Vši | Moje zdraví

Vši

Napadení vší dětskou se odborně nazývá pedikulóza. Veš dětská je bezkřídlý hmyz, který v dospělém stádiu měří 2 – 4 mm. Má tři páry nohou zakončených drápky, díky kterým se dobře uchycuje na tělo hostitele. Veš dětská žije výhradně na vlasaté části hlavy a živí krví hostitele. Existuje další druh vši, která napadá člověka, a to je veš šatní. Ta žije ve spodním prádle a na částech těla s ním souvisejících.

Pouze napadení vší šatní souvisí s nedostatečnou hygienou (například s nepříliš častou výměnou spodního prádla). Veš dětská naopak přežije česání, fénování i časté mytí vlasů a známkou nedostatečné hygieny není.

Veš se přenáší přímým kontaktem s nakaženou osobou. Proto se vším dobře daří v dětských kolektivech, kde děti dávají často hlavy k sobě – při hře nebo společné práci například ve škole. Veš se může zachytit i na tkaninách – například na ložním prádle, v čepicích a podobně.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

hlava (veš dětská), třísla (veš šatní)

Pro přežití ale potřebuje trvalý kontakt s hostitelem. Pokud se dostane mimo něj a nenajde rychle hostitele nového, dokáže přežít maximálně 48 hodin. Poté, co se veš dostane do hlavy hostitele, začne klást vajíčka – hnidy, a to těsně k pokožce hlavy. Asi po týdnu se začnou z vajíček líhnout nymfy, které již sají krev, ale nerozmnožují se. Asi po týdnu až 12 dnech vyrostou v dospělého jedince. 

Samičky se dožívají v průměru 30 dnů a stihnou naklást 50 až 150 vajíček.

VIDEO: Jak se zbavit vší?

Video se připravuje ...
VIDEO 

Příznaky

Napadení vší můžete poznat několika způsoby: můžete mít štěstí a veš v hlavě spatřit. To ovšem bývá spíše otázka náhody nebo známka toho, že nákaza je již hodně rozšířená. Veš také dokáže hbitě uhýbat i před hřebem, takže ji jen tak nevyčešete. 

Jak si dát pozor na parazity se dozvíte zde.

Spíše můžete spatřit hnidy nalepené na vlasech. Mohou se podobat lupům, na rozdíl od nich ale hnida pevně drží na vlasu. Často se vyskytují za ušima nebo na týlu. Vlasy rostou asi 1 cm za měsíc, podle vzdálenosti hnid od pokožky hlavy můžete tedy odhadnout, kdy došlo k nákaze.

Nejčastěji ale poznáte nákazu podle toho, že se dítě začne drbat, protože ho svědí pokožka hlavy. To je způsobené pohybem vší a sáním krve. Někdy se může objevit neklid nebo horší spánek, vzácně i zvětšené uzliny.

Jak se zbavit vší

Nákaza vší neznamená, že je nutné pacienta ostříhat dohola. Základem je použít odvšivovací přípravek. Protože na insekticidy si vši časem vypěstovaly rezistenci (odolnost), jsou v současné době na trhu k dostání přípravky s oleji, které hubí vši tím, že jim zalepí dýchací otvory. Důležité je postupovat podle návodu a opravdu přípravek aplikovat na celou délku vlasu a pokožku.

Důležité je také opakovat celý proces po 8-10 dnech. Většina přípravků nezabíjí hnidy. Opakované použití má tedy zlikvidovat vši, které se mohly vylíhnout z nepoškozených hnid a dosud žily v hlavě ve stádiu nymfy (neměly by tedy klást vajíčka).

Účinnost celé procedury podpoříte vyčesáváním hnid.

Po ošetření pokožky myslete také na věci, kde by mohly vši přežít a číhat na svou příležitost. Vyměňte ložní prádlo, vyperte oblečení, čepice, ručníky, plyšové hračky. 

Doporučuje se preventivně odvšivit celou rodinu. Současně s odvšivením nakažené osoby je třeba dezinfikovat hřebeny (například tím, že se dají na 48 hodin do mrazáku) a ložní prádlo, které vyperte na 90 stupňů Celsia. Pokud je nakažené dítě, odstraňte z postele i plyšáky, které můžete dát do igelitové tašky buď do mrazáku, nebo na dva dny například na balkon. 

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na rozsahu nákazy
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Bylinky a babské rady 

Olej s francovkou nebo tea tree

Namíchejte obyčejný stolní olej s francovkou v poměru tři ku jedné, nebo do něj nakapejte 20 kapek tea tree. Tedy více oleje než francovky. Vlasy je nutné dokonale promastit, zakrýt igelitovým sáčkem nebo potravinovou fólií, zabalit do ručníku a nechat působit více než hodinu. Poté vši vyčesejte všiváčkem a hlavu opláchněte běžným šamponem.

Ocet nebo šalvěj

Jiné babské rady doporučují ocet. Vytvořte si nálev z jablečného nebo vinného octa, který vmasíruje do vlasů. Vlasy zabalte do igelitového sáčku nebo potravinové folie asi a ručníku asi na hodinu. Poté vši vyčesejte všiváčkem a vlasy umyjte. Pozor – nálev může dráždit pokožku. 

Žehlička na vlasy

Především rodiče dlouhovlasých dětí nedají dopustit na žehličku na vlasy, která horkem zahubí hnidy.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Komplikace

Veš dětská jen velice vzácně přenáší infekční onemocnění. Škrábání pokožky může ale vést k přenosu bakterií a tím k zánětlivému onemocnění kůže – tzv. impetigizace.

Nákaza vší může způsobit pocity studu, nakažení se mohou cítit nepříjemně, ačkoliv onemocnění pedikulózou opravdu neznamená, že došlo k zanedbání hygieny. O nákaze by měl především rodič informovat ostatní například ve škole nebo v kolektivech, které dítě v minulých dnech navštěvovalo. Mnozí to ale z důvodu studu nedělají. Tím se jen napomáhá šíření parazitů dále.

Pomoci může i tinktura ze šalvěje. Sehnat se dá v lékárně nebo obchodě se zdravou výživou. Můžete si ji také vyrobit sami.

Prevence

Některé šampony například s teatree slibují prevenci, je třeba si ale uvědomit, že působnost takových šamponů není dlouhodobá.

Při prohlížení hlavy je také třeba myslet na to, že veš se dokáže rychle schovat a utíkat, na vlastní oči ji uvidíte tedy spíš náhodou nebo při velké nákaze. Pokud zjistíte, že je ve vašem okolí někdo nakažený, zkuste dát na vlasy kondicionér, vlasy před opláchnutím vyčesat všiváčkem a na bílém papírovém kapesníku zjistit, zda nevyčesáváte s kondicionérem i vši.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.