Akné v dospělosti: Jaké jsou jeho druhy, příčiny a jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Akné v dospělosti: Jaké jsou jeho druhy, příčiny a jak se ho zbavit?

Akné v dospělosti: Jaké jsou jeho druhy, příčiny a jak se ho zbavit?
Čištění pleti je důležité • Autor: istockphoto.com
6. srpna 2020 • 06:00

Akné je nejčastějším kožním problémem nejen u dětí a dospívajících, ale i u dospělých. Jaké jsou jeho formy a jak je léčit?

Už dávno neplatí, že akné postihuje jen dospívající. „V určitém okamžiku života postihuje více než 95 procent Američanů,“ říká dermatoložka Shari Marchbein z New Yorku. Podle jejích slov postihuje akné přibližně polovinu dvacetiletých, třetinu třicetiletých a čtvrtinu čtyřicetiletých žen. To sice nezní moc pozitivně, dobrá zpráva ale je, že se odborníci akné v posledních letech věnují mnohem více, o různých typech akné se dělají studie a tím se i rozšiřují možnosti léčby.

„Zatímco v dospívání se akné objevuje častěji u mužů, v dospělosti je to naopak. Muži mají na rozdíl od žen hrubší pokožku a mazové žlázy jsou díky účinku mužských pohlavních hormonů aktivnější. Proto mají častěji mastnou pleť a mohou trpět závažnější formou akné v pubertě. Po pubertě ale dojde ve většině případů k výraznému zlepšení akné, ke zhoršení přispívá spíš nesprávné čištění pleti. Akné dospělého věku je častější u žen,“ říká dermatoložka a specialistka na korektivní, estetickou a anti-agingovou medicínu MUDr. Zuzana Macková z pražské kliniky YES VISAGE. Akné dospělého věku neboli hormonální akné nejčastěji postihuje bradu, čelist a krk.

Jaké jsou druhy akné?

Komedonální akné

Tento druh se projevuje červenými pupínky s bílým, hnisavým obsahem. Další formou jsou malé černé tečky – jedná se o pór, který je ucpaný nejčastěji kožním mazem, ke kterému se mohou přidat odumřelé kožní buňky a jiné nečistoty. Ve chvíli, kdy se dostanou na povrch kůže, směs zoxiduje a dostane černou barvu. 

Zánětlivé akné

Pokud pokožka pod pupínkem zčervená, hovoří se o takzvaném zánětlivém akné.

Cystické akné

Existuje ale také závažnější forma, takzvané akné conglobata nebo cystické akné. Začíná také ucpáním a zanícením pórů, zánět se ale dostává do podkoží a tím i do okolní kožní tkáně. V pokožce pak vyvolává rozsáhlejší zánět a v jeho důsledku se tvoří cysty kolem zanícené oblasti, aby se zánět dále zastavil.

Příčiny a léčba

Příčinou jsou nejčastěji hormonální změny – vysazení antikoncepce, těhotenství nebo menopauza. Na vině ale bývá také špatná životospráva, kouření a stres. Léčba akné spočívá především ve správné péči o pleť. Pleť pravidelně čistěte léčebnou kosmetikou pro problematickou pleť, která pomůže zbavit ji nadbytečného mazu, omezí množení bakterií a působí protizánětlivě. Vhodné jsou takové přípravky, které pleť příliš nevysušují – na to totiž pokožka může reagovat zvýšením tvorby mazu. Když zhruba po 6–8 týdnech nevidíte efekt, zajděte za dermatologem. Těžší formy akné se léčí dle doporučení dermatologa. Léky, které Vám může nabídnout, jednak sníží tvorbu mazu a pak také zmírní zánětlivé projevy. Včasnou terapií se pak zabrání vzniku jizev.

Pupínky nevymačkávejte! Vymáčknutím si můžete způsobit jizvu nebo zanesení infekce, případně zánět rozšířit do hlubších vrstev pokožky. Pokud vám vymáčknutí pupínků přeci jen nedá, pleť nejprve napařte, aby se otevřely póry, pupínek zmáčkněte a následně naneste krém s dezinfekčním účinkem.

Nezapomínejte na stravu

Na akné má velký vliv také to, co jíte. Studie ukazuje, že jeho projevy mohou zhoršovat průmyslově zpracované potraviny, jako jsou bílý cukr, konzervovaná jídla, dále bílé pečivo, slazené potraviny, brambory a bílá rýže. Některým pacientům pomohlo i vysazení mléčných výrobků, tady ale odpověď odborníků není jednoznačná a je třeba dalších studií. Obecně se nedoporučuje jíst příliš kořeněná jídla a omezit alkohol a kofein. A pokud vás to zajímá, přečtěte si, které potraviny vám pomohou v boji s akné.

 

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.