Manželské blues: 4 důvody, proč je svatba zabijákem vztahu | Moje zdraví

Manželské blues: 4 důvody, proč je svatba zabijákem vztahu

Manželské blues: 4 důvody, proč je svatba zabijákem vztahu
.. • Autor: istockphoto.com
1. března 2023 • 06:00

Znáte to. Někoho potkáte, rychle se zamilujete, nasadíte si na nos ty největší růžové brýle, které jen můžete, a honem honem před oltář. Krátce po svatbě se pak nestačíte divit, jak rychle to jde se všemi idejemi doslova k šípku. Proč tomu tak je a proč je pro spoustu vztahů manželství koncem? 

Pokud má vztah fungovat, musí být založený na pevných základech. Ty ale manželstvím nepostavíte. Ty tam zkrátka musejí být. 

Video se připravuje ...
Zamilovali jste se na letní dovolené? Co udělat pro to, aby láska vydržela?VIDEO 

Každý vztah je především o tom, že hledáme kompromis. Ať chceme nebo nechceme, učíme se se svým protějškem žít, fungovat, hledat jakousi zlatou střední cestu. Každý jsme jiný, každý si také neseme jiné zvyky, které jsme přebrali ze své vlastní rodiny. 

Mnoho párů má za to, že svatba je zpečetěním jejich lásky. Což být může, pokud by to od začátku nemělo trhliny. To, že si někoho vezmete, ve své podstatě o vašem vztahu k němu vůbec nic nevypovídá. Oddací list není návod, jak s druhým korektně fungovat nebo jak snášet jeho nálady.

Jedna cesta, dva světy

Žít v páru by v praxi mělo znamenat, že jste si vybrali přesně takového partnera, který vám pomůže být vaším lepším já. Rozhodně by ale žádný vztah neměl být o tom, že naše štěstí bude vytvářet představa přítomnosti jiné osoby. Štěstí totiž začíná v nás. Ať se nám to líbí nebo nelíbí. 

Před svatbou mnoho vztahů funguje takřka bez problémů. Jakmile se ale partneři sezdají, často přichází rychlé a mnohdy šokující vystřízlivění. Důvodem je totiž fakt, že papír v podobě oddacího listu v mnoha lidech evokuje pocit, že nám druhý patří. Tak tomu ale není. 

Konec snahy

Dalším problémem, který se po svatbě často dostaví, je, že na sobě jeden z partnerů přestane pracovat. Najednou má totiž pocit, že to, co chtěl, už má, a tak se už dál nemusí snažit. Ženy se přestávají malovat a často chodí ve vytahaných teplácích a z mužů se stávají gaučoví povaleči. Partneři přestávají randit a nesnaží se být jeden pro druhého atraktivní. Začátek konce je pak blíž, než se na první pohled může zdát. 

Svatba problémy nevyřeší

Mnoho partnerů se ale také bere proto, že si myslí, že svatba vyřeší jakékoli problémy. Pokud má váš vztah trhliny již na začátku, po svatbě je bude mít zcela jistě také. Svatba je pouze obří mejdan, po kterém často nepřichází nic, co vztah samotný dokáže okořenit. Pokud váš partner trpí žárlivostí, můžete si být jisti, že bude žárlit také po svatbě. To, co nefunguje před svatbou, bude ještě o něco méně funkční po ní

Lidé se nemění

Na závěr je třeba říci, že lidé se skutečně nemění. Ne, pokud oni sami nechtějí. A tak nemůžete očekávat, že když váš partner myslí v první řadě sám na sebe, že se to svatbou změní. Pokud je vaše partnerka příliš žárlivá, bude stejně žárlivá také po svatbě.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.