Jak zastavit krvácení z nosu? Kdy navštívit lékaře? | Moje zdraví

Proč krvácíte z nosu? Příčinou může být i nádor

Proč krvácíte z nosu? Příčinou může být i nádor
Krvácení z nosu, pokud není způsobeno úrazem, většinou nebolí, ale je hodně nepříjemné • Autor: iStock.com
4. ledna 2018 • 06:00

Krvácení z nosu může začít bez varování. Každý nos je plný cév, které se mohou snadno narušit a začít krvácet. Tento typ krvácení je obvyklý zejména v zimních měsících, kdy vdechování suchého vzduchu způsobuje, že sliznice nosní dutiny může prasknout – to následně vede ke krvácení. Krvácení z nosu sice není žádný závažný problém, ale i tak je potřeba vědět, v jakých případech už je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Odhaduje se, že krvácení z nosu se během života nevyhne každému sedmému člověku a může se objevit v jakémkoliv věku. Častější je ale u dětí ve věku od 2 do 10 let a u dospělých od 50 do 80 let.

Přední a zadní krvácení z nosu

Existují dva typy krvácení z nosu: zadní a přední. U pacientů je velmi časté takzvané přední krvácení, které se týká malých krevních cév v přední části nosu. Při tomto typu krvácení lékařskou pomoc vyhledávat nemusíte.

Problémem je ale zadní krvácení z nosu, které se týká větších cév, které se nacházejí hluboko v nosní dutině. Tento typ už může být problematičtější, protože krvácení může být velmi těžko zastavitelné. V tomto případě už je nutné lékařskou pomoc vyhledat.

Co způsobuje krvácení z nosu?

V těchto chladných měsících může být příčinou už zmiňovaný suchý a chladný vzduch. Ten totiž může odstranit vlhkost z nosních membrán, což může následně vést ke krvácení.

Asi tušíte, že z nosu budete samozřejmě krvácet i v tom případě, pokud se do něj uhodíte či vás do něj někdo udeří. Spouštěčem mohou být i různé alergie, ale i virózy, jako je například obyčejné nachlazení.

Dalším spouštěčem může být i trauma způsobené například dopravní nehodou. Dále se z nosu může spustit krev i v případech, kdy požijeme nějakou nelegální drogu, jako je kokain.

Ve vzácnějších případech může být krvácení z nosu způsobeno i genetickým stavem nazývaným dědičná hemoragická telangiectasie – což je porucha srážlivosti krve. V méně častých případech může být krvácení i příznakem rakoviny.

Jak zastavit krvácení z nosu?

U některých pacientů může krvácení z nosu způsobit i užití některých léků, mezi které patří i aspirin. Odborníci upozorňují, že každý člověk je jiný, a tyto projevy na některé medikamenty jsou tak velmi individuální.

Krvácení z nosu můžeme zastavit jednoduše. Tady máte návod: Pokud vám začne téct krev z nosu, zůstaňte v klidu. Nadměrná aktivita vašeho těla může krvácení ještě zhoršit. Nakloňte hlavu mírně dopředu. Pomocí palce a ukazováčku stiskněte měkkou dolní část nosu a zůstaňte tak minimálně 5 minut. Pokud krvácení nepřestane, zkuste si nos držet dalších 5 až 10 minut.

Pro zastavení krvácení můžete použít dekongestantní nosní sprej pro stažení nosních cév. To ale vždy jen po konzultaci s lékařem. Někteří lidé s vysokým krevním tlakem a jinými zdravotními neduhy by neměli léky na krevní cévy užívat, mohl by se jim totiž zvýšit krevní tlak. Lékaři doporučují, ať si do nosu hlavně nic nestrkáme. Například neodborné vložení gázy do nosních dutin by totiž mohlo situaci ještě zhoršit.

Jak krvácení z nosu zabránit?

Během zimních měsíců je dobré použít nosní sprej. Nosní membrány tak zůstanou vlhké a nebudou praskat. Dobré je použít i přípravek s fyziologickým roztokem. Nejlepší je ale poradit se s odborníkem. Ten vám může předepsat i účinnou antibiotickou mast. Našemu nosu neprospívá ani kouření. Cigaretový kouř totiž nos dráždí a vysušuje.

Kdy je dobré vyhledat lékaře?

Pokud krvácíte z nosu déle než 30 minut, je potřeba vyhledat neprodleně lékaře. Obecně platí, že výše uváděné zadní nosní krvácení produkuje hodně krve. Takže pokud se vám z nosu line opravdu hodně „červené“, nemeškejte a volejte lékaře. Lékař k zastavení krve obvykle použije účinnou gázu.

Návštěvu lékaře ale v některých případech vyžaduje i přední krvácení – to hlavně tehdy, pokud se jej nedaří zastavit. Lékař je samozřejmě důležitý i pro následné vyšetření a odhalení příčiny krvácení. Jak už jsme uváděli, v některých případech může být důvodem například i nádor.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.