Jak zastavit negativní myšlenky? 4 kroky, které pomohou! | Moje zdraví

Jak zastavit negativní myšlenky? 4 kroky, které pomohou!

Jak zastavit negativní myšlenky? 4 kroky, které pomohou!
.. • Autor: istockphoto.com
11. dubna 2023 • 06:00

Žijeme ve světě, kdy na nás negace a stres číhají doslova na každém rohu. I z toho důvodu je těžké se negativním myšlenkám někdy vyhnout a myslet pozitivně. Přesto existuje způsob, jak se účinně a hlavně trvale naučit negativní myšlěnky vypudit ven ze svého hlavy. My ho známe! 

Zprávy, noviny, ale také všední život kolem nás je plný negativních zpráv, při jejichž vyslechnutí je mnohdy náročné zachovat si pozitivitu své vlastní mysli. Mnozí z nás se tak ocitajív jakémsi koloběhu strachu, nejistoty a vidině těch nejhorších možných scénářů, jaké si jen lze představit. Jak na to, abychom se naučili pozitivně myslet a zbavili se vší této negace? 

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Dobbrou zprávou je, že způsob rozhodně existuje. Jen musíte zjistit, jak na něj. "Negativní myšlenky se dostanou do spirály, když se z nich stane vzorec, a my jim říkáme 'myšlenkové pasti' nebo 'neužitečné styly myšlení'," řekla Dr. Elena Touroni, psycholožka a spoluzakladatelka My Online Therapy.

Jaké jsou nejčastější typy těchto myšlenek?

Emoční uvažování -  stav, kdy jednoznačně upřednostníme své pocity, bez ohledu na to, jaká jsou fakta.

Katastrofizace - způsob myšlení, při kterém vítězí nejhorší možný scénář.

Černobílé myšlení - sklenici s vodou vidíme buď na půl plnou nebo naopak prázdnou, barvy rozlišujeme pouze v odstínu černé nebo bílé, to, co se může nacházet mezi tím, pro nás rozhodně nepřipadá v úvahu.

V čem spočívá nebezpečí myšlenkové spirály? 

Hlavní nebezepčí zacyklení se v myšlenkové spirále spočívá v tom, že začneme za platné považovat naprosto vše, co je naše mysl schopná vykonstruovat. Zde je důležité říci, že většina katastrofických scénářů, jež je naše mysl schopná vytvořit, s realitou však nemá nic společného.

Myšlenka není SKUTEČNOST

Zde je třeba si uvědomit, že naše myšlenky nejsou tím, co vidíme nebo co se děje kolem nás. Pokud se však zacyklíme do této spirály, jednoznačně ovlivní naše pocity i chování. Začneme se chovat podle toho, co za myšlenky naše mysl konstruuje. Čím více se myšlenkám podvolíme, tím více je posilujeme. 

Co tedy dělat, abychom se z negace své mysli dostali?

1. Myšlenka není realita

To znamená, že vše, co naše mysl vyplodí, není to, co se skutečně musí stát. Pomoci nám mohou pomůcky, které využijeme, abychom negativní myšlenky zahnali. Pomoci tak může jednoduchá mantra nebo zpochybnění myšlenky jako takové. Zapojit ale můžeme i racionální myšlení. Můžeme se upřmně podívat na to, jaké máme důkazy, že to, co si myslíme, je skutečně platné. 

2. Neutíkejte

Zní to možná jako kliše, ale tohle skutečně pomáhá. Pokud se negativní myšlenky dokola točí v naší mysli, rozhodně nepomůže, když před nimi budeme utíkat. Tím je pouze posílíme. To, co skutečně pomůže, je si myšlenky dovolit, říct si, že je máme a že o nich víme. A pak se snažit nechat je být. Plně postačí vybavit si poučku: "Jedním uchem dovnitř, druhým ven." 

3. Myslete na to hezké

Všimli jste si někdy, že když si neustále přehráváte negativní scénáře ve své hlavě, skutečně se nakonec ocitnete v panice a velkém strachu? Ten samý způsob ale funguje i obráceně. Pokud se budete zaměřovat na to hezké, milé a pozitivní, vytvoříte vzorec, který pro vás bude stejně automatický jako v případě negativní myšlenkové spirály. 

4. Dýchejte!

Každá situace, která nás děsí, nervuje a staví do úzkostné role, zkracuje náš dech, čímž ještě více posilujeme negaci. Pokud se ocitnete v situaci, kdy jedna negativní myšlenka bude střídat druhou, zkuste se na malý okamžik zastavit a zaměřit se na svůj dech. Na každý nádech a výdech. Snažte se dech vědomě prohloubit a prodloužit. Sami uvidíte, jak rychle se zklidníte a budete vám lépe.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.