Veš dětská: Jak vypadá, jak ji najít a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Nastává období vší. Jak se jich zbavíte? Praktické rady od zkušených matek

Nastává období vší. Jak se jich zbavíte? Praktické rady od zkušených matek
Mrtvé hnidy je důležité důkladně vyčesat všiváčkem • Autor: iStock.com
9. února 2018 • 06:00

Spolu s epidemií chřipky přinesou zimní měsíce pravidelně ještě jednu zdravotní komplikaci – vši. V čepicích si je zejména děti přenášejí z hlavy na hlavu a když začnou kousat, je už na prevenci pozdě. Jak se vší můžete rychle a účinně zbavit? Nečekejte žádný zázrak. Musíte být důslední. Jak to řeší naši čtenáři?

Není rok, kdy by na školkové či školní nástěnce nevisela cedulka s upozorněním na výskyt vší. Stačí, když je jeden rodič při jejich likvidaci méně důsledný, a vší se nezbavíte po celý školní rok. Jak moc je česká společnost v současné době zavšivená, je těžké přesně říci. „Povinnost hlásit výskyt vší v dětských kolektivech existovala do září roku 2012. Jejich vyšší výskyt byl tradičně hlášen především v zimních měsících, kdy se nosí šály, čepice či jiné pokrývky hlavy. Nyní, i bez povinného hlášení, lze říci, že potíže v tomto ročním období přetrvávají i nadále,“ říká Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Podle odhadů vši musí odstraňovat až půl milionů Čechů. Není přitom pravda, že vším se daří jen v horších hygienických podmínkách. Vším se daří hlavně v dětských kolektivech, kde mohou lehce přelézat z hostitele na hostitele. Veš dětská žije výhradně na hlavě, měří zhruba tři milimetry a krev saje 4 až 5krát denně. Proto postižený pociťuje svědění hlavy a má nutkání se neustále drbat.

Video se připravuje ...
Jak se zbavit všíVIDEO 

Jak dlouho žije veš?

Samice žijí maximálně měsíc, během kterého nakladou až 50 vajíček (hnid). Samci žijí o něco kratší dobu. Hnidy, které veš přilepuje na vlasy, jsou na horním pólu opatřené víčkem. Za 7 až 11 dní praskne horní konec vajíčka a vylíhne se nymfa, která se celkem třikrát ve svém stádiu svléká. Před každým svlékáním saje krev a za 8 dní dospívá.

Podstatné je, že nymfa neklade vajíčka, rozmnožuje se tedy až po 8 dnech, kdy se z ní stane dospělý jedinec. Pokud veš přeleze na čepici, plyšáky nebo ložní prádlo a nenajde dalšího hostitele, zhruba po 18 hodinách ztrácí schopnost sání krve v důsledku dehydratace a umírá.

Jak se vší zbavit?

Před dvaceti až třiceti lety existoval jediný přípravek, jak se vší zbavit – Ortosan. V drastičtějších rodinách používali také petrolej, který způsoboval popáleniny kůže, případně ostříhání vlasů dohola.

Dnes je přípravků celá řada. Pokud máte schované ty staré, zapomeňte na ně. Podle odborníků se vši postupem času staly proti nim odolné, a tak přestaly působit. Ve společnosti je rozšířený názor, že současné vši jsou rezistentní proti všem přípravkům. Odborníci to však popírají.

Přípravky proti vším, respektive přípravky na léčbu pedikulózy, což je medicínské označení pro napadení vší dětskou, nejsou léčivými přípravky, proto se na ně nevztahují testy a regulativy Státního ústavu pro kontrolu léčiv. V minulosti byl používán v odvšivovacích přípravcích karbaryl, který je ale už několik let, kvůli škodlivým účinkům na zdraví člověka, zakázaný.

Někdy je nutné vyzkoušet více přípravků, než vši zahubíte. Důležitá je trpělivost a důslednost. Nestačí vlasy jen jednou umýt. Jak postupovat při odvšivení? Recepty jsou různé.

„S vešmi má naše rodina bohaté zkušenosti. Nejvíce se nám osvědčila kombinace přípravku z lékárny a trpělivosti. Vždy po týdnu aplikujeme přípravek a potom pořádně vyčesávám vlasy všiváčkem. Pak teprve vlasy opláchnu. Na přípravcích často píší, že je stačí aplikovat s týdenním odstupem dvakrát. U nás většinou vši najdeme i po třech až čtyřech týdnech, někdy to jsou už jen malé nymfy. Osobně mám zkušenost, že většinou bývá ve stejné době, co to přinesou děti, zavšivený ještě nějaký spolužák, a vši tak vesele přelézají z hlavy na hlavu i den po odvšivení. Bohužel, ne vždycky jsou rodiče ochotni odvšivovat ve stejnou chvíli. Hnidy moc nevybíráme, spíš čekám, že se vylíhnout nymfy a ty zlikvidujeme dřív, než dospějí a začnou klást další vajíčka,“ vysvětluje Jaroslava, 42 let.

Pan Petr (45 let) zase spojí příjemné s užitečným a odjede na chalupu: „Kluci přijeli poprvé zavšivení z letního tábora, tak jsme je vzali strojkem dohola. Byla to docela legrace. Teď už si pěstují patky, tak to musíme řešit jinak. Kupuji něco v lékárně, zkoušeli jsme leccos, ale žádný přípravek nezlikviduje celou nákazu naráz. Vždycky je potřeba postup opakovat a vyčesávat a vyčesávat, dokud tam člověk něco nachází. Při likvidaci vždycky převlíkneme peřiny a dáme všechny plyšáky na dva dny do mrazáku. Jinak nic nedezinfikujeme, četl jsem, že bez hostitele do dvou dnů veš zemře, tak nejradši odjedu na chalupu.“

Paní Kamila zase sází na žehličku na vlasy: „Když dcera přišla se zavšivenou hlavou poprvé, všechno jsem hystericky prala a vyvařovala. Teď aplikuji olej s alpou v poměru 1 část alpy a 3 části oleje. Kdybych na její vlasy měla pořád kupovat něco v lékárně, tak bych se nedoplatila. Dám jí vždy na hlavičku na dvě hodiny igelit a pak vyčesávám všiváčkem. Pak vlasy pořádně umyjeme. Tento postup po pěti dnech opakujeme do té doby, doku vyčesávám vši. Osobně mám zkušenost takovou, že pohledem nevidím nic. I když hlavu někdy prohledávám a žádnou veš nevidím, často se stane, že pak stejně několik vyčešu. Hnidy likvidujeme žehličkou na vlasy. Vždycky si pustíme film a žehlíme,“ říká Kamila 32 let.

Likvidujte i hnidy

Vždy je důležité překontrolovat celou rodinu. Všechny zavšivené vlasy umyjte speciálním šamponem. Vlasy důkladně vyčešte hřebenem „všiváčkem“. Ke snadnějšímu vyčesávání můžete použít i speciální insekticidní přípravky na bázi oleje. S výběrem vám pomohou v lékárně. Pokuste se co nejvíce hnid odstranit mechanicky (nehty nebo pinzetou).

Celou proceduru po týdnu opakujte. I když se vám při mytí podaří zlikvidovat všechny živé vši, s hnidami to bude určitě složitější. Během týdne se ze všech zapomenutých hnid vylíhnou nymfy. Ty ovšem vajíčka nekladou a zahubí je právě další cyklus odvšivení.

Proveďte další hygienické úkony. Vydrhněte své hřebeny. Vyperte minimálně při 60 °C ložní prádlo, všechny gumičky do vlasů, čepice, molitany u sluchátek, textilní hračky. Každý rodinný příslušník ať používá vlastní hřeben. Dezinfikujte polstrování sedaček, židlí atd. Za osm dnů odvšivení zopakujte.


 


Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.