Co dělají úspěšní lidé těsně před spaním: 5 jednoduchých tipů, které můžete vyzkoušet ještě dnes večer! | Moje zdraví

Co dělají úspěšní lidé těsně před spaním: 5 jednoduchých tipů, které můžete vyzkoušet ještě dnes večer!

Co dělají úspěšní lidé těsně před spaním: 5 jednoduchých tipů, které můžete vyzkoušet ještě dnes večer!
... • Autor: Shutterstock.com
16. května 2023 • 06:00

Spánek je pro naše fyzické i mentální zdraví nesmírně důležitý. Důležité je však i to, co se těsně před spaním rozhodnete dělat. Své o tom vědí úspěšní lidé. Víte, bez čeho se neobejdou? 

1. Plánování spánku

Nenechte se mýlit. Problém úspěšných lidí tkví často právě v nedostatku spánku. Ten se následně projevuje absencí potřebné energie a únavou. A proto je nutné, aby se i v oblasti zvané spánek tito lidé více angažovali. Laicky řečeno to znamená, že pokud chcete být úspěšní a obětujete tomu mnohé, je potřeba také odpočívat. Je tedy nutné naučit se plánovat, jak budete spát. Základem je čas ulehnutí, který by měl být každý den plus minus ve stejnou dobu. 

Video se připravuje ...
Bill Gates – obdivuhodné úspěchy i kontroverze jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů všech dobVIDEO 

Jakmile si naordinujete, v kolik hodin budete chodit spát, budete vědět, jak si na základě této veličiny naplánovat nejen ostatní aktivity, ale také čas svého probuzení. Získáte ucelenější představu, kolik na co máte času. Díky tomu budete více v klidu, což se jistě projeví právě na kvalitě vašeho spánku

2. Konec pracovní doby

Věřte nebo ne, ale pro to, aby se z vás mohl stát úspěšný člověk, je potřeba znát své hranice. Ty se týkají i pracovní doby. Ne každý sice pracuje od do, přesto je víc než nutností vědět, kdy už je na čase práci odložit. Přece není nutné stihnout všechno dnes, zítra je také den, a jakmile si tohle dovolíte, budete mít nejen více energie, ale i chuti pracovat i další dny. 

Vypněte si upozornění na e-maily po 17. hodině, snažte se nekontrolovat, kdo vám napsal a co, a jakoukoliv myšlenku na to, co jste případně nestihli, zkuste vypustit

Pokud si v práci neuděláte hranice, s klidem se může stát, že probdíte celou noc, protože budete přemýšlet o všem, co jste nestihli nebo neudělali přesně podle svých představ. Naučte se vypouštět, i práce může s klidem počkat. 

3. Sportem ke zdraví

Ačkoliv se sport těsně před spaním příliš nedoporučuje, především z důvodů nabuzení a následné neschopnosti usnout, lehké protažení rozhodně neuškodí. Pokud do své předspánkové rutiny zařadíte několik málo jógových ásan nebo třeba krátkou meditační sekvenci, rozhodně nebudete litovat. Protáhnete po celém dni v kanceláři všechny svaly a jednoznačně zklidníte svou mysl. Plně postačí deset patnáct minut a sami uvidíte, jak skvěle se budete nejen cítit, ale nakonec také usínat. 

4. Sáhněte po knize 

Celé dny trávíme u počítače a displej telefonu máme neustále takříkajíc před nosem. Tak zkuste těsně před spánkem všechny vymoženosti moderního světa jednoduše odložit. Místo toho sáhněte po knize. Třeba román nebo motivační kniha vás příjemně "uklimbá" a vy se ani nenadějete a usnete jako miminko. 

5. Mějte plán

Úspěšní lidé přesně vědí, jak dlouho budou spát, kdy budou vstávat, a také vědí, co mají další den v plánu. Úspěch totiž spočívá v tom, že nemrháte časem, naopak se snažíte využít každou minutu dne. Když si navíc naplánujete všechny své aktivity, budete přesně vědět, kdy musíte pracovat a kdy je čas s prací přestat a zajít si třeba do kina. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.