Láska, která trvá: 5 kroků k vytvoření fungujícího partnerství | Moje zdraví

Láska, která trvá: 5 kroků k vytvoření fungujícího partnerství

Láska, která trvá: 5 kroků k vytvoření fungujícího partnerství
Sexuální energie v páru musí fungovat na stejné vlně. • Autor: iStock.com
6. května 2023 • 06:00

Spokojené partnerství vyžaduje nejen úsilí na něm pracovat, ale také odhodlání obou partnerů čelit nejrůznějším výzvám. Partneři k sobě musí přistupovat otevřeně a upřímně a zároveň musí hledat společné zájmy, aby posílili vzájemné pouto. Jak vytvořit fungující partnerství? S našimi radami to hravě zvládnete! 

Co všechno vám pomůže k vytvoření šťastného a fungujícího partnerství? Možná budete překvapeni, jsou to zcela obyčejné věci!

Video se připravuje ...
Velký horoskop lásky na rok 2023VIDEO 

1. Komunikace

Ne nadarmo se říká, že by spolu partneři měli upřímně a otevřeně mluvit. Bez komunikace to nejde. Partner není vědma, aby předvídal, co chcete nebo co vám vadí. Je potřeba mu to říct. Komunikace je pro každý šťastný vztah zcela zásadní. Správná komunikace však není pouze o tom, že na partnera vychrlíte vše, co byste rádi, ale také o naslouchání. Je potřeba naučit se vnímat partnerova slova, pocity i touhy a s respektem sobě vlastním je přijímat stejně, jako on přijímá ty vaše.

Při komunikace je třeba brát ohled na to, co říkáte, stejně jako na tón hlasu a řeč těla. Pokud vám něco není jasné, nebojte se zeptat, ujistíte tak partnera, že vám na něm skutečně záleží a že vnímáte, co vám říká. Dalším důležitým faktorem během komunikace jsou pocity. Sdělte svému partnerovi vše, co se vám nelíbí, co vám ubližuje, ale myslete i na to, co vás těší. Pak dejte partnerovi možnost reagovat.

2. Společné zájmy

Trávit čas společně je pro vztah tím, co utužuje partnerské pouto a posiluje důvěru. Pokud milujete sport, zajděte občas společně do fitness centra nebo si zahrajte beach volejbal během dovolené. Trávit spolu čas však můžete i jinak. Třeba tím, že si uděláte „línou“ neděli, připravíte oblíbené pochutiny a pustíte si film. Důležité je být spolu jen ve dvou.

3. Respekt

V každém vztahu je důležité, abyste se s partnerem vzájemně respektovali. Aby nebylo vždy jen po vašem. Občas je třeba připustit, že i názor vašeho partnera je pro fungování vztahu zásadní a relevantní. Je důležité hledat kompromis, který uspokojí obě strany. Navíc tím, že partnerovi vyjádříte respekt, ho učíte, aby i on respektoval vás.

4. Vzájemná důvěra

Pokud budete partnera neustále podezírat, že vám lže, podvádí vás, nebo jen budete rýpat, že kdykoliv může, podívá se „na jinou“, daleko nedojdete. V každém vztahu bychom měli důvěřovat. Pokud to tak nemáte, je na čase se zamyslet, jestli v takovém vztahu má cenu dál pobývat.

V partnerství se může stát cokoliv, vždy je však dobré přistupovat ke vztahu s důvěrou a případné komplikace řešit ve chvíli, kdy skutečně nastanou. Je zbytečné malovat čerta na zeď dřív, než je potřeba.

5. Umění odpouštět

Vztah je práce vás obou. Každý vztah je plný neshod, nedorozumění a šlápnutí vedle. To je zcela normální. Pokud vy nebo váš partner uděláte chybu, promluvte si a odpusťte si. Odpuštění je důležitým pilířem fungujícího vztahu. Myslete na to, že žádný učenec z nebe nespadl a že chybovat je lidské. Odpuštěním uvolníte napětí a negativní emoce, které z dlouhodobého hlediska mohou vztahu ublížit.

Víte, jakou sexuální pozici lidé při milování preferují nejvíce?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.