Co je to masáž gua sha? Starodávná čínská technika omladí pleť a zbaví vás bolesti | Moje zdraví

Co je to masáž gua sha? Starodávná čínská technika omladí pleť a zbaví vás bolesti

Co je to masáž gua sha? Starodávná čínská technika omladí pleť a zbaví vás bolesti
Masáž gua sha • Autor: iStock.com
15. března 2024 • 06:00

Gua sha masáž se obecně provádí na zádech, hýždích, krku, pažích a nohách. Její jemná verze se dokonce používá na obličej jako obličejová technika. Tělo dík ní omládne a zbaví se neduhů. 

Masérka či kosmetička při masáži používá při masáži mírný tlak a postupně zvyšuje  intenzitu, až co zvládnete. Jedná se o přírodní, alternativní terapii, která zahrnuje masírování pokožky masážním nástrojem ke zlepšení krevního oběhu. Tato starodávná čínská léčebná technika může nabídnout jedinečný přístup k lepšímu zdraví, který řeší spoustu problémů, jako je například chronická bolest.

Jak se provádí?

Při gua sha masírujete vaši pokožku krátkými nebo dlouhými tahy, abyste stimulovali mikrocirkulaci měkkých tkání, což zvyšuje průtok krve. Tyto tahy se dělají pomocí nástroje s hladkými hranami známého jako gua masážní nástroj, masážní kameny či válečky. Kosmetička či masér nanese masážní olej na pokožku a poté pomocí nástroje masíruje opakovaně pokožku pohybem dolů.

Gua sha je určena k řešení stagnující energie nazývané qi v  těle, o které se praktici domnívají, že může být zodpovědná za zánět. Zánět je základní příčinou několika stavů spojených s chronickou bolestí. Předpokládá se, že tření povrchu kůže pomáhá rozbít tuto energii, snižuje zánět a podporuje hojení.

Zbaví vás vrásek a mračivky

Zvláště účinná je na pleti, kdy pomáhá s eliminací vrásek, což potvrzuje i kosmetička Lucie van Koten z pražského beauty studia OliOla zaměřujícího se na používání pouze přírodní kosmetiky. „Pleťová gua sha masáž je jiná, než na co můžeme být zvyklí z praxe TCM (tradiční čínské medicíny). U nás v OliOla je gua sha součástí anti-age masáže, která pomáhá zvyšovat míru hydratace v pleti, okysličovat ji, aktivovat lymfu a zmírnit svalové napětí v obličeji, které se nám často odráží ve výrazu tváře. Pleťová gua sha sjednocuje pleť, zvýrazňuje kontury a pomáhá i od otoků a kruhů pod očima,“ vyzdvihuje přínosy kosmetička a zároveň poukazuje na možnost si dělat masáž i doma.

„Používání gua sha masážních pomůcek a válečků v pohodlí domova je velice populární, ale je potřeba vždy vědět, co dělám a s čím mi má gua sha masáž pomoci. Určitě tak doporučuji nejdříve návštěvu kosmetičky či masérky, která dokáže poradit. Je rovněž důležité připomenout, že se gua sha masáž nedoporučuje provádět u aknózní pleti, růžovky, u pleti velice citlivé ani přes zánětlivá místečka. V těchto případech by vám rovněž měla kosmetička poradit, jak gua sha masáž přizpůsobit aktuálnímu stavu pleti,“ uvádí Lucie van Koten. 

Vždycky můžeme sáhnout po malém válečku, díky němuž minimalizujeme kruhy pod očima, zjemníme „mračivku“ mezi obočím či jemně rozmasírujeme zatuhlé čelisti. Bez válečku si jemnou masáž můžete dle kosmetičky provádět každý den a bude mít efekt. „Doporučuji velice jemnou masáž bříšky prstů při každém čištění a odlíčení pleti. Nenanáším tak čisticí mléko, gel či balzám na vatový tamponek, ale roztírám je prsty, abych uvolnila veškeré napětí v obličeji a jemně působila na zatuhlé svaly. Jsou to dvě minutky denně navíc, ale udělají obrovský rozdíl.“

Pomůže s migrénami i s příznaky menopauzy

Pokud vaše migrénové bolesti hlavy nereagují na volně prodejné léky, může vám pomoci gua sha. Bylo totiž prokázáno, že gua sha může pomoci zmírnit bolest a napětí při migréně. Příznivé účinky má i při nastupující menopauze, kdy tělo začne produkovat méně estrogenu a zažívá nepříliš příjemné příznaky, jako je nespavost, noční pocení, vaginální suchost, častá potřeba čůrat a citlivost prsou.

Schopnost gua sha podporovat krevní oběh ocení sportovci, kdy může masáž pomoci s přesunutím nahromaděné kyseliny mléčné, která se hromadí při tréninku a uvolní svaly. Pozitivní účinky gua sha masáže jsou také spjaté s bolestí prsou při kojení, kdy jsou prsa oteklá, překrvená a bolestivá. Masáž tuto tenzi uvolní. Pomoc v ní najdete i u závažnějších onemocnění jako hepatitida B, chronický zánět jater či při Touretteově syndromu, který zahrnuje mimovolní pohyby, jako jsou obličejové tiky, pročištění hrdla a hlasové výbuchy.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.