Jak si správně změřit tlak? Nejdříve se běžte vymočit! | Moje zdraví

Jak si správně změřit tlak? Nejdříve se běžte vymočit!

Jak si správně změřit tlak? Nejdříve se běžte vymočit!
Měřit tlak je nejlepší v klidu a pravidelně • Autor: iStock.com
1. listopadu 2018 • 06:06

Domácí měření krevního tlaku má hned několik východ. Šetří čas, pomůže vyšetřit i ty, co odmítají jít k lékaři, a navíc eliminuje syndrom bílého pláště, čili stav, kdy se člověk z obavy z lékaře nebo ze špatného výsledku vystresuje a tlak mu nepřiměřeně stoupne.

Vysoký krevní tlak nebolí, proto mnoho lidí ani o svém problému neví. Zejména muže je pak velmi složité dostat k lékaři, když mají pocit, že jim vlastně nic není. Proto jsou v tomto směru domácí měřiče krevního tlaku tak užitečné. Jak si je vybrat? A jak správně měřit tlak?

Vysoký tlak má polovina populace

V České republice jsou infarkt myokardu a mozková mrtvice nejčastější příčinou smrti. Obě příhody mají přitom stejný původ – jedná se o náhlé přerušení krevního zásobování čili ucpání cévy způsobené krevní sraženinou. Proto se někdy infarktu říká srdeční mrtvice.

Existuje mnoho faktorů, které riziko příhody zvyšují – vysoký cholesterol, kouření, vysoký tlak, obezita či geny. Ohroženi jsou především lidé středního a staršího věku (40 let a výše), ve větší míře pak muži. Hypertenze trápí a v dospělosti postihuje až polovinu populace a pravidelná kontrola hodnoty tlaku může pomoci předejít mnoha zdravotním komplikacím.

Jak vybrat tlakoměr?

Díky domácím tlakoměrům už nemusíte neustále navštěvovat lékaře. Nechte si ale poradit, jaký tlakoměr vybrat. Jeho přesnost a spolehlivost by měla být ověřena testy v laboratoři. Podívejte se na to, jak přístroj měří, jaký má displej, jakou má záruku na manžetu, která se může snadno poškodit.

Je dobré vybrat plně automatický přístroj s možností uchovávání jednotlivých měřených hodnot včetně data a času v zabudované paměti. Některé tonometry umožňují propojení s počítačem a možnost stažení dat, což může lékaři usnadnit zhodnocení výsledků. Pozor si také dejte na záruku a spolehlivý servis v ČR.

Existují teploměry, které jsou propojené s aplikací, kde pak údaje můžete snadno sdílet s lékařem, nebo které spolehlivě měří tlak i osobám s nepravidelným srdečním rytmem. Nejnovější je pak přístroj, který vám bude hlídat nejen krevní tlak, ale také hodnoty EKG. Vybrat si také můžete kompaktní zápěstní tlakoměr pro rychlé měření kdykoliv a kdekoliv nebo klasický pažní tlakoměr vynikající svou přesností.

Jak měřit správně tlak?

Stěžejní výhodou domácího měření krevního tlaku je to, že pacient je doma ve větší psychické pohodě než v ordinaci, a naměřené hodnoty tak více odpovídají jeho skutečnému zdravotnímu stavu. Krevní tlak bývá rozdílný ve dne a v noci, mění se v závislosti na tělesné i psychické zátěži a ovlivňují ho také změny okolních teplot.

Vždy tedy mějte na paměti – krevní tlak měřte v klidu a ve stejný čas. Posaďte se a přestaňte přemýšlet o starostech, musíte být v naprostém klidu. Z měření tlaku si udělejte malý rituál, který provádějte vždy ráno a večer – vždy ve stejnou denní dobu. Tlak je vhodné měřit po pěti minutách klidu a nejméně půl hodiny před měřením nekouřit a nepít nápoje s kofeinem či alkohol.

V případě pažního tlakoměru měřte vsedě s předloktím volně položeným ve výši srdce. U zápěstního tlakoměru dejte zápěstí do výšky srdce. Myslete na to, že před měřením byste se měli vymočit. Plný močových měchýř může ovlivnit krevní tlak až o 10 mmHg. Měřit krevní tlak se doporučuje dvakrát denně (ráno časně po probuzení a večer), a to před užitím léků na vysoký tlak. Každé měření provádějte dvakrát a zapište si průměrný výsledek. Mezi jednotlivými měřeními vyčkejte alespoň dvě minuty.

S přibývajícími léty se krevní tlak mění. Pokud ale překračuje hodnoty 140/90, je dobré mít se na pozoru a vyhledat lékaře. Tyto hodnoty poukazují na vysoký krevní tlak, který může být velice nebezpečný – poškozuje cévy a může vést k selhání srdce či k cévní mozkové příhodě. Naopak hodnoty pod 100/65 značí nízký tlak, který není tak alarmující jako tlak vysoký, ale je spojený s nepříjemnými potížemi, jako jsou omdlévání, motání hlavy či závrať.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.