Polyamorie: Co to je a jaká pravidla má vztah více než dvou lidí? | Moje zdraví

Polyamorie: Cesta, jak být ve vztahu konečně šťastný

Polyamorie: Cesta, jak být ve vztahu konečně šťastný
Soužití těchto mužů je založeno na toleranci a akceptaci dalšího vztahu. Zatím to funguje. • Autor: profimedia.cz
29. března 2023 • 06:00

Možná jste se teď zarazili, ale zkuste si představit situaci, že ve vztahu nemusíte lhát ani podvádět, protože fakt, že máte více partnerů, máte zkrátka dovolený. Necítíte úlevu? 

Názory na polygamní vztahy se sice různí, ale polyamorie jako cesta ke spokojenému partnerství se podle mnohých odborníků skutečně jeví jako ta, která v konečném důsledku napáchá to nejmenší zlo

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Polyamorie nás nutí zkoumat své vlastní vztahyVIDEO 

Ačkoli tento typ vztahu může být pro mnoho z nás pohoršující, ve své podstatě může přinášet větší stabilitu než běžný vztah, a navíc dovoluje lidem být otevřenější a nebát se mluvit o svých touhách. Holt doba se mění a s ní také pojetí toho, co všechno lze ve vztahu brát jako běžné a normální. 

Co znamená polyamorie?

Polyamorie je životní styl, kdy osoba žije v několika milostných vztazích. Jedná se o druh nemonogamního soužití, založený na toleranci a akceptaci dalších vztahů, ve kterém ale nemusí chybět romantika. Ta je tam většinou řádně zastoupená. Stoupenci polyamorie zastávají názor, že je možné takto žít za vzájemného souhlasu všech zúčastněných, takže fakt, že jsou ve vztahu více než dva, nepovažují za nevěru nebo podvádění.

Proč nejde o nevěru?

Nevěra je založená na nevědomí jednoho z partnerů, že se ten druhý sexuálně stýká s někým, o kom první z partnerů nemá ponětí. Oproti tomu polyamorní vztahy jsou o souhlasu všech partnerů s tím, jak se rozhodnou žít, a nemají s tím sebemenší problém. 

Proč polyamorie pobuřuje?

Jde o jakousi okleštěnost myšlení, která je spjata s tím, jak mají běžné vztahy vypadat. Co nám odjakživa bylo vtloukáno do hlavy, že je správné a akceptovatelné. Vůči všemu novému jsou lidé nedůvěřiví a mají tendence to předem odsoudit, aniž by to zažili na vlastní kůži. 

V čem může být polyamorie lepší? 

Tento typ vztahu nemusí nutně vyhovovat všem, nicméně pokud bychom měli zmínit jeho pozitiva, je rozhodně otevřenější a věci, které se v běžném vztahu jeví jako zakázané a nepřijatelné, jsou zde povolené. Partneři se učí komunikovat a naslouchat svým skutečným potřebám. „K polyamorii často vede zkušenost, že se to zkrátka děje. Jedinec je ve vztahu, který považuje za šťastný a spokojený, a přesto se mu líbí někdo další. Pak začne přemýšlet, co by mu – pokud jde o vztahy – vlastně vyhovovalo,“ shodují se odborníci. 

Má polyamorie pravidla? 

I polyamorie má svá pravidla. Může být hierarchická. To v praxi znamená, že máme vůči jednomu partnerovi větší závazky než vůči ostatním. Existuje také polyamorie nehierarchická, kde všichni partneři dostávají doslova stejným dílem. Důležité je zmínit i to, že jeden z partnerů může mít sice vztah s více lidmi, ti ale mezi sebou žádný vztah mít nemusejí. 

Víte, kolik sexuálních poloh vystřídáme průměrně během svého života?

 

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.