Jak s jistotou poznáte, že jste obětí manipulátora? | Moje zdraví

Jak s jistotou poznáte, že jste obětí manipulátora?

Jak s jistotou poznáte, že jste obětí manipulátora?
Gaslighting je forma psychické manipulace a citového zneužívání • Autor: iStock.com
13. července 2023 • 06:00

Možná si myslíte, že vám by se to rozhodně nemohlo stát, opak je ale pravdou. Obětí manipulátora se může stát skutečně každý. Manipulátor to zkrátka umí. Jeho umění ovládat rodinu, přátele nebo partnera je nenápadné a plíživé. Oběť si tak fakt, že je manipulována, často uvědomí až ve chvíli, kdy se sama zavře do pomyslné klece.

Citová manipulace může být poměrně neškodná, může se z ní však také stát citový teror, který vás dovede na hranici zdravého rozumu. Jak to ale poznat?

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Obecně se dá říct, že citová manipulace rovná se naprosté ignorování pocitů druhého člověka a zároveň snaha, aby se cítil, jak chce manipulátor. Citovou manipulací se manipulátor snaží ovládat druhé, aby jednali, jak chce on, bez ohledu na to, co chtějí oni. Cílem je tedy získat moc a kontrolu nad životy druhých.

Jaké jsou typy manipulace?

Prvním typem citové manipulace je šikana. Ta se zakládá na neustálém ponižování druhé osoby a znevažování všeho, co řekla nebo udělala. V praxi to pak znamená, že pokud dotyčný dobře uvaří, řekne mu manipulátor, že jídlo, které vytvořil, není dobré. Jakmile se člověku povede dosáhnout nějaké mety, sdělí mu manipulátor, jak neschopný je.

Dalším příkladem manipulace jsou výčitky. Manipulátor chce někoho ovládat na základě vět typu: "Pokud půjdeš s kamarádem ven, určitě si mě nevážíš.“ Nebo: „To, že se ti to nepovedlo, mi hrozně ublížilo a trpím.“

Do kolonky manipulace pak patří záměrné ochlazení ve vztahu, kdy se manipulátor potřebuje utvrdit, jak moc jste na něm závislí, nebo také pasivní agresivita. Ta se projevuje například tím, že v okamžiku, kdy manipulátor udělá něco zlého a vy mu to řeknete, vás zpraží tím, že jste blázen. Tím vás znejistí a vy se začnete cítit přesně tak, jak on potřebuje: PROVINILE.

Jak poznáte manipulátora?

Manipulátor je člověk, jehož cílem je dotlačit vás přesně tam, kde si vás přeje mít. Ať to stojí cokoliv. Nutí vás dělat věci, které nechcete, pokud oponujete, projeví se u něj vztek a dramatičnost. Ty mohou dokonce zajít tak daleko, že v okamžiku, kdy manipulátorovi řeknete pravdu do očí, odpoví: Tak se rozejdeme... A tím vás opět postaví na tenký led vaší vlastní pochybnosti. Přesně totiž ví, co dělá.

Pokud jste narazili na manipulátora, buďte si jistí, že nemáte nárok vůbec na nic. Manipulátor vás chce mít pod kontrolou. To může zajít až tak daleko, že se nakonec ocitnete v naprosté izolaci, bez rodiny a přátel, protože tak to je podle manipulátora nejlepší. Všichni vás stejně jen využívali a neměli rádi... Když ale chcete znát skutečný důvod a prahnete po odpovědi, proč přesně vás ten či onen člověk nemá rád, většinou uslyšíte odpověď: To ti nebudu říkat, jsi tak hrozná, že bys za tím člověkem šla...

V takový moment manipulátor vyhrává. Vy se cítíte mizerně kvůli tomu, že si nepřijdete milovaní, a navíc máte tendenci manipulátora přesvědčovat, že nejste tak špatní...

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.