Jak usnout po alkoholu? Pomohou vám 3 jednoduché triky! | Moje zdraví

Jak usnout po alkoholu? Pomohou vám 3 jednoduché triky!

Jak usnout po alkoholu? Pomohou vám 3 jednoduché triky!
Alkohol nemusí vždy uspávat • Autor: istock.cz
5. ledna 2024 • 04:26

Společenská akce uprostřed týdne nám může narušit spánkový režim. Zvlášť kvůli tomu, že usnout po alkoholu není vždy ta nejsnadnější věc. Existují ale triky, které vám mohou pomoct.

S alkoholem to pokud možno nepřehánějte. Obzvlášť když vás neminou ranní povinnosti, jako jsou odchod do práce nebo doprovod dětí do škol a školek. Pokud už jste ale vyrazili na firemní večírek nebo na narozeniny kamarádů uprostřed týdne, držte se těchto rad:

Jak usnout po alkoholu?

1. PIJTE. Nezapomínejte pít nealkoholické nápoje. Ideálně popíjejte čistou vodu během celého večera. Pokud byste hydrataci doháněli těsně před spánkem, může vás pak během noci budit plný močový měchýř.

2. JEZTE. Dejte si večeři ve víceméně obvyklou dobu. Vyhnete se tak nočnímu nájezdu na lednici. Noční svačinka vám totiž aktivuje zažívání a spánek nedosáhne potřebné kvality.

3. VYTVOŘTE TMU. Více než kdy jindy dbejte na naprostou tmu a ticho. Ložnici pečlivě vyvětrejte, zatáhněte závěsy a zbavte se veškerého modrého světla.

Co říká o alkoholismu Čechů přední český adiktolog? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Prostor X: Rozhovor s Michalem MiovskýmVIDEO 

Jak co nejrychleji usnout nejen po alkoholu?

S rychlejším usínáním mohou pomoct i speciální metody. Jednou z nich je řízená relaxace a systematické uvolňování celého těla. Soustřeďte se na svůj dech a postupně uvolňujte svaly na hlavě, ramenou, rukou, zádech a nohou.

Nezatracujte ani bylinky. Se spánkem můžou pomoct i meduňkový nebo levandulový čaj. V opilosti ale nikdy nesahejte po lécích!

A co s případnou kocovinou?

Jestliže jste to s alkoholem mírně přehnali, pomůžou vám doplnění minerálů, mírná fyzická aktivita a kvalitní jídlo. Vsadit můžete na osvědčenou česnečku, vývar nebo populární vietnamskou polévku pho bo. Minerály doplňte šumákem a v pauze na svačinu si zkuste mírně zacvičit. 

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.