Cukrovka a stres: Jak spolu souvisejí? | Moje zdraví

Cukrovka a stres: Jak spolu souvisejí?

Cukrovka a stres: Jak spolu souvisejí?
Nevěřte všem mýtům o cukrovce. Důležitá je hlavně dobrá strava a pohyb. • Autor: iStock
26. ledna 2023 • 06:00

Říká se, že všechny nemoci mají svůj základ v psychosomatice. Některé jsou navíc důsledkem našeho ne příliš šetrného životního stylu. Tušíte, jak spolu souvisejí diabetes a stres? Možná víc, než si myslíte…

Ačkoli se to nahlas neříká, asi jen 5 % z těch, kteří onemocní diabetem, mají svou nemoc skutečně vrozenou. Ti ostatní se k ní bohužel dopracovali vlastní pýlí: nezdravou stravou a ještě horším způsobem života. Na vině však může být i přemíra stresu.

Video se připravuje ...
Odbornice na výživu Karolína Hlavatá radí pacientům s cukrovkou, jakým potravinám dávat přednostVIDEO 

Stres totiž často zvyšuje hladinu cukru v krvi a z dlouhodobého hlediska pak stojí za řadou civilizačních chorob.

Přítomen je pak také v případě, že je nám diabetes diagnostikován. Ani v tomto případě bychom však neměli zapomínat na zdravý životní styl. Ten je při jakémkoli onemocnění velice důležitý.

Stejně důležitá je i psychika. V případě jakéhokoli onemocnění platí, že stres je sice špatný rádce, může být však skvělý učitel. Víte, jaký?

Stres jako ukazatel

Pokud se totiž dostaneme do situace, která nám není příjemná nebo nás trápí, je to vždy krok k tomu, abychom ve svém životě podnikli nějaké změny. Pramálo přitom záleží na tom, jaký je náš výchozí stav. Změnit svůj život k lepšímu je vždycky správné rozhodnutí.

Stres a cukrovka

Cukrovka k vám „nepřijde“ jen tak. Všechny nemoce jsou totiž jakýmsi vyústěním toho, jak se cítíme a jaký život vlastně žijeme.

Pokud se od rána do večera přejídáme, nesportujeme a ručička naší váhy den co den stoupá, nemůžeme se divit, že diagnóza diabetu může jednoho dne zaklepat na „dveře“. Obezita a vysoký krevní tlak jí nejenom předcházejí, ale jdou s ní doslova ruku v ruce.

Tady je však potřeba si uvědomit, že obezitě samotné často předchází stres a zajídání každodenních problémů namísto toho, abychom se je snažili řešit jinak. Tedy správně. Tím, že problém zajíte, totiž nezmizí. Vy se tak budete cítit lépe pouze na malou chvíli, rozhodně ne na dlouho.

Zdravý životní styl

Možná to zní jako klišé, ale to, jak žijete, do velké míry předurčuje, jak na tom za pár let budete se svým zdravím. Člověk, který nesportuje, denně pije kolu nebo se stravuje ve fastfoodech, nemůže čekat, že se to jednou na jeho těle neprojeví. 

A nebude to jen váha, která o sobě dá vědět. Bude to i psychika, která s narůstající hmotností půjde dolů a stres, že se ve svém těle necítíte dobře, bude všudypřítomný. Na problém je tak zaděláno ještě dřív, než si myslíte. „Ohrožuje nás mnoho stresových faktorů, které k celkové kondici nepřispívají. Máme zaběhlé nesprávné návyky v životosprávě, sedavé zaměstnání, spoustu stresu – ne vždy je snadné sportovat a relaxovat,“ popisuje prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., předseda České diabetologické společnosti.

Na změny pomalu

Změnit životní styl se lépe řekne, než udělá. V tomto případě platí, že každý krůček se počítá. Nedoporučuje se dávat si nesplnitelné cíle. Člověk, který nikdy nesportoval, by si tedy neměl dát ultimátum, že od příštího pondělí bude cvičit 5krát týdně. „Pravděpodobně to bude pro začátek moc velká změna, která se nebude dařit. Lidé, kteří si nastaví nereálné cíle, častěji zažívají zklamání a pro další pokusy o změnu životosprávy nejsou dostatečně motivováni. Pokud k tomu dojde, je třeba to brát jako ponaučení, nikoli selhání. Naopak to může být zdrojem motivace k úpravě dosavadních cílů a strategií a cenným zdrojem informací, na co si dát při dalším pokusu pozor. Počítá se každý malý posun kupředu. I sto kroků za den navíc a jedno vyvážené jídlo, na kterém si dám záležet, je větší a cennější úsilí než žádné,“ vysvětluje Mgr. Judita Konečná, psycholožka z Kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.