Sedm maličkostí, které dělejte každý den a zlepšíte si zdraví i náladu | Moje zdraví

Sedm maličkostí, které dělejte každý den a zlepšíte si zdraví i náladu

Sedm maličkostí, které dělejte každý den a zlepšíte si zdraví i náladu
Autor: iStock.com
19. ledna 2021 • 06:00

O dobré zprávy je v poslední době tak trochu nouze a možnosti, jak se rozptýlit, jsou také omezené. Člověk musí čerpat z toho, co má po ruce, a to téměř doslova. Pojďme se podívat na to, co doporučují odborníci. Tyhle drobnosti mohou prospět vaší psychice a i zdraví. Co zkusit letos místo hubnutí zařadit do své denní rutiny některé z nich? 

Alespoň pár kroků navíc

Celá řada studií v průběhu času potvrdila, že pokud lidé začnou chodit víc pěšky, mohou tím snížit riziko vzniku celé řady nemocí. „Pravidelná chůze je pro náš organismus velmi prospěšná. Pohyb rozproudí lymfu, do mozku se vyplaví endorfiny – hormony štěstí, a my se tak cítíme skvěle a plní energie,“ nabádá k pravidelné chůzi fitness trenérka Adéla Třetinová. A nemusíte si dávat velké cíle. Často zmiňovaných deset tisíc kroků denně je zbytečně moc, bohatě jich stačí 6–8 tisíc. Zkuste si tedy naplánovat část cesty do práce pěšky. Nebo vynechat výtah či naplánovat dvakrát týdně procházku. Důležité je, aby vás to bavilo.

Chvíli jen tak buďte

Meditace zní možná složitě, má ale mnoho podob. Všechny ale trénují (a tím vylepšují) lidskou pozornost a uvědomění si sebe sama. Skvělá zpráva je, že stačí pár minut denně. Dvě, tři minuty stačí k tomu, abyste se zklidnili dechovým cvičením. Zavřete oči anebo zaměřte svůj pohled na nějaký nehybný předmět a soustřeďte se pouze na svůj dech. Odpočítejte deset hlubokých nádechů a výdechů. Když se vynoří rozptylující myšlenky, vezměte je na vědomí, nechte je zase odejít a vraťte svou pozornost zpátky k dýchání. Postupně zkuste tento čas prodloužit na deset minut denně.

Spěte

Ti, co dobře spí, mají menší potíže s nadváhou, hladinou cholesterolu a následně pak s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. To jsou nemoci, které vedou k předčasným úmrtím na infarkt a cévní mozkovou příhodu. Spánek je důležitý pro regeneraci tělesných i duševních sil, paměťové procesy, imunitní reakce a hormonální a metabolické pochody. Obecné doporučení, na kterém se shodnou odborníci na zdravý spánek, je, že dospělý člověk by měl spát přibližně 7 až 8,5 hodiny denně

Noste, co vám sluší

„Pocit sebevědomí a štěstí může vycházet z toho, že vypadáte dobře,“ říká stylistka Forever Freckled Carrie Greenberg. Noste to, v čem se cítíte dobře, bez ohledu na trendy. „Oprašte staré kousky a investujte do nových skvělých doplňků,“ radí osvědčený trik stylistka. Každý den najděte něco, díky čemu se budete cítit fantasticky. Když se budete cítit sebejistě a pohodlně ve své vlastní kůži, vydáváte ostatním teplo a sebevědomí, díky čemuž se také dobře cítí. Pro sebe se budete oblékat za ostatní, aniž byste se o to snažili.

Vařte si

Domácí kuchyně vám přinese víc než jen ušetřené peníze nebo dobrý pocit z nakrmení potomků. „Pouze ve chvíli, kdy si jídlo uvaříte sami, máte kontrolu nad tím, jaké ingredience váš pokrm obsahuje,“ říká newyorská osobní kuchařka a fitness instruktorka Alyssa Gagarin. Jezte ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, vejce, maso, mořské plody, ořechy, semena a luštěniny. Pokud vynecháte průmyslově zpracované potraviny, uděláte svému zdraví velkou službu.

Věnujte pozornost sami sobě

Každá minuta může mít vliv na to, zda se budeme cítit zdravěji. Proto Ellen Friedrichs, pedagožka v oblasti zdraví a sexuality z Brooklynu v New Yorku, říká, že musíme vnímat naše potřeby každou chvíli. „Zjistit, co nám tady a teď pomůže cítit se více vyrovnaný a méně stresovaný, je nejlepší způsob, jak se dostat na vrchol svého fyzického a duševního zdraví.“ Naučte se vnímat to, co se vám snaží říct vaše tělo, pokožka, nálada a reakce. Jste unavení? Možná je čas odmítnout pozvání na další oslavu narozenin kamarádky. Chcete být víc s partnerem? Možná je čas odložit večer doma mobil. Máte chuť na sladké? Zkuste popřemýšlet o tom, co jste jedla a jestli spíš nemáte hlad.

Říkejte pravdu tak často, jak můžete

Žít v souladu s tím, co říkáte, přináší podle odborníků klid a pocit svobody. Může se to zdát náročné, ale lhaní – ať už druhým, nebo sami sobě – bere člověku značné množství sil. Začít můžete třeba tím, že se naučíte častěji říkat ne. Své „ne“ nemusíte omlouvat ani vysvětlovat. A ani nemusíte mít výčitky. Pochopte, že umění říkat „ne“ neznamená, že jste egoista nebo že nemáte pochopení pro druhé. Je to jen způsob, jak se můžete osvobodit od toho, co ve svém životě nechcete. 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.