Kolposkopie děložního hrdla: Co to je a jak dlouho trvá? | Moje zdraví

Kolposkopie

Jde o zobrazení děložního hrdla, pochvy a zevních rodidel. Provádí se během gynekologického vyšetření za pomoci binokulárního mikroskopu kolposkopu. Ten je tvořen párem okulárů, objektivem a zdrojem světla a dokáže zvětšit obraz 2–60x.

Co je kolposkopie

Existuje základní neboli nativní kolposkopie, při které je vyšetřovaná oblast pozorována bez podání jakéhokoli roztoku, a rozšířená kolposkopie, při které je na pozorované místo nanesen speciální roztok (nejčastěji jde o roztok kyseliny octové). Cílem této rozšířené kolposkopie je odstranit faktory, které zhoršují přehlednost, jako jsou hlen či krev, a zvýraznit případné změny.

Lékař pozoruje změny povrchové sliznice a změny ve tvaru uspořádání cév. Případné nálezy, jejich rozsah a závažnost změn jsou popsány podle jednotného názvosloví. Pod kontrolou kolposkopu může být v případě potřeby proveden i odběr malého vzorku podezřelé tkáně. Kolposkopie je vynikajícím nástrojem prevence: Díky ní je možné zachytit na čípku změny, které by byly pouhým okem nezaznamenatelné, což výrazně zvyšuje šanci na vyléčení. Vyšetření poprvé provedl německý gynekolog Hans Hinselmann v roce 1925.

Jak probíhá kolposkopie

Vyšetření se provádí v gynekologické poloze po zastavení děložního čípku v gynekologických zrcadlech. Po odebrání anamnézy a standardním gynekologickém vyšetření v zrcadlech lékař přisune před vaši pochvu kolposkop, rozsvítí světlo a zacílí objektiv na váš čípek. Jde-li o nativní kolposkopii, prohlédne lékař jeho povrch a následně z povrchu a z hrdla odebere stěr, který se zafixuje a odešle na cytologické vyšetření. Nalezne-li lékař na čípku určité patologické změny, provede rozšířenou kolposkopii. Smotkem vaty namočeným ve speciálním roztoku lehce potře povrch čípku a zvýrazní tak případné změny. Z podezřelých oblastí odebere vzorky na histologické (cytologické) vyšetření.

Vyšetření nebolí.

Výsledek vyšetření kolposkopem se dozvíte ihned. V případě odběru vzorků na histologii je výsledek znám do 10–14 dní.

Video se připravuje ...
Kolposkopie děložního hrdla: Co to je a jak dlouho trvá?VIDEO 

Cena vyšetření

Kolposkopie se v rámci preventivních gynekologických prohlídek hradí z veřejného zdravotního pojištění. Na některých gynekologických pracovištích se hradí použití zrcadel (to se liší podle pracoviště, částka bývá okolo 50 Kč).

Co dělat před vyšetřením

Na kolposkopické vyšetření je příprava stejná jako na běžnou gynekologickou prohlídku. Provádí se mimo dobu menstruačního krvácení. 24 hodin před vyšetřením se doporučuje vyhnout se vyplachování pochvy, používání tamponů či aplikaci jakýchkoliv vaginálních léků. Před vyšetřením se vymočte.

V těhotenství

Pokud nejde o případ závažného podezření na maligní změny na čípku, kolposkopie se během těhotenství neprovádí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.