5 způsobů, jak bojovat s pocením. Správná hygiena je základ | Moje zdraví

5 způsobů, jak bojovat s pocením. Správná hygiena je základ

Video se připravuje ...
16. srpna 2022 • 06:00

Pokud patříte mezi jedince, kteří se v horkých letních dnech více potí, máme pro vás tipy, jak s tím zatočit. Pomoci může nejen správná hygiena, ale také estetická medicína.

Léto je tu a téma pocení je právě v tomto období více než aktuální. Člověk totiž může být sebevíc upravený, pokud ho ale doprovází nemilý „pach“, je všechna snaha ta tam.

Video se připravuje ...
Jak si vyrobit přírodní deodorant?VIDEO 

Zápach, nevzhledné skvrny na oblečení nebo potem lesklý obličej nejsou tím, čím bychom se chtěli prezentovat. Pokud navíc člověk trpí hyperhidrózou neboli nadměrným pocením, bude to problém nejen pro něj samotného, ale také pro jeho okolí. Navíc běžné přípravky z drogerie nemusejí být k řešení tohoto problému vůbec nápomocné. Co dělat, když se potíte, a co skutečně funguje?

1. Jídlo a pití jsou základ

Pokud jste si mysleli, že na stravě nezáleží, pak chyba lávky. To, co sníme, nebo dokonce vypijeme, také následně určí, jak budeme cítit. Pozor bychom si měli dát především na potraviny se silným aroma, jako je česnek, cibule nebo také pivo. To všechno vaši letní vůni příliš nevylepší.

2. Správná hygiena

Pokud sportujete nebo se jednoduše více potíte, je třeba počítat s tím, že během léta bude třeba zapojit vyšší frekvenci těchto návyků. Pravidelné sprchování je základem příjemné vůně, a to nejen pro vás, ale pro všechny kolem. Myslete na to, že více chladivá je teplejší koupel a že ihned po sprše je dobré chvilku počkat, aby se tělo samo ochladilo. Dbát je třeba také na holení, a pokud patříte do tábora „chloupkařů“, měli byste vědět, že ochlupení v podpaží brání účinkům antiperspirantů. Důvodem je jeho schopnost zadržovat vlhkost. Pozor také na nanesení deodorantu ihned po oholení. Výsledkem může být podrážděná pokožka.

3. Estetická medicína umí zázraky

Ano, přesně tak. Dnešní svět estetické dermatologie si, jak se zdá, umí poradit skoro se vším. Pokud i vás trápí nadměrné pocení, aplikace botulotoxinu může být tou správnou volbou. Neškodí, účinně však zamezí právě pocení. Nevzhledné „koláče“ i případný zápach tak budou minulostí. „Látka obsažená v botulotoxinu se váže k nervovým zakončením potních žláz a dochází k zamezení uvolňování potu a tím i zápachu. Po dobu zhruba šesti měsíců se tak člověk nemusí obávat mokrých skvrn na košilích. Ošetření lze opakovaně aplikovat na podpaží, dlaně, chodidla, bedra, třísla, čelo i zátylek. Tam všude aktivní látka při nadměrném pocení pomůže,“ říká lékařka Dominika Slezáková z kliniky Mediestetik.

Ošetření je prováděno v lokální anestezii, takže bezprostředně po výkonu se pacient může vrátit do běžného života. „Co se týče efektu, ten přichází do druhého až třetího dne,“ doplňuje Slezáková. Extrémním řešením je odstranění potních žláz, které musí být diskutováno s lékařem. Nadměrné pocení totiž může být příznakem nádorových onemocnění, cukrovky nebo špatné funkce štítné žlázy.

4. Kosmetické přípravky

Většině lidí plně postačí vybrat si správný přípravek proti pocení. I zde je občas problém zvolit ten, který právě na vás bude fungovat. Někomu postačí antiperspirant, který omezuje pocení jako takové, zatímco deodorant pouze mění zapáchající odér na vámi vybranou vůni

5. Dostatek tekutin

Tekutiny jsou důležité po celý rok, nejen v létě bychom jim tedy měli věnovat dostatečnou pozornost. Dostatek tekutin totiž snižuje tělesnou teplotu a tím zamezuje nadměrnému pocení v podpaží. To v létě rozhodně oceníme.

Existují však také tekutiny, které s pocením přímo pomáhají. Například šalvějový čaj, který účinně redukuje pocení. Pomoci ale může i strava. Mezi jídlo, které snižuje pot, patří potraviny bohaté na vápník, jako sýry a mléčné produkty. Dále mandle, oves, sladké brambory nebo olivový olej. Z ovoce to jsou banány, meloun nebo hrozny. Naopak vyřadit, nebo alespoň omezit byste měli česnek, kari, cibuli, skořici a jídla hodně kořeněná.

Pozor na kofein, který stimuluje nervový systém, což způsobuje zvýšení krevního tlaku a tím i produkci potních žláz. Ani nikotin na tom není lépe. Zvyšuje teplotu těla, zrychluje srdce a má tak vliv na pocení.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.