Proč se dítě musí nudit: Jak občasná nuda dítěti prospěje | Moje zdraví

Proč se dítě musí nudit: Jak občasná nuda dítěti prospěje

Proč se dítě musí nudit: Jak občasná nuda dítěti prospěje
Proč je nuda pro dítě důležitá? • Autor: istockphoto.com
25. listopadu 2022 • 06:00

Také patříte mezi ty, kdo pro své ratolesti v jednom kuse vymýšlí všemožné aktivity, aby se nenudily? Podle odborníků je však občasná nuda tím pravým ořechovým, co přesně vaše dítě potřebuje. Musí se totiž naučit zabavit samo!

Ačkoliv je nuda stav, kterému se všemožně snažíme vyhnout, podle odborníků bychom za tu občasnou měli být dokonce vděční. Zejména v dětství. Nuda je pro rozvoj dítěte stejně důležitá jako aktivity naplánované rodičem. 

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Adaptace dětí na školku - hůře si zvykají kluciVIDEO 

Důvod je prostý, ačkoliv je dítě malé a nemá možnosti se samo rozhodnout, kam pojede a co bude dělat, zabavit se přesto může. Dokonce by toho mělo být také schopné. Pokud si vaše dítě stěžuje, že se v jednom kuse nudí, možná je nejvyšší čas ho v tom nechat a naučit ho se s nudou spřátelit. Nuda totiž hraje v jeho prospěch. 

Nuda a samostatnost

Každé dítě si samo musí přijít na to, co ho baví a co ne. Pokud se to nenaučí v dětství, bude více závislé na lidech kolem. A to nejen v dětství, ale také v dospělosti. Občasná nuda a snaha zabavit se samo tak z dítěte dělá více samostatného tvora, který ví, co chce, co ho naplňuje a co nikoli.

Nudit se v útlém věku pak dítěti pomáhá být kreativnější během dospívání. Podle amerických výzkumů teenageři, kteří se neumí zabavit, protože se to v dětství nenaučili, častěji sahají po nezdravém jídle, alkoholu, cigaretách nebo se chytají špatných kamarádů. 

Ti, co naopak umí trávit čas sami a aktivně, mají následně lepší vyhlídky do budoucna

Co se děje, když se dítě nudí?

Podle odborníků nuda rovná se jakýsi restart mozku dítěte. Pokud se dítě nudí a vy ho necháte, učíte ho rozhodnosti a hledání své vlastní cesty. Podporujeme tím jejich schopnost rozhodovat se. Učíte je tvořivosti a tím jim dáváte základ zdravého sebevědomí. Laicky řečeno, pokud se dítě zabaví, dostaví se pocit hrdosti na to, že si na všechno přišlo samo. 

Omezte aspekty zvenčí

Aby se dítě mohlo naučit se správně nudit, je potřeba, aby nemělo žádné vnější „pomocníky“ v podobě tabletů, počítačových her nebo mobilních telefonů. Ty v žádném případě k dětské kreativitě nepomáhají. 

Na vině jsou rodiče

Za nudu dětí v mnoha případech skutečně mohou rodiče. Ti, ač vedeni tím nejlepším úmyslem, se snaží dítěti co nejvíce zaplnit volný čas. Různými kroužky a aktivitami tak dítěti lajnují vše, co ho čeká. Dítě tak nemá čas si samo vymyslet, co by ho bavilo. Nemá prostor rozvíjet své vlastní nápady.

Nuda má však skutečně svůj přínos. Pokud se dítě začne nudit, dostává prostor pro uskutečnění svých vlastních fantazií. Je v podstatě nuceno vymyslet si nějakou zábavu. A to je pro něj velmi prospěšné.

Rozhodně to neznamená, že se jako rodiče musíte vzdát všeho, co pro své dítě děláte, jen ho sem tam nechte, aby dalo prostor své vlastní kreativitě

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.