Cukrovka komplikuje i intimní život: Přinášíme 6 rad pro lepší sex | Moje zdraví

Cukrovka komplikuje i intimní život: Přinášíme 6 rad pro lepší sex

Cukrovka komplikuje i intimní život: Přinášíme 6 rad pro lepší sex
Vysoká hladina krevního cukru má mimo jiné velký dopad na kvalitu sexuálního života • Autor: iStock.com
1. června 2017 • 06:00

Hladina krevního cukru ovlivňuje v životě diabetika naprosto vše. Problémy v sexuální oblasti se pacienta nepříjemně dotýkají jako jedny z prvních. 

Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru stojí na počátku změn, jež se nakonec dotknou všech orgánů lidského těla. Nedostatečná cirkulace krve, v jejímž důsledku dochází k poškození nervových zakončení, nejprve na vzdálených částech těla a pak ve vnitřních orgánech, je příčinou mnoha potíží. „Vysoká hladina glykemie má mimo jiné vliv na sexuální oblast. Zatímco u mužů může vést k poruchám erekce, ženy diabetičky mívají problém s dosažením orgasmu a sníženým libidem,“ podotýká k tématu přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA.

To potvrdili i vědci z Kalifornské univerzity v San Francisku. Rozdělili téměř 2300 žen různých národností ve věku 40–80 let. Část žen trpěla diabetem, všechny pak žily aktivním partnerským životem. Diabetičky však jevily o sexuální aktivity mnohem menší zájem než jejich zdravé vrstevnice. Méně radosti ze sexu mělo až 40 % diabetiček, jež byly na dietě, a až dvakrát více těch, které užívaly inzulin, oproti ženám, jež cukrovkou netrpěly.

Studie, která byla publikována v časopisu Journal of Obstetrics and Gynecology, rovněž ukázala, že ženy léčené inzulinem měly ve více než polovině případů problémy s lubrikací a celých 80 % jich trpělo neschopností dosáhnout vyvrcholení. Jinými slovy – vysoká hladina krevního cukru má mimo jiné velký dopad na to, jak se cítíte „pod peřinou“.

„Poškození nervů v důsledku vysoké glykemie může mít za následek snížení citlivosti v pohlavních orgánech. Diabetes, zvláště není-li pod kontrolou, může způsobit, že váš sexuální život klesá k bodu mrazu,“ říká doktorka Lauren Streicherová z Northwestern University v USA. Dobrou zprávou podle ní je, že pokud jednou porozumíte tomu, jak se lze vyrovnat s příznaky, jež mohou ničit váš intimní život, můžete v sexuální oblasti dosáhnout uspokojení.

Antikoncepce a cukrovka

„Velmi zajímavá je otázka užívání hormonální antikoncepce u žen s diabetem. Ačkoli je u diabetiků kladen důraz na plánované rodičovství z důvodu vysokého rizika pro matku i plod, při neuspokojivé kompenzaci diabetu využívají diabetičky metodu hormonální antikoncepce mnohem méně než ženy bez diabetu. Obecně mohou diabetičky užívat stejnou hormonální antikoncepci jako nediabetičky, problémem však je volba antikoncepce u pacientky s pokročilým diabetem a komplikacemi, u které při užívání antikoncepce hrozí riziko trombózy,“ uvádí se v časopisu pro diabetiky Diaživot.

Vyrovnanost – cesta k úspěchu

Získat znovu radost z milování lze, jak je uvedeno výše, různými cestami. Zcela zásadní je však v každém případě nejprve dosáhnout vyrovnané glykemie. Podle profesora Kvapila totiž jinak hrozí, že se problém nevyřeší, ale jen dočasně přelstí, třeba s pomocí pilulky na podporu erekce. Cesta za kontrolou cukrovky je podle jeho slov tou jedinou správnou. Podaří-li se pacientovi dosáhnout optimální glykemie, bude to pro něj mít četné výhody. Špatně kompenzovaný diabetes je klíčem k dalším závažným problémům, jakými jsou selhávání ledvin, potíže se zrakem až slepota a diabetická noha. „Ať už je motivací k vyrovnané glykemii sex, nebo cokoli jiného, pro diabetika je to krok správným směrem,“ uzavírá Milan Kvapil. Markéta Ostřížková odborná spolupráce: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA Interní klinika 2. LF UK a FN Motol v Praze.

Zlepšit sexuální výkonnost lze rovněž s pomocí léků na podporu erekce, injekcemi, s pomocí vakuových zařízení nebo operativním zákrokem. 

Co by na cestě k úspěchům v intimní oblasti mohlo pomoci? 

Jídlo má vliv

Některé potraviny, jež se označují jako afrodiziaka, mohou mít pozitivní vliv na váš sexuální motor. Dobře funguje například minerál zinek, který napomáhá produkci hormonu testosteronu. Nejvíce zinku najdete v ústřicích, dobrou zásobárnou je i červené maso, krabí maso nebo kešú ořechy. 

Kontrolujte cukr

Udržování krevního cukru na vyrovnané hladině pomáhá chránit krevní cévy a předcházet destrukci nervů. Jak to převést do každodenní praxe? Znamená to zdržet se potravin s vysokým glykemickým indexem ve prospěch celozrnných, bílkovin, ovoce a zeleniny. Základem je rovněž počítání kalorií. „Menší porce znamená pro buňky produkující inzulin menší práci – vyplavují jej méně, tudíž jsou efektivnější,“ říká doktor David Kendall z Americké diabetické asociace. 

Dejte pozor na pH

Zvýšená hladina cukru v krvi se u žen „podepisuje“ rovněž na stavu sliznice pohlavních orgánů. Zdravé laktobacily nemohou ve „sladkém“ prostředí příliš dlouho přežít. Sliznice je méně prokrvená a náchylnější k bakteriálním i kvasinkovým infekcím, svědění a škrábání. Dbejte na dostatečný příjem laktobacilů v potravě, pomoci dokáže i vhodně zvolený vaginální gel či mast. Používáte-li při sexu lubrikant, věnujte pozornost jeho složení. Některé přípravky totiž obsahují látky (glycerin, propylenglykol), jež mohou měnit pH vaginální sliznice a vysušovat ji; zvyšují tak riziko vzniku kvasinkové infekce. Vybírejte raději přípravky na bázi silikonu. 

Video se připravuje ...
Potraviny, které pomohou snížit hladinu cukru v krviVIDEO 

Hýbejte se

Výzkumy ukazují, že pohyb dokáže výrazně zbrzdit nástup a komplikace cukrovky. Navíc dělá doslova divy v oblasti sexuálního zdraví – utužuje funkci srdce a zvyšuje celkovou pružnost díky zvýšenému přílivu krve do důležitých částí těla. Nemusíte se hned pokoušet uběhnout maraton, pomáhají i jemnější, klidnější způsoby – například jóga zvyšuje cirkulaci v místech, o kterých jste si mysleli, že je nelze oživit kvůli nervové destrukci (prsty u nohou). 

Naordinujte si spánek

Pro každého je spánek nejvhodnější formou odpočinku, pro diabetiky to platí dvojnásob. Spánek je totiž velmi důležitý pro správnou kontrolu diabetu. Méně než 6 hodin v náruči Morfeově vede podle některých studií k výraznému, až skokovému navýšení hladiny cukru v krvi. Snažte se proto udělat pro klidný spánek co nejvíc. 

Mazlete se

Pokud se právě teď necítíte na sex, myslete na to, že jsou i jiné cesty, jak upevnit pouto mezi vámi a partnerem. „Okořenit sexuální život nemusí nutně znamenat zkoušet hromadu nezvyklých pozic,“ říká doktor Justin R. Garcia, evoluční biolog z Kinseyho institutu pro výzkum sexu, genderu a reprodukce Indianské univerzity. „I bez penetrace lze prožívat erotiku a uspokojení bez samotného sexu. Sdílejte s partnerem intimnosti, mazlete se, čtěte erotickou literaturu, navzájem se namasírujte…“ 
Najděte si „sexperta“: Ani pokud jste diabetik, nemusíte se úplně vzdávat sexu. Nevíte-li si sami rady, najděte si odborníka, který vám problém pomůže vyřešit. „I když často není ani pro lékaře lehké probírat s nemocným jeho sexuální život, pokud takový rozhovor zvládnou obě strany, může to mít zásadní vliv na pacientovu kvalitu života, spokojené manželství i jeho vlastní sebevědomí,“ upozorňuje profesor Kvapil.

Odborná spolupráce prof. MUDr. Milan Kvapil, DrSc.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.