Vědomý rozchod: 5 věcí, které musíme vědět | Moje zdraví

Vědomý rozchod: 5 věcí, které musíme vědět

Vědomý rozchod: 5 věcí, které musíme vědět
Smutná žena • Autor: iStock
3. března 2023 • 06:00

Rozchod je bolestná záležitost. Dokonce i v případě, že jsme to my, kdo si přeje vztah ukončit. Jak na to, abychom to dokázali a měli pocit, že tentokrát to zvládneme? 

Cílem vědomého rozchodu je najít svou celistvost a zároveň se poučit z chyb, které jsme udělali nebo kterým jsme museli přihlížet. Vztah je totiž o obou partnerech. Pokud vám tedy někdo dlouhodobě ubližuje, je i vaší vinou, že jste to dovolili. Vědomý rozchod je cestou, jak moci odejít a své chyby v dalších vztazích již neopakovat

Video se připravuje ...
Na co se musíte připravit, když vás čeká rozvod manželstvíVIDEO 

Emoční svoboda

Vědomý rozchod nám pomáhá najít emoční svobodu. Tak či onak nás každý rozchod zasáhne a tyto na první pohled negativní emoce pak můžeme využít ve svůj prospěch. Jak? Například tak, že budeme vědět, co ve svém životě už nikdy nechceme. Třeba narcise nebo tyrana. Zní to jako příběh ze špatného filmu, ale bez zkušeností, které na vlastní kůži zažijeme, se tohle nikdy dozvědět nemůžeme. Až na základě všeho, co si prožijeme, co takříkajíc zažijeme na vlastní kůži, můžeme vyhodnotit, zda nám to víc vzalo, nebo dalo. A to je k nezaplacení. 

Pánem svého života

Přemýšlet dokola o tom, co se stalo, proč vztah musel skončit a „co by kdyby“, je cestou do pekel, která nikam dál nevede. Jednou provždy je potřeba, aby zde nebyl vítěz ani poražený, ale zkrátka spoluautor příběhu, který máte za sebou. Vztah je skutečně o vás i vašem partnerovi a za případný konec můžete oba. I proto je tento fakt potřeba přijmout, poučit se ze všech chyb a stát se opět pánem svého života. Důležité je odpuštění. Odpustit druhému, ale hlavně sobě. Byla to zkušenost, která je k nezaplacení. 

Sto lidí, sto chutí

To, že jste narazili na partnera, který se k vám nechoval dobře nebo podle vašich představ, ještě neznamená, že každý, kdo přijde teď, bude stejný. Každý člověk je jiný, každý má jiné představy o tom, jak chce svůj vztah vést, a hlavně má každý jiné hodnoty. Proto nepředvídejte, udělejte vše pro to, aby ten, koho do svého života vpustíte, byl kvalitním člověkem, ale předsudky dejte stranou

Reset pro další vztah

Pokud se z rozchodu nechcete zbláznit a nechcete zažívat strach ze seznámení, zkuste vymazat, kdo byl váš bývalý partner. Jednoduše zmáčkněte reset a věřte, že člověk, který přijde nyní, bude tím nejlepším, jakého jen můžete potkat. Minulost nezměníte, můžete se ale dokonale poučit. Přijměte tedy minulost takovou, jaká byla, protože přesně taková být měla. Fakt, že jste se s bývalým partnerem neustále hádali, sice nezaručí, že se nebudete hádat i s tím novým, své emoce však díky tomu můžete lépe ovládat. S každou další zkušeností je budete mít více pod kontrolou. 

V dobrém i zlém

V okamžiku rozchodu je každý z partnerů plný emocí. Jeden nenávidí druhého, házejí na sebe špínu a kolečko negací se jen zvětšuje. Proto to teď zkuste jinak. Vědomě! Přijměte bývalého partnera jako někoho, kdo vás obohatil, na kom jste měli možnost vyrůst a rozhodně se hodně naučit. Zkuste nesoudit, nehanit, ale akceptovat. I váš partner je POUZE člověk, který, stejně jako vy, má právo chybovat. 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.