Děti ve znamení FOMO: 3 důvody, proč omezit sociální sítě | Moje zdraví

Děti ve znamení FOMO: 3 důvody, proč omezit sociální sítě

Děti ve znamení FOMO: 3 důvody, proč omezit sociální sítě
.. • Autor: istock.com
21. února 2023 • 06:00

Svět sociálních sítí se neblaze podepisuje na životech nás všech. Čím dál více dětí namísto spánku kontroluje v noci své mobily. Důvodem je strach, že něco zmeškají. Třeba nový status svého spolužáka.

Tento pocit, že by dětem mohlo něco uniknout, se schovává za zkratku FOMO. Fear of missing out. Nechvalně známý důsledek všech sociálních sítí. 

Video se připravuje ...
Jak dlouho by dítě mělo spát?VIDEO 

Děti už neřeší, jak a s kým po škole půjdou ven, nebojí se, zda si jejich kamarádi nenajdou nové, jejich novým a často všudypřítomným strachem je, že zmeškají nový status svého kamaráda. Co kdyby dal na sociální sítě něco, co všechny ohromí? 

Podle výzkumu National Sleep Foundation zhruba 45 % mladistvých kontroluje svůj mobil i poté, co se odebere ke spánku. Někteří však kontrolují telefon i několikrát za noc. 

Podle studie JAMA Pediatrics se pak nemůžeme divit, že elektronická zařízení, jako jsou mobilní telefony, tablety či notebooky, mají negativní vliv na náš spánek. Především děti spí trhaně a často o dost méně, než by měly. Stres, že by však něco zmeškaly, má v tomto směru navrch. 

Zhoršená kvalita života

Pokud se dítě několikrát za noc vzbudí, aby zkontrolovalo svůj mobil, nenaspí tolik, kolik by mělo. Navíc mu trvá déle po každém dalším probuzení znovu zabrat. 

Takový spánek není tak hlubkoký a kvalitní, jak by měl. Důsledkem je únava přes den a zhoršená schopnost se soustředit

Spánek jako zásadní veličina

Spánek je pro dítě zcela zásadní. Během spánku se organismus dítěte regeneruje, všechny životně důležité funkce nabývají normálu a hladina hormonů je konstantní. 

Spánek však hraje klíčovou roli také pro rozvoj mozku a paměti, pro imunitní systém a kardiovaskulární funkce. Jakékoli narušení spánku se tedy, dříve či později, může na zdraví dítěte nepříjemně odrazit

Nedostatek spánku může ovlivnit také emoční rozpoložení dítěte či jeho stravovací návyky. V některých případech může dokonce způsobit obezitu

Digitální detox jako řešení

Aby se předešlo negativnímu vlivu elektronických zařízení na zdraví dítěte (ale i dospělého), doporučuje se zavedení tzv. digitálního detoxu. Ten by měl zpočátku trvat pár minut a postupně by se jeho interval měl navyšovat. Digitální detox je ale nutné dodržet každý den. 

Pokud jste odhodlaní a berete digitální detox vážně, doporučuje se každý den přibližně 90 minut před ulehnutím odložit mobil, nejlépe vypnutý, a zapnout ho opět až ráno. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.