Mýtus, nebo skutečnost? Mají i muži biologické hodiny? Jak věk ovlivňuje jejich plodnost a zdraví? | Moje zdraví

Mýtus, nebo skutečnost? Mají i muži biologické hodiny? Jak věk ovlivňuje jejich plodnost a zdraví?

Mýtus, nebo skutečnost? Mají i muži biologické hodiny? Jak věk ovlivňuje jejich plodnost a zdraví?
Kvalita spermatu záleží na mnoha vnějších i vnitřních faktorech. • Autor: iStock.com
29. června 2023 • 06:00

O tom, kdy by žena měla mít děti, se vedou diskuse na každém rohu. Co ale muži, jsou skutečně v tomto směru z obliga?

Ne tak úplně. Ačkoli se to nezdá, i muži by měli myslet na to, kdy počnou se svou partnerkou dítě. Starší muži totiž mohou na své potomky přenést nemalé množství komplikací.

Video se připravuje ...
Neplodnost? Na vině jsou už i muži! Od revoluce se snížil počet spermií o polovinu!

Obecně platí, že muži každý den vyprodukují až milion spermií. Z důvodu tak velkého množství dochází k nedokonalému obnovování a na řadě spermií se objevují defekty. To sice neznamená, že by spermie měla tři ocásky nebo by z ní vzešlo „zelené“ dítě, přesto je třeba na věk muže jistý zřetel brát.

Většina těchto mutací je zcela neškodná. Mohou však nastat situace, kdy defekt spermií vede k závažnému onemocnění.

Obecně platí, že děti, které se narodí otcům starším 45 let, mají až o 14 % vyšší pravděpodobnost, že se narodí předčasně, a zároveň mají nižší porodní hmotnost. Současně mohou být tyto děti postiženy rizikem kardiovaskulárních vrozených vad, jako jsou vrozené srdeční vady, nebo chromozomálními poruchami.

Důvodem je pomalejší produkce spermií. Ta pak znamená půdu pro hromadění případných mutací. Ačkoliv je procento těchto rizik stále poměrně malé, řada mužů se v důsledku této informace rozhodne pro uložení mladší verze spermií do spermabanky.

Dalším důvodem, proč řada mužů přemýšlí nad tím, kdy je optimální věk dítě zplodit, je věk jako takový a s ním spojená energie. Pokud se muž rozhodne pro otcovství ve vyšším věku, nemusí to nutně znamenat, že zplodí dítě odsouzené ke kardiovaskulárním chorobám.

Jde o však o to, jak na tom bude s energií, pokud mu v deseti letech dítěte bude například 80 let. V takovém případě jen stěží bude hrát fotbal a doprovázet svého potomka na tenisové turnaje.

Víte, jaký je průměrný věk prvorodiček?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.