7 „divných“ věcí, které naše tělo dělá, a přesto jsou normální | Moje zdraví

7 „divných“ věcí, které naše tělo dělá, a přesto jsou normální

7 „divných“ věcí, které naše tělo dělá, a přesto jsou normální
Autor: istock.com
8. října 2019 • 06:00

Lidský organismus ovládají natolik složité mechanismy, že je pro nás někdy těžké je úplně pochopit. Když naše tělo dělá něco, co se nám zdá přinejmenším podivné, ptáme se, jestli je to vůbec ještě normální. Ujišťujeme vás, že ano. Tedy alespoň v následujících případech.

Některé tělesné procesy jsou pro nás tak přirozené, že už je dávno ani nevnímáme. Stále ale existují i takové, nad kterými se čas od času pozastavíme. O některých z nich bychom si rádi s někým promluvili, ale často nám v tom brání stud. Připomeneme vám některé z nich. 

Kmitající víčka ve spánku

Pokud jste někdy pozorovali svého partnera ve spánku, určitě jste si všimli, že mu rychle kmitají oční víčka. Je to trochu strašidelný pohled, ale nejde o nic neobvyklého. Pokud je náš spánek dostatečně dlouhý a hluboký, dostáváme se ve druhé polovině noci do REM fáze spánku, ve které se naše oči pod víčky rychle pohybují. Jestliže se tak neděje, můžete se druhý den cítit unavení, protože jste se zkrátka dostatečně nevyspali.

Bolest hlavy po zmrzlině

Možná vás hlava až tak nebolí, jako spíš „mrzne“ mozek. Vědci přišli na to, že tento pocit bezprostředně po snědení zmrzliny vyvolává přímo náš mozek, který se snaží udržet v těle konstantní teplotu. Studená pochoutka nám ochladí vnitřek úst natolik, že má pocit, jako bychom se blížili k vrcholu Mount Everestu. Vydá tak do tepen povel, aby se rozšířily, a tím se tělo ohřálo. Náhle zvýšený tlak ale způsobí úpornou bolest hlavy. Stále ovšem není jasné, proč cítíme onu bolest pouze za čelní kostí, když by se cévy měly rozšiřovat v celé hlavě.

Návštěva toalety v jiné frekvenci, než se považuje za běžné

Většina lidí je překvapená, když zjistí, že někdo chodí i několikrát denně „na velkou“. Ve skutečnosti je to ale úplně normální. Frekvence vyprazdňování se u každého člověka liší, podle lékařů ale platí pravidlo, že čím častěji to děláme, tím jsme zdravější. Při normální rychlosti metabolismu se jídlo, které sníme, vyloučí z našeho těla přibližně za 12 hodin. Jde ale pouze o průměr, záleží totiž na našem věku, stravě i fyzické kondici. Uvádí se, že bychom měli jít na stolici alespoň třikrát týdně, pak už by náš stav lékař označil za zácpu.

Poševní sekret na spodním prádle

Nejde vyloženě o výtok, jak ho označují lékaři. Vaginální tekutinu vylučují ženy v průběhu celého života, a je tak známkou toho, že jejich intimní partie jsou zdravé. Pokud je žena sexuálně aktivní a chystá se otěhotnět, je dokonce lepší, když je cervikální tekutiny více. Pomáhá totiž spermiím dostat se tam, kam je potřeba, a navíc působí jako přírodní „lubrikační gel“, díky němuž je sex příjemnější.

Asymetrická ňadra u žen

Spousta žen si myslí, že mít každé prso jiné je handicap, který je odlišuje od ostatních. Ve skutečnosti je to ale přesně naopak a dokonale symetrická ňadra jsou spíš výjimkou. Jedno prso od druhého se obvykle liší velikostí nebo tvarem, a platí to i u bradavek.

Pachuť kovu v ústech při běhu

Nemusíte být zrovna maratonský běžec, abyste za sebou měli zkušenost s tímto zvláštním jevem. Během náročné pohybové aktivity se naše červené krvinky rozproudí natolik, že je můžeme cítit až v ústech – odtud pochází nepříjemná pachuť kovu. Jakmile se ale zastavíte a zklidníte, efekt během chvíle zmizí. Rozhodně to tedy není nic, čeho bychom se měli obávat.

Opuchlé oči po ránu

Většinou je lidé považují za následek prohýřené noci, nemusí to ale platit vždycky. Voda, kterou naše tělo vleže zadržuje, se může projevit jako menší otoky kolem očí, které během relativně krátké chvíle zmizí. Pokud vám ale oči otékají hodně, může to být v důsledku nadměrného popíjení alkoholu, špatného pitného režimu nebo stresu. Otoky nejrychleji odstraníte, když budete obličej omývat studenou vodou. Vyzkoušet můžete i chladivé obklady.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.