Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Rozvod rodičů: Dítě ho vnímá víc, než si myslíte. Jaký vliv má ve skutečnosti na jeho psychiku?

Video se připravuje ...
10. října 2022 • 14:00

Jen těžko bychom hledali něco srovnatelného, co způsobí v dětské duši takový zmatek jako rozvod rodičů. Pokud dětem nedáme vysvětlení, najdou si jakékoli samy. To pak ale může vést k jejich nejistotě, úzkosti a k řadě dalších problémů.

Ať už jsou okolnosti rozchodu rodičů jakékoli, měli by myslet na to, že dítě je potřebuje stále oba. Místo toho je nezřídka tím, kdo sehraje důležitou roli při neschopnosti rodičů dohodnout se mezi sebou, při realizaci pomsty jednoho vůči druhému nebo je ovlivňováno tak, aby se proti jednomu z nich vyhranilo. „Až takové dítě vyroste, nebude pravděpodobně umět udržovat vztahy, ale bude opakovat model, který zná od rodičů. A tak se dostáváme do zakletého cyklu,“ vysvětluje profesor lékařské psychologie Radek Ptáček. V ČR se podle Českého statistického úřadu rozvádí zhruba 45 procent párů, čímž se řadíme mírně pod úroveň takzvaných rozvinutých zemí. Ve skutečnosti bude ale rozchodů více, protože párů, pro které je sňatek zbytečnou formalitou, přibývá.

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Zmatek osmiletého Pavlíka

Rodiče osmiletého Pavla mají jasně stanovená pravidla, díky nimž se při předávání syna nemusejí potkat, aby se automaticky nezačali hádat. Když si otec jde pro Pavla, zazvoní, matka syna vyšle dolů po schodech, kde si ho on u domovních dveří převezme. Stejným způsobem pak chlapce zase vrací. Maminka ani tatínek vůbec nevnímají, s jakými nejistotami a otázkami dítě celou tu dobu soupeří. Proč s ním mluví každý zvlášť, proč jejich sebemenší rozhovor končí tichem nebo zvýšenými hlasy? Když se táta odstěhoval, bez vysvětlení se objevili všichni ti pánové a paní, doktoři a doktorky, a Pavlík se jim měl svěřovat, co nechce nebo co chce. Proč ho – v zájmu dítěte, jak tomu říkali – nakonec nikdo neposlouchal? Pavel se naučil mlčet, naučil se žít ve vlastním třetím světě, kam máma nebo táta mohli nakouknout jen občas, jen když to nevydržel a chtěl jim tam něco ukázat. Jednou Pavel po schodech do matčina bytu nedorazil, raději než u mámy zazvonil u sousedky.

Za rozchod můžu já

Mozek dvanáctiletého Bubiho funguje z větší části jako mozek dospělého, jen mu chybí zkušenosti. Plně a v detailech vnímá složitou situaci rodičů, která ho sice obtěžuje, ale které by potřeboval rozumět. Na to, co se kolem něj děje, reaguje jakousi formou apatie. Přežívá svět, který vytvářejí jeho rodiče, ale je schopen utéct do světa svého, kde si myslí, co chce. Jeho mladší sestra ovšem ze všeho vysuzuje pro ni smysluplná a konkrétní vysvětlení. „Jenom lidi, co se milujou, můžou mít děti, takže naši se milovali a pak měli mě. Jenže pak se rozešli. Takže je jasný, že je to mnou.“

Kam s emocemi

Velmi často se stává, že rozpad rodiny není výsledkem dohody, ale provázejí ho stejně bouřlivé emoce, které stály na začátku jejího vzniku. Místo lásky jsou tu však vztek, pocity neuznání, bolest, a dokonce i nenávist a agrese. „Pocity během rozvodu jsou intenzivní a je s nimi třeba pracovat. Křičte, bouchejte do polštáře nebo vyhledejte odbornou pomoc, ale vždy před nimi chraňte své děti,“ doporučuje profesor Ptáček.

Dítě jako nástroj pomsty

Otec přichází za svou dcerou Lucií ve smluvený čas a ta se na něj těší. Matka však nemůže bývalému manželovi zapomenout, co jí udělal, a je rozhodnuta, že pro dceru bude nejlepší, když na svého tátu zapomene. Zalže tedy, že dceru bolí bříško. Otec rozčileně mává papírem od soudu a začne se dcery nevhodně dožadovat. Lucinka se ocitá v naprosto nesrozumitelné situaci křiku, lomozu a hádky. Je tady sice táta, kterého má ráda, ale ten ji vytrhává matce a rozrušeně křičí. Do toho přichází policie, kterou zavolali sousedé. Ti cizí pánové v uniformách si tátu odvádějí. Následující noc se dívka počurá. To, že to byl následek prožitého stresu a na vině nebylo vlastní setkání s otcem, už nikdo nikdy nerozklíčuje. Rozbíhají se znalecké posudky, na které matka dceru velmi dobře připravuje návštěvami cukráren a dárečky.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.