Vztahy bez lásky: Proč žijeme s těmi, kteří nás nedělají šťastnými | Moje zdraví

Vztahy bez lásky: Proč žijeme s těmi, kteří nás nedělají šťastnými

Vztahy bez lásky: Proč žijeme s těmi, kteří nás nedělají šťastnými
... • Autor: Shutterstock.com
20. dubna 2023 • 06:00

Dnešní doba je jimi doslova plná. Vztahy bez lásky, kde oba partneři trpí, přesto se nedokážou rozejít. Proč tomu tak je? Proč spousta z nás setrvává ve vztazích, které nás nětěší? 

Vztahů, které nefungují, je stále hodně. V dnešní době možná víc, než těch, které fungují. Přesto se ze vztahů, které nás po emocionální stránce doslova ničí, neumíme vymanit. 

Video se připravuje ...
Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka.

Opakované vzorce chování, stejné konflikty a stejné neúčinná řešení. Okolí, jež se snaží zasáhnout a pomoci, je často bezradné. 

Jaké jsou nejčastější důvody, proč dlouhodobě zůstáváme někde, kde šťastní nikdy nebudeme? 

Růžové brýle

Pokud uvnitř sebe víte, že vztah, ve kterém delší dobu žijete, rozhodně není tím, co vám každé ráno vykouzlí úsměv na rtech, je třeba se zamyslet. Neidealizujete si svého partnera i vztah jako takový? Zkuste si sami sebe představit v roli nejlepší kamarádky či kamaráda. Co byste si poradili? Pokud je odchod tím, co vás napadne, rozhodne nejste daleko od věci. Sundat si růžové brýle, doslova přilepené na vlastním nose, je často velmi náročné, přesto je dobré si uvědomit, že máme jen jeden život a to ten stávající. Neměli bychom ho promrhat někde, kde nejsme šťastní.

Strach z opuštění

Dalším důvodem, proč zůstáváte někde, kde nejste šťastní, je strach z toho, že už si nikdy nikoho nenajdete. No možná ne. Pokud tedy žijete s někým, kdo vám nic nedává nebo se k vám nechová nejlépe. A to je vlastně skvělé! Ztráta takového člověka je více darem nežli ztrátou a proto byste za něj měli cítit vděk! Nemějte strach, že zůstanete sami a zkuste čas, jež máte sami pro sebe, využít na vzdělání i rozvoj toho nejvíce důležitého: vlastní sebelásky!

Pohodlnost

Teplé večeře, zázemí, společně trávený čas. Co na tom, že spolu se téměř vůbec nebavíte. Chyba! Vztah je hlavně o sdílení, blízkosti s druhou osobou, pocitu, že jste našli svou spřízněnou duši. Pokud právě tyto aspekty ve vztahu chybí, věřte, že je lepší být sám. Večeři zvládnete uvařit i sami a na výlet můžete vyjet klidně s kamarádkou či kamarádem. Možná si ho užijete lépe, než s partnerkou či partnerem, který vám neustále něco vyčítá. 

Výčitky

Častým důvodem, proč zůstáváme někde, kde nechceme a nejsme šťastní, je fakt, že se bojíme partnera opustit, abychom mu neublížili. Máme výčitky, že to, co si v hloubi duše přejeme, není fér a správné. Věřte ale, že právě tato cesta je tou jedinou, po které se musíte vydat. Jinak v osmdesáti zjistíte, že jste nežili a třeba se i vzdali vztahu, ve kterém byste konečně byli šťastní. Každý, a to bez výjimky, musí být trochu sobec. Jamile sami sebe nepostavíte na první místo, nemůžete následně ani tomu druhému předat, co byste rádi. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.