Počet lidí očkovaných proti HPV stále klesá, bojí se vakcíny | Moje zdraví

Počet lidí očkovaných proti HPV stále klesá, bojí se vakcíny

Počet lidí očkovaných proti HPV stále klesá, bojí se vakcíny
Očkování proti viru HPV nemá smysl jen u dívek • Autor: iStock.com
6. října 2020 • 06:00

Proočkovanost proti HPV klesá. Nepodařilo se totiž vyvrátit obavy z očkování, přitom výskyt nemoci stále roste a je považována za větší problém než HIV. 

V Česku jsou vakcíny proti HPV hrazeny zdravotními pojišťovnami, přesto míra proočkovanosti u žen dlouhodobě klesá, u chlapců je dokonce pouze třetinová. Očkování přitom dokáže zabránit nákaze těmi nejrizikovějším viry, které mohou způsobit rakovinu. 

Komu nejvíc hrozí HPV virus? Více čtěte zde.

Co je to HPV? Lidský papilomavirus je skupina virů napadajících lidské buňky pokožky a sliznice. Může vyvolávat závažná nádorová onemocnění u žen i u mužů. Během života se s nimi setká zhruba 80 procent sexuálně aktivní populace. Přenos se nejčastěji uskuteční pohlavní cestou nebo dotykem sliznic. Dojít může i k přenosu z matky na dítě během porodu. U žen mohou viry způsobit karcinom děložního hrdla, pochvy nebo vulvy, u mužů karcinom penisu. U obou pohlaví se může objevit karcinom konečníku nebo karcinom orofaryngeální oblasti (v dutině ústní a hltanu).

Očkování je nejlepší prevence

„Přestože je možné se efektivně bránit očkováním, míra proočkovanosti proti HPV u nás klesá. Ze studie Inovace pro život vyplývá, že v roce 2012 bylo v České republice proočkováno 75,7 procent populace, zatímco o pět let později již pouze 63,7 procent. Ve skupině třináctiletých chlapců proočkovanost dosahovala jen 29,7 procent,“ uvádí Mgr. Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu AIFP. Nejvyšší proočkovanost má v zemích Evropy Malta (88 procent ), následuje Belgie (83 procent), Švédsko (82 procent ) a Portugalsko (81 procent ).

„Díky očkování přitom dochází nejen k prevenci závažných onkologických onemocnění, ale také k úspoře budoucích nákladů na léčbu ze zdravotního rozpočtu,“ doplňuje Jakub Dvořáček.

Očkování je od roku 2012 u žen, u mužů pak od roku 2018, od dovršení třináctého do dovršení čtrnáctého roku hrazeno zdravotními pojišťovnami. Probíhá ideálně pak v rámci 13leté preventivní prohlídky. Očkovat se mohou i starší lidé, vakcinace by však měla být ideálně dokončena před zahájením pohlavního života.

Obavy z očkování

Problém je, že rodiče se bojí, zda je vakcína bezpečná, a to přesto, že její rizika byla vždy vyvrácena. Potvrzují to rozsáhlá a spolehlivá data. Pokud rodiče čerpají informace z dezinformačních webů a na sociálních sítích, dozví se o očkování celou řadu polopravd a zavádějících informací. Je dobré si takové zprávy ověřit a v případě nejistoty hovořit se svým ošetřujícím lékařem nebo kontaktovat pacientskou organizaci Veronica.

K uklidnění by mohla přispět i informace, že případné nežádoucí účinky očkování podléhají hlášení ve všech zemích, kde se očkování provádí. „Dosud jsme u nás nezaznamenali, že by výjimečné případy reakcí po vakcinaci neodpovídaly informacím výrobce, tedy nejčastěji to byly lokální reakce v podobě mírné bolesti v místě aplikace,“ vysvětluje MUDr. Hana Cabrnochová, MBA, místopředsedkyně Vakcinologické společnosti ČLS JEP.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.