Vstříc toxicitě: 4 způsoby, jak správně mluvit s manipulátorem | Moje zdraví

Vstříc toxicitě: 4 způsoby, jak správně mluvit s manipulátorem

Vstříc toxicitě: 4 způsoby, jak správně mluvit s manipulátorem
Patologických manipulátorů jsou v populaci asi 3 procenta. • Autor: istock.com
28. února 2023 • 06:00

Obecně se má za to, že od toxických lidí bychom měli dát ruce pryč. Ne vždy je to však možné. Jak mluvit s někým, kdo námi manipuluje, sráží nás nebo citově vydírá?

Komunikovat s toxickým člověkem je těžké. Ještě těžší však je takového člověka nepotkat. Jsou totiž všude kolem nás. A tak se chtě nechtě musíme naučit, jak s nimi jednat, aby to pro nás samotné bylo co nejjednodušší. 

Video se připravuje ...
Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!VIDEO 

Problém manipulátora tkví v tom, že ať uděláte cokoli, vina se nakonec snese vždy na vaši hlavu. Manipulátor bude nadávat, vyhrožovat, zastrašovat, a to jen proto, aby dosáhl svého. Výsledkem bude psychické vyčerpání na jedné straně a zvyšující se psychický tlak na straně druhé. 

Tím prvním příkladem, tedy tím, kdo je obětí, budete vy. Na straně druhé pak bude stát člověk, který svou manipulací a výhrůžkami bude chtít stůj co stůj dosáhnout svého. Jak s takovým člověkem jednat? Jak se mu postavit, aby to vůbec mělo smysl? 

Představte si klasický helpdesk. Linku, kam zavoláte, když se vám zblázní počítač, a kde za pomoci několika jednoduchých odpovědí naleznete řešení. 

S člověkem, jenž má manipulativní a narcistické sklony, se musí jednat stejně. Tj. slušně, stroze a hlavně v co možná nejkratším časovém horizontu. 

Věcně a zřetelně

Abychom na manipulátora vyzráli, je potřeba nepřilévat olej do ohně. Nedráždit ho. Klidně ho nechte, aby si myslel, že on je pánem situace. Vy přece chcete chránit jen sami sebe a to, co si myslí on, není důležité. Nutno podotknout, že člověk s manipulativními a narcistickými sklony svou chybu stejně nikdy nepřizná.

Nikdy však nedopusťte, aby z vás manipulátor udělal oběť. Abyste se tak vy sami cítili. Nejlepší cestou, jak s takovým člověkem mluvit, je jakákoli psaná forma. Právě tam si totiž můžete ověřit, co všechno na vás už zkoušel, a předejít gaslightingu. Formě psychického týrání, která má základ v tom, že vám je dokola omíláno něco, co jste neřekli ani neudělali, přesto vám to manipulátor neustále vnucuje. 

Canned responses

Řešením jsou tzv. canned responses. Předem naučené strohé odpovědi, bez známky emocí, které manipulátorovi nedají šanci rozvíjet jeho debatu dál. Vyžadují odměřenost a chlad. Faktory, které jako jediné na manipulátora s narcistickými sklony platí. 

Miluje pozornost

Jakýkoli manipulátor s narcistickými sklony touží po jediném: Aby se mu dostalo co nejvíce pozornosti, a on si tak mohl připadat v epicentru dění. Manipulátoři rádi vyčítají, cítí se ukřivdění, vyhrožují, že se zabijí. V takovém případě nesmíte propadnout panice, že to daný člověk skutečně udělá. Správnou odpovědí je v takovém případě věta: „Dobře, pokud se chceš zabít, musím zavolat policii.“

Předstíraný souhlas

V případě komunikace s manipulátorem zabírá, když mu jeho výtky a výčitky odsouhlasíte. Pro vás to budou jen slova, manipulátorovi to však zavře pusu. „Přesně tak, máš pravdu.“

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.