5 HIV pozitivních celebrit. Které to jsou? | Moje zdraví

5 HIV pozitivních celebrit. Které to jsou?

Video se připravuje ...
1. prosince 2021 • 06:00

Strašák jménem HIV infekce, která způsobuje smrtící onemocnění AIDS, se nevyhýbá ani známým tvářím. Jaké celebrity touto nemocí onemocněly a které z nich to stálo život?

HIV neboli human immunodeficiency virus je virus napadající imunitu člověka a způsobující tak její nedostatečnou funkci. Nakazit se jím je však poměrně složité. Nejčastěji se přenáší pohlavním stykem.

HIV virus má tři fáze. První fází je tzv. primoinfekce, během níž se u infikovaných jedinců začnou vytvářet protilátky proti HIV, jedinci se tak stávají HIV pozitivními. Druhou fází je tzv. asymptomatická (bezpříznaková) fáze HIV infekce, jedná se většinou o období mezi dvěma až deseti lety od nákazy HIV. Třetí fází je pak klinicky rozvinuté stádium HIV infekce neboli AIDS, kdy je imunitní systém člověka již značně poškozen a jeho účinnost je velmi oslabena. Buňky imunitního systému přestávají být schopny odrážet nájezdy různých útočníků (virů, baktérií, plísní apod.).

Tento virus se nevyhýbá ani těm, jež díky slávě mnohdy považujeme za takřka nesmrtelné. Jaké celebrity se nakazily a jaké tomuto onemocnění nakonec podlehly?

1. Gia Maria Carangi (1960–1986) – Gia patřila mezi první super modelky světového formátu. Byla krásná, slavná a objevila se na obálce nejlepších světových cover magazínů. Slávu však nenesla příliš dobře. Upnula se k drogám a ty se jí staly osudnými. I když se modelka ze závislosti dostala, bylo jí v roce 1986 během hospitalizace se zápalem plic diagnostikováno onemocnění AIDS, kterým se pravděpodobně nakazila z použitých injekčních jehel. Trpěla halucinacemi, depresemi, schizoafektivní poruchou, kožními problémy, infekcí prstů u nohou, měla anémii, poruchu kostní dřeně a při chůzi musela používat hůl. Musela být napojena na respirátor. Zemřela 18. listopadu 1986 ve věku 26 let. Novou vlnu zájmu o její život přinesl úspěšný film Gia z roku 1998 s Angelinou Jolie v hlavní roli. Ta za svůj výkon obdržela Zlatý glóbus.

2. Freddie Mercury (1946–1991) – Frontman britské rockové kapely Queen je označován za jednoho z nejlepších zpěváků historie. Byl proslulý jak zpěvem, tak také charismatem a extravagancí během koncertů. Prohlásil, že „Žít do sedmdesáti by byla nuda“ a v roce 1991, den po přiznání, které nechal vydat a v němž bylo oznámeno, že se nakazil virem HIV, podlehl bronchopneumonii, komplikaci spojené s onemocněním AIDS. Zemřel předčasně, a to v pouhých 45 letech, rovných 25 hodin poté, co veřejně přiznal, že je nemocný.

3. Magic Johnson (1959) – Earvin „Magic" Johnson je mnohými považován za jednoho z nejlepších basketbalistů všech dob. Za svou kariéru nastřílel 17 707 bodů. Už 30 let přežívá s HIV a za tu dobu napsal i knihu o bezpečném sexu. O své nemoci se dozvěděl v roce 1991 při rutinním lékařském vyšetření. Okamžitě mu byl nasazen lék AZT, který byl předepisován všem infikovaným virem HIV a měl posílit obranyschopnost organismu. Klub Los Angeles Lakers tehdy Johnsona zařadil na listinu zraněných hráčů. A ten po tiskové konferenci, která proběhla 7. listopadu 1991, přerušil kariéru. Bývalá losangeleská hvězda také podstoupila revoluční léčbu kyslíkem. „Virus HIV přítomný v Johnsonově těle byl neutralizován. Zabránilo se tak dalšímu vývoji choroby,“ vysvětlil ošetřující lékař José Luis Cidón Madrigal. Sportovec své jméno využil k šíření osvěty spojené s HIV, založil vlastní nadaci a snaží se o to, aby lidé trpící tímto onemocněním nebyli diskriminováni. 

4. Charlie Sheen (1965) – herec, kterého proslavily filmy jako Žhavé výstřely nebo sitcom Dva a půl chlapa byl znám pro svou vášeň pro divoké večírky a bujarý život. Říká se, že měl stovky milostných poměrů a opomíjená není ani jeho láska k drogám. To vše se mu nakonec stalo osudným a slavný herec se nakazil infekcí HIV. K tomu, že je nemocný, se přiznal v roce 2015. Ihned poté se začal léčit. Slíbil také, že se postará o to, aby se drahé a pro léčbu HIV nutné medikamenty dostaly ke všem potřebným pacientům. 

5. Conchita Wurst (1988) – Někdejší vítězka Eurovize rozvířila v roce 2018 mediální vody tím, když se přiznala, že se nakazila nevyléčitelným pohlavně přenosným virem HIV. Přiznání učinila hvězda, pravým jménem, Thomas Neuwirth, na svém Instagramu. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.