Psycholožka radí: Jak si na dovolené opravdu odpočinout? | Moje zdraví

Psycholožka radí: Jak si na dovolené opravdu odpočinout?

Psycholožka radí: Jak si na dovolené opravdu odpočinout?
Naplánujte si dovolenou tak, abyste si skutečně odpočinuli • Autor: iStock.com
6. srpna 2023 • 06:00

Dovolené se většina z nás nemůže dočkat. Proč? Očekáváme od ní zasloužený odpočinek, kdy si budeme užívat pouze aktivit, které nám jsou příjemné. Realita ovšem může být někdy jiná. Někteří dokonce tvrdí, že po dovolené by potřebovali další dovolenou na zotavenou. Jak tedy využít dovolenkový čas skutečně efektivně?

Dovolenou vybírejte pro sebe

Jaká je vaše představa o ideálním odpočinku? Každý to má jinak. Někdo se rád povaluje u moře, jiný si vyčistí hlavu při výšlapu do hor nebo díky jízdě na kole. Nesnažte se tedy výběrem udělat dojem na partnera. „Pokud jedete společně na dovolenou, zvolte kompromis. Ostatně i od sebe je třeba si někdy odpočinout, takže program můžete nakombinovat tak, že dopoledne budete vy lenošit u vody a váš muž se projede na kole. Odpoledne pak můžete poznávat krásy daného místa společně," radí psychoterapeutka a lektorka Mgr. Alžběta Protivanská.

Video se připravuje ...
Zamilovali jste se na letní dovolené? Co udělat pro to, aby láska vydržela?VIDEO 

Zacvičte si před odjezdem

Nestresujte se, ať nejedete na dovolenou vyčerpaní a první den neprospíte. Tělo je pak pod zátěží a stresové hormony ohrožují naši imunitu. Před odjezdem si proto podle psychoterapeutky zařaďte do programu pravidelné lehké cvičení, které sníží hladiny stresu, vyčistí vám hlavu a srovná myšlenky. Ideální jsou jóga pro mysl a běh pro kondici.

Udělejte se krásnými

Na dovolenou zkrásněte. Zajděte si ke kadeřnici, na nehty nebo kosmetiku. Rozmazlete tělo a podpořte tak pocit, že je dovolená opravdu odpočinkovým časem, kde můžete načerpat nové síly. Budete se cítit ještě lépe a užívání dovolené se vám znásobí, uvidíte.

Vypněte přístroje

Velmi podstatná věc, kterou ale mnoho lidí dnes neumí. Vypnout telefon, počítač, nesledovat sociální sítě. Neustálá potřeba zaznamenávat zážitky na naše sociální sítě je v podstatě nemocí. Víte ovšem, k čemu to vede? Nikdy nejsme opravdu tady a teď u toho, co se děje. „V práci jasně řekněte, že budete offline a po dobu dovolené omezte používání digitálních přátel na minimum. Uvidíte, že to bude nejprve zvláštní pocit, ale nakonec se vám výrazně uleví,“ radí terapeutka. Nedělejte to jako Japonci, kteří neustále fotí a teprve až doma zjišťují, kolem čeho všude chodili.

Dejte tomu smysl

Dovolená znamená také poznávání něčeho nového. Jde o momenty, které věnujeme nové a zajímavé aktivitě. „Čím různorodější a zábavnější budou vaše dovolenkové aktivity, tím budete mít větší pocit opravdového odpočinku. Samozřejmě se ale nepřepínejte a naplánujte si rovnoměrně relax (povalování u moře či bazénu) a poznávání," nabádá terapeutka.

Video se připravuje ...
Dovolená v ČR: Kam si udělat výlet v jižních Čechách?

Naučte se něco nového

Další nová věc, kterou ovšem vtělíme do svého života. Nabízí hotel, kde budete, ranní lekce jógy? Když je zkusíte, možná je budete chtít praktikovat i doma. Dovolená je skvělou příležitostí, jak si osvojit nové návyky, které vám udělají hezčí každý den.

Buďte na sebe hodní po návratu

Myslete i na čas, který bude následovat bezprostředně po dovolené. Někteří lidé totiž například zpytují svědomí, že zbytečně utratili moc peněz. Vždyť to ale byla dovolená, kterou jste si měli užít! Pak tu máme ony nepříjemné pocity, že se opět vracíme do práce a stereotypu každodenního života. Jak to snesete lépe? „Naplánujte si návrat do práce uprostřed týdne. Budete se tak těšit na víkend, který se dostaví brzy," doporučuje Mgr. Alžběta Protivanská.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.