Matthew Perry, Cara Delevingne a další celebrity, které trpěly kvůli psychice | Moje zdraví

Matthew Perry, Cara Delevingne a další celebrity, které trpěly kvůli psychice

7. dubna 2024 • 06:00

Úzkost, deprese, závislost na lécích, alkoholu, sebepoškozování... Téma duševního zdraví se v poslední době více otevírá ve veřejném prostoru. Matthew Perry ze seriálu Přátelé o tom podobně jaké jiné celebrity napsal knihu. V ní hovoří otevřeně o psychických potížích, které mu likvidovaly život. O víkendu jeho trápení ukončila tragická smrt. 

O svých potížích se častěji zmiňují i celebrity, některé z nich vedle svých nablýskaných životů a dokonalých fotek sdílejí s fanoušky i informace, se kterými se ještě před lety nikdo nechlubil. 

Matthew Perry 

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je název knihy, kterou Matthew Perry představil v minulém roce. A není to veselé čtení, při jeho vzpomínkách se vám budou hrnout slzy do očí. Zatímco se znova a znova smějete scénám s legendární partičkou z Přátel, herec si procházel doslova peklem. Sám říkal, že některá natáčení si vůbec nepamatuje, protože měl nekonečnou kocovinu. V druhé polovině 90. let bral 55 analgetik Vicodin denně a zhubl na 58 kilo. Před 100 kilo se pak dostal v době, kdy byl závislý na alkoholu. Ze závislostí se léčil většinu života a utratil za ní miliony. 

Přečtěte si, jak začíná jeho kniha. V kontextu posledních dní jsou to více než mrazivé věty: "Ahoj, jmenuji se Matthew, ale možná mě znáte pod jiným jménem. Přátelé mi říkají Matty. A měl bych být mrtvý. Jestli chcete, můžete to, co se chystáte číst, považovat za vzkaz ze záhrobí, z mého záhrobí".

Kteří další slavní se potýkají s depresemi a otevřeně o nich hovoří? Jejich příběhy mohou být informací o tom, že svět není vždy tak růžový, jak se zdá. Jsou také inspirací, jak se s psychickými potížemi úspěšně potýkat.

Princ Harry

Vévoda ze Sussexu často mluví o tom, že duševní zdraví je společně se změnou klimatu nejpalčivějším problémem dnešní společnosti. Sám v posledních letech několikrát otevřeně hovořil a psal o svých potížích, které se objevily po smrti jeho matky princezny Diany (zemřela v roce 1997).

Podívejte se, co vás čeká v poslední sérii serálu i Harryho matce princezně Dianě.  

Video se připravuje ...
Koruna: Poslední kapitola televizního románu se blížíVIDEO 

V královské rodině se smutek nenosí, Harry se tak musel nejen se svým smutkem, ale i s pozorností tisku vypořádat sám. Později přiznal, že i dvacet let po události měl ve svém životě úplný chaos. Zármutek dlouho popíral, depresivní stavy si nepřipouštěl, pomohla mu pak léčba u odborníka a – jak sám říká – užívání psychedelik. Svou otevřenou zpovědí chce podpořit všechny, kteří podobnými stavy procházejí, a ukázat, že psychické onemocnění nemá být stigma.

Brooke Shields

Jedna z prvních žen, které poprvé veřejně hovořily o tom, že narození dítěte automaticky neznamená vlny euforie a štěstí, byla americká herečka Brooke Shields.

S dlouhou poporodní depresí se trápila i přes to, že se holčička Rowan herečce narodila až po šesti neúspěšných umělých oplodněních. O těžkém období promluvila později v talk show Oprah Winfrey, kde zmínila, že kromě depresivních sklonů, které zdědila po matce, si musela odžít mnoho dalších traumat: potrat, stres z umělého oplodnění i smrt otce tři týdny před porodem.

Brooke Shields chce svým příběhem apelovat na každou čerstvou mámu: pokud máte jakékoliv nepříjemné stavy, je třeba o nich hovořit s lékařem včas. O své zkušenosti napsala i knihu, kterou ocenila nejedna její herecká kolegyně. Velmi prý pomohla herečce Courteney Cox – Monice ze seriálu Přátelé.

Jim Carrey

Patří k nejuznávanějším komikům na světě, přesto celý život bojuje s epizodami beznaděje, apatie, zmaru a úzkosti. Deprese provází Jima Carreyho po celý život, naplno se rozjela po natáčení Formanova Muže na Měsíci. Herec se dlouhou dobu snažil svou diagnózu nezveřejňovat, média se mezitím rýpala v jeho milostných vztazích a řešila, proč s ním nikdo dlouho nevydrží.

Jistou úlevu mu přineslo, když šel s pravdou na veřejnost. Byl mezi prvními, kteří otevřeně hovořili o tom, že berou antidepresiva. Komik se postupem času stáhl z filmových pláten, aktuálně se objevuje v příležitostných projektech. Jak říká sám, věnuje se spiritualitě, a co se týče herectví, udělal už dost.

J. K. Rowling

Depresemi trpěla také jedna z nejúspěšnějších spisovatelek historie J. K. Rowling. Nejčernější období zažila autorka slavné ságy o čarodějnickém chlapci ve svých 25 letech, když po rozvodu zůstala sama s dítětem. Ale byla to právě dcera, která ji motivovala k tomu, najít odbornou pomoc. Dalším těžkým obdobím pro spisovatelku byla smrt matky. Smutné myšlenky pak převtělila do románových mozkomorů.

Cara Delevingne

Jedna z nejvyhledávanějších modelek na světě Cara Delevingne se hvězdou přehlídkových mol stala v době, kdy ještě nebyla ani plnoletá. S obřím úspěchem ale přišly nejen sláva a peníze, ale také vlna depresí, úzkostí a sebevražedných myšlenek. A ty se mladá dívka naučila zahánět alkoholem a drogami. „V podstatě jste pořád teenager, ale máte se chovat dospěle a do toho vám všichni říkají, že to jsou nejlepší léta vašeho života,“ vzpomínala na své mládí o mnoho let později.

S depresemi a návykovými látkami se modelka potýkala ještě nedávno. Letos o svých potížích otevřeně hovořila pro časopis Vogue. Díky podpoře své rodiny a přátel se rozhodla pro léčbu a chce si prý užívat novou kapitolu života po třicítce. S depresemi a závislostí na heroinu bojovala i modelčina matka.

Katy Perry

O svém letitém boji s depresemi hovoří otevřeně i americká zpěvačka Katy Perry. Hvězda s miliony fanoušků, která se v roce 2018 stala nejlépe placenou ženou v hudební branži, trpěla záchvaty úzkosti a paniky, především kvůli kritice alba Witness z předešlého roku. Nevyhýbaly se jí ani sebevražedné myšlenky, které se snažila zahnat alkoholem.

Své potíže si ale uvědomovala a dokázala včas vyhledat odbornou pomoc: díky léčbě může pracovat na svém sebepřijetí a hledat balanc, k čemuž jí mimo jiné pomáhá i meditace. Opravdovou kotvou a oporou jí pak je manžel Orlando Bloom.

Autor: Veronika Tichá, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.