Kdo je psychopat a jak ho poznat? Typické znaky ho odhalí | Moje zdraví

Jak odhalit psychopata: S našimi tipy to zvládnete!

Jak odhalit psychopata: S našimi tipy to zvládnete!
.. • Autor: istock.com
31. ledna 2023 • 06:00

Není sice psychopat jako psychopat, jakýkoli náznak toxicity je ale vždy nutné urychleně opustit. S našimi tipy, jak takového člověka rozeznat na první dobrou, to zvládnete lépe, než byste čekali.

 

Na první pohled se od ostatních téměř neliší. Jakmile se k nim ale dostanete blíž, nestačíte se divit, čeho jsou schopní. Vítejte ve světě, kde pravidla bohužel určuje někdo jiný... psychopat. 

Video se připravuje ...
Jednoduchý test, jak poznat, jestli jste psychopatVIDEO 

Tito lidé se navíc často chovají zcela „normálně“, jejich pravá tvář se téměř neukazuje, přesto dosahují všeho, co si usmyslí. Manipulací a lstivostí sobě vlastní. Dost často proto, aby se dostali tam, kde chtějí být. 

Kdo je psychopat?

Odborně lze říci, že psychopat je člověk s mělkými emocemi, jehož schopnost vcítit se do druhého takřka neexistuje. A pocit viny? Tak na ten můžete rovnou zapomenout. 

Psychopati dost často klamou svým tělem. Jsou to galantní muži či velmi zdvořité ženy. Pohled na ně potěší nejedno oko. Až do chvíle, než odkryjí svou skutečnou tvář a vy se nestačíte divit, s kým že jste měli tu čest. 

Muži mají prim

Ano, přesně tak. Ačkoli psychopatické prvky vykazuje zhruba 5 % celkové populace, tři čtvrtiny z nich jsou muži. A ti více než skvěle ovládají „kouzlo“ této své osobnosti. Jsou pohlední, šarmantní, umějí se chovat. Vlastně si myslíte, že jsou dokonalostí sami o sobě. A svým zkaženým způsobem skutečně jsou. Čistě patologicky.

Nutno podotknout, že dnešní doba, často založená na materialismu, cílevědomosti a viditelné kariéře, takovým lidem často nahrává.

Jak odhalit psychopata?

Ne vždy je to snadné a ne vždy je to hned. Pokud ale zpozorníte, jistě psychopata odhalíte.

  • Rádi lžou a jsou v tom skvělí

Psychopat je skutečně skvělý lhář. Dokonce tak skvělý, že mu jeho lži můžete dlouho s přehledem věřit. 

  • Manipulace s přehledem

S lhaním je spojený i další charakterový jev, bez kterého se psychopat zkrátka neobejde. Manipulace. Bude vás díky ní dostávat přesně tam, kde vás mít potřebuje, a to bez toho, aniž byste si toho všimli. Překrucování pravdy, zapírání i obviňování, že zrovna za tohle přece on nemůže, protože VY!!!

  • Nezná hranice

Ačkoli většina z nás jasně ví, co je dobré a co již ne, psychopat to tak nemá. Jeho hranice i smysl pro morálku jsou často ty tam. Psychopat dokonce může vnímat obyčejnou lidskost jako velkou slabost. A slabý být rozhodně nechce.

  • Ledová královna

Pokud si myslíte, že s ledovým srdcem dosáhnete snáze svých úspěchů ve vztazích, pak vězte, že psychopat tento led povýšil na zcela jiný level. Může za to bohužel prefrontální část mozku, která je zodpovědná za vnímání pocitů druhých a která u psychopatů není vyvinutá. Aspoň ne tak, jak by měla být. 

  • Já jsem NEJVÍC

Ano, přesně tak k sobě psychopat přistupuje. Často se u něj projeví narcistní prvky osobnosti a on sám si myslí, že je absolutní vládce všeho. Dokonce i vás samotných. To on ví všechno nejlépe a vy se mu raději vůbec nesnažte oponovat. 

  • Mistr šikany

Pokud jde o manipulaci ze strany psychopata, pak vězte, že tu zvládá levou zadní. Jde především o jakousi šikanu v podobě uměle vytvořených soudů o vás. On přece ví, v čem všem jste nedokonalí a co jste právě udělali špatně.

Pokud máte v okolí někoho, kdo vykazuje nějaký ze zmíněných prvků, s velkou pravděpodobností to může být psychopat. Proto zbystřete, co nejrychleji vezměte nohy na ramena a utíkejte. Pokud to neuděláte, možná skončíte v blázinci. Ovšem v tom lepším případě. 

Víte, co je ghosting?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.