Nevěra: Proč se pomalu, ale jistě stává normou dnešního světa | Moje zdraví

Nevěra: Proč se pomalu, ale jistě stává normou dnešního světa

Nevěra: Proč se pomalu, ale jistě stává normou dnešního světa
Žena s telefonem • Autor: iStock
4. ledna 2023 • 14:00

Všichni asi tušíme, co je nevěra. Málokdo už ale ví, co přesně ji definuje? Každý totiž za nevěru považuje něco jiného a ruku na srdce, měřit v tomto směru stejným metrem skutečně nemůžeme. 

Můžete mít s někým poměr nebo si s někým jen psát. Ať už je to cokoliv, mějte na paměti, že i ten sebemenší klam může vést ke konci vašeho současného vztahu. Důvod je prostý: To, co se jako nevinné může zdát vám, nemusí tak jednoznačné být i pro vašeho partnera.

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video
Upřímná zpověď Taťány Kuchařové: Pracovali jsme na miminku a on mě podváděl s Písařovicovou!VIDEO 

A z toho je potřeba vycházet. Pokud máte vztah, který funguje, a sami ho svými rozhodnutími a následným chováním znevážíte, nemůžete se posléze divit, že ztratíte to, o čem si možná dnes nemyslíte, že vám na tom tak moc záleží. Pak můžete jen plakat nad rozlitým mlékem.

Přesně tohle totiž nevěru definuje. A my, aniž to tušíme, tak mnohdy vyměníme 99 % toho, co funguje, za jakési 1 % rozkoše a momentálního vzrušení. Jen si to v daný moment vůbec neuvědomíme a vystřízlivění přichází až pět minut po dvanácté, tedy ve chvíli, kdy už je pozdě

Sto lidí, sto chutí

Na nevěru může každý nahlížet jinak. To, co někdo považuje za vážné provinění se ve vztahu, nemusí jiného vůbec zvedat ze židle. Hodnotit nevěru je tak velice individuální a poměrně náročné. Podvádění je totiž poměrně subjektivní záležitostí a skutečně ji každý může vidět jinak. Ovšem zde bychom měli hledět i na to, jak se případně bude cítit člověk, se kterým žijeme a jsme ve vztahu. Někdy je dobré si stejnou situaci, tedy to, co děláte, představit právě svýma očima. Tj. představit si, že to, co děláme partnerovi, by on dělal nám. Myslíte, že by vám to nevadilo nebo že byste se tím vůbec netrápili?

Co oči nevidí…

To srdce nebolí. Aspoň do té doby, než to celé praskne, a buďte si jistí, že každá nevěra se jednou provalí. Na vás pak bude, co uděláte a jak se zachováte, protože lepit xkrát tutéž vázu, když se rozbije, z ní stejnou nikdy neudělá. 

Jaké známe nevěry? 

Prvním typem je nevěra fyzická. Tedy fakt, že máte poměr s někým jiným. Ta u mužů jako lovců často bývá pouze o ukojení jejich potřeb, u žen však bývá plná emocí. 

Dalším typem je pak nevěra emocionální. Když se zamilujeme, je většinou o průšvih zaděláno. Zatímco u fyzické nevěry je obtížnější ji poznat, u té emocionální to partner často rozpozná na první dobrou. Pokud se totiž zamilujete jinde, automaticky a nevědomky přesměrujete také všechnu pozornost a city jinam, než tomu bylo do té doby. Partner pak necítí lásku a první červík pochybností je tady.

Za nevěru dnešního světa se také považuje microcheating. Fakt, že sledujeme na sociálních sítích například svého expartnera. Což samozřejmě nemusí znamenat nic zásadního, přesto se říká, že pokud tak činíme, stále nám na něm jistým způsobem záleží. Máme totiž potřebu ho kontrolovat. Microcheating však mohou být také intimní vibrace a flirtování, které za plného vědomí a záměrně navazujeme s kolegou z práce. 

Posledním typem nevěry je pak ta digitální. Svět jede online a možnost seznámit se právě tímto způsobem je velice snadný. Digitální nevěru často doprovází jednak vzrušení z daného zážitku nebo také digitální intimita, která je často doprovázená intimními fotkami.

Víte, jakým způsobem se nejčastěji randí?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.