Mateřské znaménko | Moje zdraví

Mateřské znaménko

Mateřské znaménko nemusí znamenat žádný problém, zpozornět byste měli, pokud se změní nebo se vytvoří nové.

Co je mateřské znaménko?

V podstatě jde o pigmentovou změnu, která se často objevuje u různých členů rodiny na stejném místě. Může být jen opravdu změnou pigmentu, ale někdy má kůže nejen jinou barvu, ale i jinou strukturu a je lekce vyvýšená.

Tmavá plochá znaménka jsou rizikovější

Pokud se znaménko změní, zejména pokud změní barvu, tvar, zvětší se nebo krvácí. Některá mateřská znaménka mohou přejít ve zhoubný kožní nádor – melanom. Problém se naštěstí ale vyskytuje jen u malého množství pigmentových znamének. Ty lze obecně rozdělit na vyvýšená mateřská znaménka nebo tmavá plochá znaménka. U prvně jmenovaných ke zvrhnutí k melanomu dochází jen výjimečně.

Nové změny na kůži

Každý by měl sledovat, zda mu na kůži nevznikají nové útvary. Často se tak děje například v souvislosti s velkým vystavováním se slunci nebo jako následek pobytu v soláriu, nemusí ale mít žádné zjevné příčiny. Změny na kůži neboli vznikající nová znaménka se nejvíce objevují na obličeji, krku, dekoltu a na hřbetech rukou.

Kdy jít k lékaři?

Pokud se cokoli na kůži mění, je nutné vyhledat kožního lékaře. To, zda je znaménko, respektive změna na kůži, nebezpečné, zhodnotí dermatolog, nejlépe pomocí přístroje. Na nádor je důležité přijít včas – jejich metastázy se šíří velmi rychle, v řádu měsíců. Ohroženější jsou lidé se světlými vlasy a kůží a ti, kteří mají po těle spoustu pih a znamének. Pokud se znaménko vytvořilo v místě, kde je drážděno oděvem, nebo když hrozí poranění vzhledem ke specifickému pracovnímu nebo sportovnímu pohybu, je opět nejlepším řešením podstoupit zákrok jako prevenci. V případě, že se mateřské znaménko zvrhlo v melanom, ale byl podchycen včas, pravděpodobnost vyléčení je téměř stoprocentní.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.