Když jsem ten méně oblíbený: Co dělá s naší psychikou nerovná láska ze strany rodičů | Moje zdraví

Když jsem ten méně oblíbený: Co dělá s naší psychikou nerovná láska ze strany rodičů

Když jsem ten méně oblíbený: Co dělá s naší psychikou nerovná láska ze strany rodičů
... • Autor: istock.com
7. ledna 2023 • 06:00

"Mám vás stejně ráda," říká vám s oblibou vaše matka. Vy přesto víte, že tomu tak není. Nikdy vám nic neprošlo, za to vašemu sourozenci skoro všechno. Proč rodiče nejsou v lásce k dětem často jednotní a jak to zacloumá s dětskou psychikou? 

Ačkoliv by každé dítě mělo dostat stejnou porci lásky, ne vždy tomu tak ze strany rodičů skutečně je. Na vině je celková povaha dítěte a také fakt, jak se samo "protlouká" životem. 

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Jak porozumět pláči miminek?VIDEO 

Bylo prokázáno, že například ve Spojeném království má svého oblíbence až 74 % matek a 70 % otců. Ani pro rodiče však není jednoduché si přiznat, že lásku ke svým potomkům nedělí rovným dílem. Jak to tedy je a jak moc se to následně projeví na psychice méně oblíbeného dítěte

Nerovná láska ze strany matky

Podle údajů statistického úřadu YouGov ve Velké Británii jsou to především matky, kdo mívá své oblíbené dítě. Důvodem je především fakt, jak moc je dané dítě matce podobné. Děti, které mají s matkou podobné životní hodnoty anebo jsou více "pro rodinu" jsou svým matkám zkrátka blíže.

Naopak potomci, kteří ambicemi nešetří a mají pocit, že chtěji v životě něčeho dosáhnout, se pak z náruče matky začnou vzdalovat. "Důvodem je především to, že děti, které mají své vlastní ambice, nemají matky takříkajíc pod kontrolou," uvedla Jessica Griffinová, docentka psychiatrie a pediatrie na lékařské fakultě University of Massachusetts v USA.

Dobře střežené tajemství

Rodiče samozřejmě vědí, které se svých dětí mají raději, málokdy to však řeknou nahlas. Ze strany rodičů to tedy zůstává dobře střeženým tajemstvím, dítě, které je však méně oblíbené, to ví. Dennoodenně v tom žije. Jako následek se u takových dětí může projevit deprese a tento fakt také podporuje sourozeneckou řevnivost.

Rozdíly v rodičovské lásce ale mohou cítit také sourozenci, kteří mezi sebou mají větší věkový rozdíl. Ten se odhaduje na zhruba 5 a více let. Mladšímu sourozenci je zcela samozřejmě dávána větší pozornost a také je mu více odpouštěno. To se projeví tím, že u staršího sourozence přirozeně narůstá pocit, že je odstrkováno a že ho rodiče milují méně. 

Co za to může?

Pokud se tak skutečně stane a rodiče upřednostňují jednoho potomka více než druhého, na vině je obvykle věk dítěte. Bývá to zkrátka to mladší. V rodině se třemi a více dětmi pak to nejmladší. Není to jen o tom, že menší dítě dle rodičů potřebuje více chránit, ale také s každým dalším dítětem mají rodiče jakousi lepší a ucelenější představu o tom, jak své dítě vychovávat a co všechno mu předat.  

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.