Silvestrovská zranění: Jak řešit popáleniny nebo poranění prstů | Moje zdraví

Amputace prstů, vážné popáleniny nebo zranění očí. I tak může končit silvestr. Víte, jak poskytnout první pomoc?

Amputace prstů, vážné popáleniny nebo zranění očí. I tak může končit silvestr. Víte, jak poskytnout první pomoc?
Silvestrovská zranění: Jak řešit popáleniny nebo poranění prstů • Autor: ČTK
31. prosince 2022 • 08:00

Ošklivě poraněné ruce, prsty, střepiny rachejtlí v očích nebo popáleniny od ohňostroje. Zranění, která doprovází novoroční oslavy, patří k těm závažnějším. Pokud už k podobným úrazům dojde, je třeba zachovat chladnou hlavu a poskytnout správně první pomoc.

Co se týče úrazů během silvestrovských oslav, je nejlepší jim předcházet. Chcete si dopřát několik skleniček alkoholu? Pak nechte odpalování zábavní pyrotechniky na odbornících a zapalte si prskavku. V žádném případě se také nepokoušejte odpalovat podomácku vyrobená zařízení. A když už si nějakou tu rachejtli neodpustíte, pečlivě si přečtěte návod a postupujte přesně podle instrukcí.

Video se připravuje ...
Po alkoholu se dá skončit všelijak… I takto!VIDEO 

Úrazy rukou

Nepovedené odpálení rachejtle může způsobit tržnou ránu, amputaci prstů a i nebezpečné tepenné krvácení. Pokud jste něčeho takového svědkem, musíte jednat rychle. Nejprve zastavte krvácení a pak volejte záchranku.

Výbuch zpravidla způsobí na rukou velké škody. Pokud došlo k amputaci prstů, nejspíše nemá smysl části ruky hledat a zachraňovat. Důležité je postiženého udržet v klidu a v teple. Krvácení zastavíte přiložením (pokud možno) sterilního obvazu a stlačením rány. Zároveň se pokuste končetinu zvednout co nejvýše a čekejte na příjezd záchranářů.

Popáleniny

K velmi častým úrazům, které lékaři na Nový rok ošetřují, jsou i popáleniny. A to zejména v oblasti rukou, hrudníku a hlavy. Každou popáleninu je důležité chladit tekoucí vodou. Nikdy nepřikládáme na zranění led ani mražené sáčky. Jestliže pokožka zčervená nebo zbělá a objeví se puchýře, vyjeďte k lékaři. Popáleninu překryjte sterilním krytím a nepropichujte puchýř.

V případě popálení větší části těla je třeba přivolat rychlou záchrannou službu. Stejně tak i pokud je kůže nepřirozeně lesklá a hladká nebo se na ní objeví hnědé nebo černé skvrny. Nenechte se zmást ani tím, že popáleného zranění nebolí. Popáleniny třetího stupně totiž nutně bolet nemusí, a to kvůli poškození nervových zakončení.

Zranění očí

Oči jsou velmi choulostivé místo a jejich poranění je zpravidla velmi bolestivé. Pokud při obsluhování pyrotechniky dojde k uvolení malých částic, které se dostanou do oka, musíte jednat hned. Zachovejte chladnou hlavu a hlavně do oka nesahejte rukou a oko vypláchněte. Nejlépe roztokem, který je k tomu určený. Jestliže výplach nepomohl a střepina je v oku zaseknutá, musíte neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Oko překryjte obvazem a hlavně se nesnažte předmět vyndat svépomocí.

Oko zhmožděné letícím špuntem nebo kusem pyrotechniky také patří do rukou odborníka. V tomto případě se ale nepokoušejte oko vyplachovat a ani s ním jinak manipulovat. To samé platí u řezných ran. Pokud si ale oko popálíte, je dobré ho ještě před přesunem na pohotovost chladit studeným obkladem.

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.