Jaký druh „alkoholika“ jste vy? Poznejte důvod, proč pijete! | Moje zdraví

Jaký druh „alkoholika“ jste vy? Poznejte důvod, proč pijete!

Jaký druh „alkoholika“ jste vy? Poznejte důvod, proč pijete!
... • Autor: istock.com
14. března 2023 • 06:00

„Alkohol je metla lidstva,“ říká se a rozhodně to není daleko od pravdy. Lidé ale pijí z různých důvodů a sem tam je dobré si připomenout, jaký je právě ten váš!

Alkohol patří mezi oblíbené nápoje. Ať už je jeho obliba v tom, že díky němu ztrácíme zábrany, nebo jen chceme zapadnout do kolektivu, jedno je jisté: Všeho moc škodí a v případě alkoholu to rozhodně platí dvojnásob!

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: MUDr. Olga Pecinovská - Na alkohol v Čechách umírá každá 6 ženaVIDEO 

Abychom zjistili, jaký druh „alkoholika“ vlastně jsme, rozhodně nám pomůže zjištění, jaký pro jeho konzumaci máme důvod. Pak případně budeme s tím, že pijeme příliš, alespoň s to něco udělat.

Pokud si totiž dáte sklenku nebo dvě jen proto, abyste se uklidnili nebo se konečně odhodlali promluvit s partnerem, pak máte problém. Alkohol by člověk měl mít jako pochutinu, ke které se však nebude uchylovat vždy, když bude mít nějaký problém. 

Důvod, proč pijeme, je totiž dobré vědět. Hranice mezi „vždyť o co jde“ a „jsem na alkoholu závislý“ je totiž poměrně tenká a konce alkoholiků nejsou dobré nikdy. A to je dobré mít na paměti. 

Jaké jsou nejčastější důvody, proč pijeme?

1. Piju, abych neurazil

Tento způsob konzumace alkoholu spočívá v tom, že si dáme sklenku vína na oslavě narozenin, abychom nemuseli donekonečna poslouchat otázky ostatních, proč vlastně nepijeme. Problém může nastat ve chvíli, kdy propijeme celou noc jen proto, aby nám ostatní dali pokoj.  

2. Piju, abych se „socializoval“

Ano, i toto je důvod, proč někteří z nás pijí. V praxi to znamená, že pijeme, abychom si zpříjemnili nebo lépe užili danou chvilku s přáteli. Dáme si tedy skleničku, protože chceme relaxovat a mít pocit, že jsme si danou chvíli užili podle svého. Na takovém typu pití není nic špatného, pokud v daný moment samozřejmě nevypijeme dvě láhve a tento proces neopakujeme každý druhý den.

3. Piju, protože mám problém

Nejhorším důvodem, proč pijeme, pak je, když alkoholem řešíme nějaký problém. Nebo si myslíme, že před daným problémem utečeme. To se však s jistotou nestane a jediné, co za tuto snahu skutečně dostaneme, bude, že nám druhý den bude zle a naše mysl bude ještě více zastřená. Problém nastává ve chvíli, kdy tento časový horizont trvá déle, než by měl, a my se tak na alkoholu stáváme skutečně závislými. Můžeme si zadělat na problém, ze kterého již nebude cesty zpět. 

Uvědomit si důvod svého „pití“ je jedinou cestou, jak předcházet vzniku závislosti na něm. Pokud se totiž na jakýkoli problém podíváme logicky a budeme mu rozumět, máme daleko větší šanci řešit ho jinak. Lépe! 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.