5 zajímavostí, které bychom měli vědět o své krvi | Moje zdraví

5 zajímavostí, které bychom měli vědět o své krvi

Video se připravuje ...
23. března 2023 • 06:00

Krev je vzácná a pro náš život zcela nezbytná tekutina, které nám v těle koluje přibližně 5 litrů. Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenos kyslíku a živin do periferních tkání. Jaké další zajímavosti bychom o krvi měli vědět? 

Posiluje imunitu

Krev slouží lidskému tělu jako ochrana před infekcemi. To vše díky působení bílých krvinek a dalších látek, jež se podílejí na tvorbě imunitního systému.

Termoregulace

Krev nám dává teplo. Proudí do celého těla z míst s vyšší teplotou, aby se dostala do míst, kde je teplota nižší. Tím vzniká rovnováha.

Video se připravuje ...
Jan Janský – psychiatr a vědec, který objevil krevní skupiny, se měl stát světovou hvězdou.VIDEO 

Složení krve

Krev je složena z krevní plazmy a krevních buněk. Krevními buňkami nazýváme červené a  bílé krvinky a krevní destičky. Hemoglobin obsažený v červených krvinkách je nezbytný pro přenos kyslíku po těle. Bílé krvinky budují imunitní systém. Krevní destičky umožňují srážlivost krve. Srážení krve je nezbytné při poranění, abychom nevykrváceli.

Krevní skupiny

Pokud jde o krev, rozlišujeme 4 krevní skupiny:  A, B, AB a 0. Nejrozšířenější skupinou je skupina A, nejvzácnější pak AB. Ta je schopná přijímat erytrocyty jakékoli jiné skupiny. Krevní skupiny definoval český psychiatr a neurolog Jan Janský.

Rh faktor

U krve neurčujeme pouze krevní skupiny, ale i takzvaný Rh faktor. Svůj název dostal podle opic – Makaků rhesus, kteří se využívali jako laboratorní zvířata. Při pokusech byl objeven antigen označovaný písmenem D. Jeho přítomnost se popisuje jako Rh+. Lidé, kteří jej naopak nemají, mají faktor Rh-. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.