Co přesně znamená být introvertem? | Moje zdraví

Co přesně znamená být introvertem?

Co přesně znamená být introvertem?
... • Autor: profimedia
12. června 2023 • 06:00

Pokud je pro vás důležitější váš vnitřní svět než vztahy a zábava „venku“, pravděpodobně jste introvert. Tento osobnostní rys se projevuje především tím, že to, co se odehrává uvnitř vás, si rádi a přirozeně necháváte pro sebe.

Introvert není člověk, který se rád předvádí nebo je rád středem pozornosti. Ba naopak.

Video se připravuje ...
Barvy, díky kterým vám zmizí depreseVIDEO 

Introverta jako osobnostní rys poprvé charakterizoval Carl Gustav Jung. Popsal ho jako člověka, který je uzavřenější a introspektivnější.

Typy introvertů

Tento typ osobnosti není pro všechny stejný. To znamená, že pokud jste introvert, nemusí se to projevovat stejně jako u jiného introverta. Zpravidla platí, že známe 4 typy introvertů. Tušíte, jakým typem jste právě vy?

Sociální

Sociální introverti dávají přednost interakcím v malých skupinách, případně samostatnému fungování v týmu. Rádi zapadnou v davu, pokud si však mohou vybrat, volí raději menší společenství lidí.

Přemýšlející

Tento typ introvertů se často projevuje jako ti, již přemýšlí příliš. Často utíkají ke svým myšlenkám a do světa fantazie. Hlavní náplní jejich času je tedy kromě práce četba nebo retrospektiva všeho, co prožívají.

Úzkostní

Úzkostní introverti se projevují tím, že si lámou hlavu naprosto se vším. Dost často mlčí tam, kde by měli vyjádřit svůj názor. Důvodem je především fakt, že už dopředu mají výčitky nebo pocity viny, pokud by se tak stalo.

Úzkostní introverti však také trpí obsedantními myšlenkami, že je jistě postihne nějaká tragédie. Mají problém udržet svou mysl v přítomném okamžiku a často se strachují tím, co přijde.

Zdrženliví

Zdrženliví introverti se drží zkrátka. Neustále hlídají vše kolem sebe. Mají pocit, že jim chce každý uškodit nebo ublížit, a tak se raději drží v ústraní, aby se tak nestalo.

Má introverze vůbec výhody?

Pokud patříte mezi introverty, rozhodně nezoufejte. I vy totiž disponujete řadou výhod, které tento osobnostní rys přináší.

Patří mezi ně samostatnost, pomalejší, zato kvalitnější a dlouhodobější navazování partnerských vztahů nebo poměrně malá impulzivnost. Ta je vítaná především v situacích, které si takříkajíc žádají klid.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.