Vánoce: Jak jíst a nepřibrat? | Moje zdraví

Vánoce: Jak jíst a nepřibrat?

Vánoce: Jak jíst a nepřibrat?
... • Autor: iStock.com
24. prosince 2022 • 06:00

Vánoce jsou pro mnoho z nás kýženým odpočinkem, kdy po týdnech příprav a stresu konečně usedneme ke stolu plnému dobrot a nekončících lákadel. To si ale nese svá úskalí, která se jednoznačně projeví ihned po Vánocích. Pokud také patříte mezi ty, kdo chtějí jíst a nepřibrat, pak je tento článek právě pro vás.

 

Vánoce jsou časem, kdy se většina z nás zastaví, těší se z blízkosti přátel a rodiny, ale také spousty nezdravého jídla. I na Vánoce je však možné stravovat se tak, abychom nepřibrali, cítili se dobře a také dodrželi principy zdravého jídelníčku.

Video se připravuje ...
Jak na odlehčený bramborový salát, vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.VIDEO 

Nehladovte – prasátko stejně neuvidíte

Pokud se na vánoční obžerství připravujete preventivně tím, že před svátky hladovíte, jediným výsledkem bude zpomalený metabolismus a vyšší procento uloženého tuku do vašich tukových zásob. Obecně je potřeba, abychom, a to nejen o Vánocích, jedli vše, na co máme chuť, ale v rozumné míře.

Neplácejte tedy páté přes deváté, a pokud už se vám nepodaří dodržet předsevzaté množství, zkuste dodržet alespoň časové odstupy, jíst pravidelně a nepojídat dobroty po celý den.

Skvělým příkladem, jak jíst, jsou Italové. Ti totiž milují degustační menu, což je skutečnou výhrou. Vaše hodování se tak může skládat z vícero chodů, každý z nich však bude tak titěrný, že jej váš žaludek v klidu zpracuje.

Cílem není si cokoliv odpírat, nýbrž jíst tak, abychom uspokojili chutě a přitom neměli pocit, že za pár minut musíme prasknout. Pokud si nebudete nic zakazovat, budete navíc vědět, že co si nedáte teď, můžete si s klidem dát o dvě hodiny později

Hlídejte si cukry

Přemíra cukru není o Vánocích žádný problém. Cukroví, vánočky i vaječný koňak jsou doslova chodící reklamou na cukr a následné výkyvy v jeho hladině. To může způsobit propady energie, větší únavu, bolesti hlavy, ale také častější pocit hladu. O nabírání váhy ani nemluvě.

Přidaný cukr by neměl tvořit více než 10 procent z celkového denního příjmu energie, což při konzumaci např. 2000 kcal představuje zhruba 50 gramů. Víte, kolik cukru konzumujete vy?

Pokud jde o cukr, pamatujte na to, že působí jako droga. Pokud jeho konzumaci omezíme, tělo si na dané množství v pohodě zvykne

Zapomeňte na chipsy

Vánoční stůl je sám o sobě obtěžkán vším, co máme rádi. A pokud nemáme, při pohledu na všechny ty dobroty stejně ochutnáme. Co ale lahodí našim chuťovým buňkám, ne vždy musí lahodit také našemu žaludku. I zde je proto dobré nejen množství, ale také to, CO sníme, lehce moderovat.

Chipsy, sladkosti a vše, co můžeme zařadit do skupinky „junk food“, což jsou potraviny s vysokým podílem kalorií a minimem nutričních hodnot, bychom měli omezit. Strádat nebudete. Pokud tyto potraviny vyměníte např. za domácí jednohubky nebo doma upečenou vánočku z celozrnné mouky, uděláte lépe.

Dopřejte si dobroty, na které máte chuť, ale snažte se upřednostnit čerstvé suroviny. Pokud se navíc celý rok stravujete zdravě, kousek smaženého kapra vaši linii ani zdraví rozhodně neohrozí!

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.