. Mám ale klientky, se kterými jsem zvládla i hlubší deprese bez léků díky výživě, podpoře přírodními doplňky a spolupráci, takže i z těchto stavů se dá dostat.

* Na jakých základech vlastně stojí naše psychika?

Je to výživa, pohyb, schopnost uvolnit se a relaxovat, celková psychohygiena, vztahy, ve kterých žijeme, prostředí, míra elektrosmogu, které jsme vystaveni, i to, jak umíme pracovat se stresem. Dále sem patří práce s emocemi, lidé totiž často potlačují emoce nebo se jimi nechají ovládat.

* Jak k emocím přistupovat?

Důležité je uvědomovat si, jaké emoce máme. Je dobré vědět, že je v pořádku mít i vztek nebo smutek. Neodmítat tyto negativní emoce, ale naopak je vnímat jako ukazatele naší vnitřní pravdy a přijmout je. Každá emoce je v pořádku a dává nám informace o tom, jak já se stavím k dané situaci. Čím větší odpor budu mít k emocím, tím více se budou hlásit o slovo.

* Původně jste lékařka, ale opustila jste systém, věnujete se alternativním způsobům léčby. Co vás k tomu vedlo?

Alternativní a přírodní medicínou se zabývám už od prvního ročníku na vysoké škole. Viděla jsem, jak klasická medicína neřeší původ problémů, jen dává tabletky, že se nepracuje s emocemi, a přestalo mi to dávat smysl. Naopak řešení vidím v celostním a komplexním přístupu. Je tu spousta souvislostí a nemůžeme očekávat, že potíže vyřešíme jednou tabletkou.

* Nebála jste se, že vás okolí odsoudí a dá vám nálepku ezoteričky?

Bála jsem se a stále se bojím odsouzení od odborníků. Ale zpětná vazba od lidí, kterým má práce pomáhá, je pro mě důležitější. A jsem přesvědčená, že má svůj důvod, že jsem vystudovala medicínu a jsem lékařka.

* Jaké máte plány do budoucna?

Plánuji sepsat knihu o životě bez antidepresiv, která bude složená z příběhů lidí, kteří se vyléčili z psychických potíží bez léků. K tomu vytvořit portál, kde budou informace o tom, co vše má vliv na naše psychické zdraví, i novinky ze světa. Tam jsou pokrokovější, než jsme my v ČR.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.